Türkiye 2027’de zirveye aday: Kocaeli lojistikte nerede olacak?

Türk Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan gelişen teknolojiler ve küresel ticaretteki dönüşüm ile Türkiye’nin lojistikte önemli bir ülke haline gelebileceğini söyledi. Turan’ın bu çıkışı sonrası Kocaeli’nin lojistikteki konumu merak konusu oldu.

Türkiye 2027’de zirveye aday: Kocaeli lojistikte nerede olacak?
Türkiye 2027’de zirveye aday: Kocaeli lojistikte nerede olacak?

Kocaeli Haber - Türk Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan gelişen teknolojiler ve küresel ticaretteki dönüşümün büyük bir potansiyel sunduğunu belirterek, altyapı yatırımları ile Türkiye’nin lojistikte önemli bir ülke haline gelebileceğini söyledi.

TÜSİAD AÇIKLADI

TÜSİAD, E-Ticaret Lojistiğinde Sorunlar ve Politika Öneriler başlık raporunu kamuoyuna sundu. Raporda Türkiye’nin 2027 yılına kadar yüzde 44 büyüme ile lojistikte zirveye aday olduğu belirtildi. 3 yılda 3,8 milyon metrekare alan ile Türkiye’nin lojistikte önemli bir konuma geleceği ifade edildi. Tüm bu olumlu veriler ışığında Kocaeli’nin lojistik anlamda bu pastadan ne kadar pay alacağı ise merak konusu oldu.

ZEYTİNOĞLU DEMİRYOLUNUN ÖNEMİNİ VURGULAMIŞTI

Konu hakkında geçmişte açıklama yapan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İzmit Körfezi'nin çevresinde 35 liman tesisi olduğunu ve bu limanların yüzde 50-60 kapasiteyle çalıştığını söyleyerek Kocaeli’nin potansiyeline dikkat çekmişti. Zeytinoğlu, yaptığı açıklamada limanların demiryolu ağı olmasının önemine vurgu yaparak lojistik anlamda demiryolu ağlarının önemli olduğun altın çizmişti.

BÜYÜK FIRSAT

İzmit Körfezi'nin doğal bir liman olmasının çok büyük bir fırsat olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, "İzmit'in Avrupa'nın 7'nci büyük limanı olması bizi daha da mutlu etti. Bunu daha yukarılara çıkarmamız çok kolay. Önümüzdeki dönemde demir yolu bağlantılarını yaparak bunu yaparız diye düşünüyorum. Körfezin güneyinde şu anda hiç demir yolu bağlantısı yok. Onun da aslında önünün açılması Serbest Bölge ve Ford Otosan'a kadar demir yolu gelmesinin çok faydalı olacağına inanıyoruz. Bunların yapılması durumunda bu tonajlar çok çok yukarılara çıkacaktır." ifadelerini kullanmıştı.

BULUT POTANSİYELE DİKKAT ÇEKTİ

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut ise, Kasım ayı ihracat verilerini değerlendirdiği açıklamasında, dünya genelinde yaşanan jeopolitik ve ekonomik sorunlara rağmen hız kesmeyen iş insanlarına işaret ederek, “İhracatçılarımızın başarısını takdir etmemiz gerekiyor” dedi. Bulut, “2024 yılı Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre faaliyet illeri bazında ihracatta; İstanbul %12,8 azalış ve 5 milyar 38 milyon dolarla birinci sırada, Kocaeli %2,7 azalış ve 2 milyar 528 milyon dolarla ikinci sırada yer almıştır. Kocaeli'yi İzmir, Bursa ve Tekirdağ takip etmektedir” diyerek oransal anlamda azalış olmasına rağmen Kocaeli’nin potansiyeline dikkat çekmişti.

35 LİMAN

Kocaeli Valiliğinden alınan bilgilere göre, Kocaeli, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan Kara ve Demir yolu ağlarının merkezinde 35 limanıyla dünyaya açılan bir kapı konumunda. İzmit Körfezi, doğal bir liman bölgesi olmasından hem coğrafi yapısı, hem de İstanbul sanayisinin doğu ekseninde yer alan Tuzla, Gebze, Körfez ve İzmit hattına olan stratejik yakınlığının bir sonucu olarak ulusal ve uluslararası deniz taşımacılığının önemli bir merkezi haline gelmiş bulunmakta.

LOJİSTİK MERKEZİ KONUMUNDA

Kocaeli Valiliğinin paylaştığı bilgilerde "Kocaeli'nin mevcut altyapı ve kullanım kapasitesi göz önüne alındığında da Türkiye’deki limancılık açısından önemli bir büyüklüğe sahip olduğu görülmektedir. Türkiye imalat sanayinde %13 pay sahibi olan Kocaeli, Ulaşım anlamında ülkenin önemli projelerinin içinde yer almakta ve Türkiye’nin Dünya pazarlarına açılmasında önemli bir lojistik merkezi konumundadır" ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Murathan Birinci
lojistik TÜSİAD Necmi Bulut Ayhan Zeytinoğlu