İEYHO’da Fırtına Kopuyor: Rıza Kutlu Işık ve Yönetimine Suç Duyurusu

Edinilen bilgilere göre, Işıklar Enerji ve Yapı Holding A.Ş.'nin (İEYHO) başındaki Rıza Kutlu Işık ve diğer yöneticilere yönelik, TCK 207 (resmi belgede sahtecilik), TCK 210 (özel belgede sahtecilik) ve TCK 155/2 (güveni kötüye kullanma) maddeleri kapsamında suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi.

İEYHO’da Fırtına Kopuyor: Rıza Kutlu Işık ve Yönetimine Suç Duyurusu

Edinilen bilgilere göre, Işıklar Enerji ve Yapı Holding A.Ş.'nin (İEYHO) yönetim kurulu başkanı Rıza Kutlu Işık ve diğer yöneticiler hakkında, TCK 207 (resmi belgede sahtecilik), TCK 210 (özel belgede sahtecilik) ve TCK 155/2 (güveni kötüye kullanma) maddeleri kapsamında Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi.

20 Yıldır Değişmeyen Sorunlar

Işıklar Grubu'nun geçmişine bakıldığında benzer yönetim sorunlarının yıllardır devam ettiği görülüyor. Grubun kurucularından, 1990 yılında vefat eden Turgut Işık'ın kardeşi Oğuz Işık, 2003 yılında yaptığı açıklamada dikkat çekici bir tespitte bulunmuştu: "Bizim en büyük hatamız, uzman yönetici bulamamak oldu. Ya biz şanssızdık ya da bulmayı beceremedik. Belki de Türkiye'de iyi yönetici sayısı çok az."

Işıklar Holding'in temellerini kardeşi Turgut Işık ile birlikte atan, ancak her zaman arka planda kalmayı tercih eden Oğuz Işık, grubun istikrarlı ve emin adımlarla büyümesi gerektiğini savunmuştu. Ancak son yıllarda grup hızlı büyüme sürecine girerek çok sayıda fabrika kurmuş ve yurtdışı yatırımları yapmıştı. Oğuz Işık'ın tüm uyarılarına rağmen, şirketin bugün benzer sorunlarla karşı karşıya olduğu iddia ediliyor.

Varlık Transferi İddiaları

Suç duyurusunda, şirketin Çemaş Döküm Sanayi A.Ş.'deki paylarının ve diğer varlıklarının, Rıza Kutlu Işık'ın kontrolünde olduğu iddia edilen şirketlere devri öne çıkıyor. KAP'ta yapılan son açıklamalara göre, şirket varlıklarının Niğbaş Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş, BND Elektrik Üretim Sanayi A.Ş., Özışık İnşaat ve Gayrimenkul Yatırım A.Ş. ve Çimtek Çimento Teknolojisi Mühendislik A.Ş.'ye aktarıldığı ileri sürülüyor.

Azınlık hissedarları, özellikle 3 Ekim 2024 tarihinden bu yana yapılan işlemlerin şirket malvarlığını azalttığı iddiasında bulunuyor. KAP'ta 12 ve 14 Kasım 2024 tarihlerinde yayınlanan açıklamalarda, Çemaş Döküm Sanayi A.Ş. paylarının bir kısmının söz konusu şirketlere devredildiği bilgisi yer alıyor.

Suç Duyurusundaki Talepler

Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulan dilekçede şu talepler yer aldığı öğrenildi:

İlgili TCK maddeleri kapsamında soruşturma başlatılması,
Şirket malvarlığının üçüncü kişilere devrinin tedbiren yasaklanması,
Suç duyurusuna konu kişilerin ifadelerinin alınması,
Yurtdışına çıkış yasağı tedbiri uygulanması,
SPK mevzuatı kapsamında kamu davası açılması,
Yönetim Kurulu Kararına İlişkin İddiaların araştırılması talep edildi.

Dilekçede dikkat çeken bir diğer nokta, 24 Mayıs 2024 tarihli olduğu ileri sürülen yönetim kurulu kararı. Bu kararın geriye dönük olarak oluşturulduğu ve malvarlığı devirlerini meşrulaştırmak için kullanıldığı iddia ediliyor. Kararın daha önceki KAP açıklamalarında yer almamasının da bu iddiaları güçlendirdiği öne sürülüyor. Şirketin 12 Aralık 2024'te olağanüstü genel kurul toplantısı yapılacak. Mahkeme tarafından atanan kayyım Dr. Emine Leyla Kıyat'ın öncülüğünde hazırlanan esas sözleşme değişiklikleri oylanacak. 136 milyon lot hisse toplanamaması durumunda, şirket yönetiminin tamamen kayyım kontrolüne geçeceği belirtiliyor.

Sermaye Piyasaları İçin Önemli Süreç

Bu sürecin, Türkiye sermaye piyasalarında azınlık hissedar haklarının korunması açısından önemli bir örnek oluşturabileceği değerlendiriliyor.

Konuyla ilgili olarak hakkında suç duyurusunda bulunulan kişilerden henüz bir açıklama yapılmadı.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Borsa İstanbul