Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Emekli zammı ne kadar olacak? İşte en düşük maaş senaryoları!

SSK, Bağ-Kur ve emekli maaşları için yapılması beklenen zam verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yıl enflasyon tahminlerini açıklaması ile değişime uğradı.

SSK, Bağ-Kur ve emekli

16 milyon emekli Temmuz zammı için hesaplama yapmaya başlamışken Ocak 2025 zammı için de yeni ipucu geldi. Emekli zammı Ocak 2024’te 4A 4B 4C kapsamındaki tüm emekliler için eşitleme yapılarak yüzde 49,25 oranında uygulanmıştı. En düşük SSK Bağ-Kur emekli maaşı 10.000 TL’ye yükseltilmiş, en düşük memur emekli maaşı da 14.740 TL olmuştu.

ENFLASYON YÜZDESİ KESİNLEŞTİ

TÜİK’in Nisan ayı TÜFE verisini açıklaması ile 4 aylık enflasyon yüzde 18,72 olarak kesinleşti. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi ve Enflasyon Raporu ile Türkiye İstatistik Kurumu’nun dört aylık enflasyon verileri emeklinin, memurun Temmuz zammı detaylarını netleştirmeye başladı.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI’NDAN ENFLASYON RAPORU

Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’nde aylık enflasyon mayısta yüzde 3,00, haziranda yüzde 2,54 olarak tahmin edildi. Anketteki tahmin gerçekleşirse Ocak-Haziran dönemindeki 6 aylık enflasyon yüzde 25,39 olacak. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan tarafından açıklanan yılın ikinci Enflasyon Raporu’nda ise, 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 36’dan yüzde 38’e yükseltildi. Başkan Karahan enflasyonun Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 75-76 ile zirve yapacağını, ardından ise düşüşe geçeceğini söyledi.

MAAŞ ZAMLARI NE OLACAK?

Memur maaşları için Ocak ayında yüzde 15 oranında toplu sözleşme zammı yapılmıştı. Toplu sözleşme zammını aşan ilk 6 aylık enflasyon farkına ilave olarak yılın ikinci yarısı için yüzde 10 oranında toplu sözleşme zammı yapılacak. Emekli memur aylıkları da aynı oranda artırılacak. Buna göre, 6 aylık enflasyon Merkez Bankası’nın tahminine uygun gerçekleşirse temmuz ayında memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 19,59 oranında; piyasa katılımcılarının beklentileri doğrultusunda gerçekleşirse yüzde 19,94 oranında zam yapılacak. Mevcut tahminlere göre memur maaşları ve emekli memur aylıklarında temmuz zammı yüzde 19,5-20,0 aralığında olacak. Memur ve emekli memurların maaş zammı ile SSK ve BAĞ-KUR’luların maaş zammı arasında en az 5 puan fark olacak.