Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Buket Afkan

Emekliler toplumun vicdan azabı haline geldi

Tamam, Türkiye’de büyük çoğunluk düşük ücretlerle çalışıyor, kimse ev ya da araba alma hayali kuramıyor, tatile bile gidemiyor. Ama özellikle memur maaşlarına yapılan zammın ardından emeklilerin adeta yok sayılması, ekstra bir artış içeren düzenlemenin yapılmaması tüm toplumun vicdanını kanattı. Bu insanlar bizim babalarımız, annelerimiz, dedelerimiz, büyükannelerimiz çünkü. 

Türkiye’nin kritik seçiminin yapılacağı 2023’ün başında en düşük emekli aylığı önce 5.500 liraya, ardından nisan ayında da 7.500 lira çıkarılmıştı. 2023’ün temmuz ayında en düşük emekli aylığında herhangi bir iyileştirmeye gidilmedi. 

Memur, işçi ve emeklilerin enflasyondan korunmasını için devreye sokulan ‘refah payı’ 2023 Temmuz maaş artışlarında gündeme alınmadı.  

En düşük emekli aylığı 5.500 liradan, 7.500 lira yükseltildiğinde aradaki 2 bin liralık farkı Hazine karşılamıştı. Zam oranı ise kök maaş üzerinden hesaplandığı için beklentiler boşa çıktı. Bunca insan açlık sınırının çok altında bir maaşla yaşamaya mahkum edildi.

En düşük memur maaşının 22 bin TL’ye çıkarılması ile beraber günlerdir kademeli maaş artışı ve refah payı içeren maaş artışı beklentisi içinde olan emekli, büyük bir hüsrana uğramış durumda. 

Ülkemizde emeklilik, çalışma hayatının sonunda hak ettiğiniz bir dinlenme süreci olarak kabul edilirken, maalesef son zamanlarda emeklilerin karşılaştığı zorluklar ve hayal kırıklıkları artmış durumda. Oysa emeklilik hayatının huzurlu ve sağlıklı geçirilmesi, emeklilere hak ettikleri bir yaşam standardının sağlanması, toplumumuzun temel değerlerinden biridir ve bu değeri korumak hepimizin sorumluluğudur.

Bu son gelişme, emeklilerin umutlarını kırdı ve onları adeta unutulmuş hissettirdi. Emeklilerin maaşları Ocak 2023’ten bu yana yüzde 52 oranında eridi. Maaşlarına ek bir zam yapılmaması, emeklileri önümüzdeki süreçte ciddi şekilde sıkıntıya sokacak. 

Emeklilerimiz, çalışma hayatları boyunca ülke ekonomisine katkıda bulunmuş, emek vermiş ve çeşitli zorluklarla mücadele etmiştir. Onlar, geleceğin teminatı olan gençlere yol göstermiş, deneyimlerini aktarmış ve toplumun sosyal doku oluşumunda önemli bir rol oynamışlardır. Emeklilerimiz, geçmişteki emekleriyle değerlidir ve onlara layık bir yaşam sağlamak, onların insan haklarına saygı duymak anlamına gelir. Bu nedenle, emekli maaşlarının adil ve yaşam koşullarına uygun bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.

Tabii bunları biz böyle yazıyoruz diye, hükümet insafa gelip emekliye de hak ettiği maaşları verecek değil. Belki de Türkiye’de emekliler artık örgütlü mücadeleyi yeniden düşünmeye başlamalılar. Sayısal olarak bu kadar büyük bir gücün böylesine görmezden gelinmesi emeklileri düşündürmeli. “Emeklinin sendikası mı olurmuş” tarzından ezberler gözden geçirilmeli. Bir köşede oturup hükümetin vereceğine razı gelen emekliler, bu şekilde bir yere varamadığını artık kabul etmeli. 

Öte yandan memurların maaşlarına yapılacak 8 bin 77 liralık seyyanen zam da, ilerde emekli olacaklarda veya emekli olmak için dilekçesini verenlerde paniğe neden oldu. Seyyanen yapılacak zam emekli aylığına, emekli ikramiyesine ve bundan sonra yapılacak maaş zamlarına yansıtılmayacak. Bu miktar sadece çalışırken ödenecek. O yüzden verilen dilekçeler geri alındı, emeklilik hayalleri başka bahara kaldı.  

Memur maaşlarını hesaplamanın eskiden de zor olduğunu belirten MEMUR-SEN Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, ek ödemeler, arkasından da şimdi 8.077 TL’lik ilave ödeme getirilmesinin hesaplamayı daha da zorlaştırdığını söyledi. 

Tonbul, bordroya eklenen bu ilave ödemeler taban aylığa yansımadığı için çalışan memurlar ile emekli memurlar arasındaki farkın oldukça açılacağını belirterek zamların katsayı ve taban aylığı üzerinden yapılarak emeklilere yansıtılması gerektiğini söyledi.

Bağımsız Kamu Çalışanları Konfederasyonu Toplu Görüşme Sekreteri Erkut Demirci de memurların sendikalarını arayarak emeklilik yaşının 70’e yükseltilmesini talep ettiklerini iddia etti.  Demirci, bu emekli aylığı ile geçinemeyeceğini düşünen memurların artık 70 yaşına kadar çalışmayı düşündüklerini savundu.

Neredeyse ölene kadar çalışmaya gönüllü hale getirmişiz memurları. Emeklilik de artık hayal olmuş. Bunun üzerine tüm toplumun düşünmesi gerekiyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER