Haksız ve yüksek aidat artışlarının önüne geçilecek!
Site aidatlarına gelen mevcut kira bedelinin piyasa koşullarına göre makul olmayacak şekilde yüksek bir seviyede artırılması sonrası özellikle büyükşehirlerde birçok site aidatı kiralarla yarışır hale geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı site yönetimlerine yönelik yeni bir adım atmaya hazırlanıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yüksek aidat ve yönetim maliyetleriyle gündeme gelen sitelerde yeni düzenlemeler için çalışmalarında sona yaklaştı. Yapılan mevzuat düzenlemesi kapsamında, sitelerin yönetimini üstlenecek firmalar, devlet denetimi altında yetki belgesi alarak faaliyet gösterebilecek. Bu düzenlemeyle kat maliklerine harcamalar hakkında şeffaf bilgi aktarımı sağlanırken, haksız ve yüksek aidat artışlarının önüne geçilecek. Kurallara uymayan yönetimlere ise cezai yaptırımlar uygulanacak.
GÜNCELLEME ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü, vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda, apartman ve site yönetimleriyle ilgili 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda güncelleme çalışmalarına başladı. Bu kapsamda, 23 Ekim 2024 tarihinde Ankara'da düzenlenen Tesis Yönetim Hizmetleri Mevzuat Çalıştayı'nda kamu kurum ve kuruluşları, akademisyenler ve sektör temsilcisi sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek, vatandaşların ve hizmet sunucusu şirketlerin sorunları ile çözüm önerilerini değerlendirdi.
FİRMALAR, YETKİ BELGESİYLE FAALİYET GÖSTERECEK
Son düzenlemelerin yapıldığı mevzuat taslağı kapsamında, yapı yönetim hizmetlerini üstlenecek firmalar, kayıt altına alınarak yetki belgesiyle faaliyet gösterecek. Tesisler, büyüklüklerine ve sundukları hizmet alanlarına göre sınıflandırılacak, yönetici ve çalışanlar ise belirli eğitim ve kriterlere uygun olacak şekilde çalışabilecek. Firmalar, bakanlığın belirlediği standartlara göre, kat maliklerine mali ve idari konularda şeffaf bilgi sağlama yükümlülüğü taşıyacak.
FAALİYET YASAĞI UYGULANABİLECEK
Apartman ve site yönetimleri, bakanlık tarafından denetlenecek ve kurallara uymayan firmalara çeşitli yaptırımlar, hatta faaliyet yasağı uygulanabilecek. Taslak üzerindeki görüşler toplandıktan sonra nihai düzenleme, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sunularak yönetmeliğin son hali oluşturulacak.