Emekliler ve Kurban Bayramı!
Sıcak havalarla birlikte kurban bayramına hazırlanıyoruz. Herkes gibi emekliler de kurban kesmek için hazırlanmak istedi bu yıl da ama bu yıl fark ettiler ki, kurban kesecek durumda değiller.
Emeklilik, çalışma hayatı boyunca istenildiği gibi icra edilemeyen dini ritüellerin rahat rahat yapılabileceği bir dönem olarak kucaklanır. Umreye gidilir, hacca gidilir. Herkes bolca zamanı varken kurbanını keser, memleketine gider, akrabalarını görür, hayır hasenat yapar bu dönemde.
Dedelerimiz, annneannelerimiz, babannelerimiz, babalarımız, annelerimiz hepimizin "Kurban Bayramları"nda ziyaret ettiği, bayram sofralarının kurulduğu, el açması baklavalarla biten zengin menülerle, ilk gün dualarla hazırlanan kavurmaların sofrada yer aldığı değerli çocukluk anılarımızın baş kahramanlarıdır.
Peki 10.000 TL Emekli Aylığı ile bu sene kurban kesmek, evlat ve torunları o sofralarda ağırlamak mümkün mü?
Büyükbaş 250.000 TL, Küçükbaş 25.000 TL'ye Kadar Çıkıyor!
Matematiksel olarak emekli maaşıyla kurban kesmek artık mümkün değil..
En az kurban maliyeti 19.000 TL civarında. Peki emekliler ne hissediyor bu koşullar altında? Mecliste bırakın kurban kesmeyi, emeklilere artık fitre, zekat düşeceği konuşuldu bu hafta. Peki bunu emeklilere nasıl anlatalım?
En düşük emekli maaşı ile kurban kesmek ya da çocuklara, torunlara kallavi bir "Bayram Yemeği" sofrası hazırlamak ve hatta iyi bir harçlık vermek imkansızken, Diyanet emeklilere "Bu sene kurban kesmek size düşmez, üzülmeyin, borçlanmayın" diyecek mi?
Derse de bu emeklilerin kalbine su serpecek mi?
Değişen yaşam standartlarına alışmak kim bilir ne kadar zordur bu yaş grubu için.
Bayramlar da eski bayramlar gibi değil artık emekliler için.