Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ekmek 12 TL’mi oluyor? Federasyon Başkanı Kocaeli’den açıkladı!

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, bugün Kocaeli’de basın açıklamasında ekmeğin 12 lira olacağı iddialarını yalanladı

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı

Geçtiğimiz gün Ekmekle ilgili açıklama yapan Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, “TBMM’den geçen bu Torba Yasa sonrası, Türkiye genelinde ekmek fiyatlarının 12 TL olma zarureti doğmuştur” ifadelerini kullanmıştı. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, bugün Kocaeli’de basın açıklaması düzenleyerek iddiaları yalanladı. 

“GERÇEĞİ YANSITMIYOR”

Fırıncılar Odasının bulunduğu birlik binasında gerçekleşen basın açıklamasına Kocaeli Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı ve oda yöneticileri de eşlik etti. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı yaptığı açıklamada, “Evet değerli basın mensupları gerek dün gerekse bugün kamuoyunda yer alan ekmeğin tanesinin 10 lira 12 lira olacağı varlığı gerçeği yansıtmamaktadır. Bu haberleri baz aldığımızda eksiğin kilogram fiyatı 200 üzerinden olursa kilo 60 gelmekte. Eğer 250 gram ekmek on 12 olduğunda kilosu 48 liraya gelmektedir. Malumunuz haziran ayının başında un fiyatlarındaki desteklemenin kalkmasıyla birlikte biz yapmış olduğumuz açıklamada gerek un fiyatlarına gelen yüzde 55 fiyat farkı gerekse çalışanlara verilen ücret farkı yüzde 34 dolayı ve işletme giderlerimizdeki yüzde 60 artıştan dolayı dokuz ay sonra ekmek fiyatlarında azami yüzde 40 artış olacağını öngörmüştü. Ve bu artışın her illerde odalarımız maliyet hesabı yaparak ilgili kurum olan Esnaf Odaları Birliğine müracaat veya Ticaret Odasına müracaat ederek kanun öngördüğü şekilde fiyatlarını alacağını söylemiştik. 

“DOĞRU BULMUYORUZ”

Türkiye’de ekmek kilogram fiyatın azami 35.5 lirayı geçmeyecek. Ve geldiğimiz noktada bugün baktığımızda ülke genelinde azami 35.5 lira olan fiyat kullanmaktadır. Dolayısıyla fiyat talep etme yetkisi olmayan kamuoyunda fırıncı esnafını temsil etmeyen kişilerin kamuoyunda ekmek gibi temel gıda maddesi olan bir üründe fiyat konusunda açıklama yapmalarını doğru bulmuyoruz. Biz daha önceki toplantılarımızda bunlara itibar edilmemesi gerektiğini defalarca ifade ettik. Aynı kişilerin ekmek üzerinden siyaset yapmalarını, turuncu esnafı üzerinden siyaset yapma da zor bulunuyoruz. 

“FIRINCILARI BİZ FIRINCILAR FEDARASYONU TEMSİL EDİYOR”

Şöyle ki seçimlerde önce esnafı işte Cumhur İttifakı’na destek verdi. Bize verilen taahhütler yerine gelmedi. Hiçbir zaman hiçbir bakanlık fırıncı esnafın sorunu konusunda sözü geçen kişileri muhatap almamıştır. Alamaz. Zaten fırıncı esnafın temsil eden Türkiye Fırıncılar Federasyonu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’dir. Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu’dur. Dolayısıyla sektörü temsil etmeyen fiyat alma konusunda hiçbir yetkisi olmayan kişilerin bu tür beyanları son derece yanlıştır. Bu beyanları da kamuoyunda doğru haber verme özelliğini taşıyan siz değerli basın mensuplarımızın haber verirken buna gerekli hassasiyeti gösterilmesi, gösterilmesi gerekiyor diye düşünüyoruz. 

“12 LİRA SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”

Özetle ifade edecek olursak ekmeğin kilogram fiyatı şu anda 35.5 TL olarak uygulanıyor. Un fiyatlarımız, sektörümüz, federasyonla ilgili bakanlıklar yakından takip ediyor. Doğrudur. Akaryakıtta son zamanlarda gelen zam sektörümüzü de her sektör olduğu gibi olumsuz etkilemiştir. Ama bu demek değildir ki bugün veya gelecek ay ekmek fiyatlarında bir değişik olacak. Ekmek fiyatı on lira, on iki lira olacak haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. Hatırlayacak olursanız iki bin yirmi iki yılının mart ayında aynı kişiler mart ayında ekmeğin yedi buçukta olacağını, iki bin yirmi iki yılının aralık ayında da on bir olacağını ifade ettiler. O zaman da söylemiştik Bugün iki bin yirmi üç yılının Temmuz ayındayız. Ekmeğin kilogram ekmeğin gram fiyatı yani 210 gramı 7,5 lira, 200 gramı 7 lira. Dolayısıyla on lira şu anda söz konusu değildir. 

“GEREKEN MÜDAHALE YAPILIR”

Eğer un fiyatlarında aşırı bir artış olması durumunda geçmişte olduğu gibi bugün de ilgili bakan gerekli tedbirleri alacağını ve gerekli çalışmaları geçmişte olduğu gibi yapacaklarını düşünüyorum. Onu da gereksiz aşırı fiyat artışının önüne geçmek için ne yapılması gerekiyorsa geçmişte nasıl müdahale edildiyse yine müdahale edileceğini düşünüyorum.