Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ekonomik kriz bedellileri de vurdu: 528 binden fazla yoklama kaçağı var

Türkiye’de yaşanan zorlu ekonomik koşullar bedelli askerlik aflarını da vurdu. CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Muhip Kanko konuyu gündeme taşıdı. 

Türkiye'de yaşanan zorlu ekonomik

Türkiye’de özellikle yaşanan yüksek enflasyon sonucunda derinleşen ekonomik kriz tüm sektörleri olumsuz etkilediği gibi bedelli askerlikleri de etkiliyor. Bedelli affı adı altında sıkıntılar yaşayan vatandaşın durumunu Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Muhip Kanko gündeme getirdi. Kanko, 2023 yılı kasım ayı verilerine göre 528 bin 149 kişinin yoklama kaçağı olduğunu söyledi.

“528 BİN 149 YOKLAMA KAÇAĞI VAR”

Kanko yaptığı açıklamada; “2023 yılının kasım ayının güncel verilerine göre, 528.149 yoklama kaçağı ve 53.888 bakaya bulunmasına rağmen, 2022 kanun değişikliği ile sadece 28.786 yükümlünün bedelli askerlikten faydalanabilmiş olmasının, kanun değişikliğinin beklenen etkiyi gösteremediğinin açık bir işareti olduğunu belirtti. Yani yoklama kaçağı durumuna düşen her 11 gençten sadece 1 tanesi bedelliden faydalana bilecek ekonomik güce sahip. Bu düşük sayı, ekonomik zorlukların bedelli askerlik hizmetinden faydalanmayı engellediğinin açık bir göstergesidir. Bu durum, AK Parti hükümetinin gençlerin askerlikle ilgili sorunlarına yönelik adil ve erişilebilir çözümler üretmede ne kadar başarısız olduğunu gösteriyor”  ifadelerine yer verdi.

“GENÇLERİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR ENGEL OLUŞTURMAKTADIR”

Muhip Kanko açıklamasında yüzde 50 artışla 182 bin liraya ulaşan bedelli askerlik ücretinin gençlerin önünde büyük bir engel olduğunu söyledi. Kanko, “Yüzde 50 artışla 182 bin liraya ulaşan bedelli askerlik ücreti, gençlerimiz için büyük bir ekonomik engel oluşturmaktadır. Bu durum, gençlerimizin askerlik hizmetine erişimini ciddi şekilde kısıtlamakta ve onları zor bir kararın içine itmektedir” açıklamasında bulundu.

“GENÇLERİMİZİN GELECEĞİNİ DÜŞÜNMELİYİZ”

Kanko açıklamasında; “Yoklama kaçağı ve bakaya durumundaki gençlerimiz için adil bir çözüm bulunmalı, ekonomik zorluklar göz önünde bulundurularak, bedelli askerlik ücretleri makul seviyelere çekilmelidir. Gençlerimizin geleceğini düşünerek, onlara destek olacak politikalar geliştirmeliyiz” açıklamasında bulundu.