Efes Antik Kenti Giriş Ücreti 2024

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Efes Antik Kenti, Antik Çağ’ın Anadolu başkentidir. Oldukça dikkat çeken bir mimariye sahip olan Efes Antik Kent, binlerce yıldır ayakta kalarak adete zamana meydan okuyor. Dünya Miras Listesi’nde yer alan bu eşsiz yapı her yıl hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor Anadolu’nun ana tanrıça geleneğine dayalı ve antik dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nın da Efes’te yer alması, Efes Antik Kentin önemini daha da arttırmaktadır.

Efes Örenyeri olarak da bilinen Efes Antik Kenti, Helenistik ve Roma başta olmak üzere farklı birçok uygarlığa ait üst düzey kentleşme, mimarlık ve dini sembolleri bir arada bulundurur. Tarihi anları hissettiren dokusu sayesinde Türkiye için de oldukça önemli bir turizm kapısı olan Efes Antik Kenti, göz alıcı metropolis dokusu ile ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Efes Antik Kenti Giriş Ücreti 2024 - Resim : 1

EFES HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Efes, tarih öncesinden başlayarak Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı Dönemleri boyunca aralıksız olarak yerleşim görmüş ve her zaman hem politik hem de ticari bir merkez olma önemine sahip olmuştur. Milattan önce 7000 yılına kadar uzanan bir tarihe ev sahipliği yapan Efes, bilim, kültür ve sanat gibi dallarda da oldukça önemli bir rol almıştır. Antik dünyanın en önemli metropollerinden biri olan Efes, doğu ve batı arasındaki kapı ve en önemli liman kenti olarak da ön plana çıkmıştır.

Efes, yılda ortalama olarak bir buçuk milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır. Antik kentte yapılan kazılar ile buranın tarihinin 125 yıl öncesine kadar gittiği belirlenmiştir. Ancak günümüzde hala kazılar devam etmektedir ve Efes Antik Kentin tamamına hala ulaşılamamıştır.

EFES ANTİK KENTİ’NE GİTMEDEN BİLİNMESİ GEREKENLER

Efes Antik Kenti gitmeden önce bu tarihi yer hakkında biraz bilgi sahibi olunması gerekir. ‘Aşağı’ ve ‘Yukarı’ olarak adlandırılan kapılar arasında üç kilometre mesafe bulunur. Efes Antik Kenti ile özdeşleşen en ünlü kalıntı ise dikkat çeken sütun tasarımlarına sahip olan Celcus Kütüphanesi’dir. Milattan sonra ikinci yüzyıldan kaldığı düşünülen bu kütüphane, İskenderiye ve Pergamon’dan sonra Antik Çağ’ın en önemli kütüphanesi olarak kabul görür.

İmparator Hadrian adına yaptırılan Kuretler Caddesi üzerinde bulunan Hadrian Kapısı ve Hadrian Tapınağı ise yine Efes Antik Kenti’n en dikkat çeken yapıları arasında bulunuyor. Antik Dünyanın 7 Harikasından biri olan Artemision, yaklaşık olarak yirmi beş bin kişilik oturma kapasitesi ile büyük tiyatro, stadyum, ticaret ve devlet agoraları, Hestia Tapınağı’nı içinde barındıran Prytaneum ve yaklaşın bin sekiz yüz kişilik odeon ile antik limanda Efes Antik Kent içerisinde görülmesi gereken noktalardır.

2024 YILI İÇİN GİRİŞ ÜCRETİ

Efes Antik Kenti ziyaret etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, sahip oldukları müze kart ile giriş yapabiliyor. Ancak Efes Antik Kentin içerisinde yer alan belli başlı noktalar için giriş ücreti ödenmesi gerekebiliyor. Yabancılar için 2024 yılı Efes Antik Kent giriş ücretleri ise şu şekilde açıklandı;

  • Efes Antik Kenti ve Digital Efes Deneyim Müzesi girişi kişi başı 40 euro / 44 dolar
  • Teras evleri girişi kişi başı 15 euro / 17 dolar
  • Efes Müzesi kişi başı 10 euro / 11 dolar
  • Meryem Ana Evi kişi başı 15 euro / 7 dolar
  • John Basilica / İsa Bey Camii kişi başı 6 euro / 7 dolar
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız