En büyük soruna Sakarya örneği

Furkan Çalışkan

Furkan Çalışkan

Tüm Yazıları

Kandıra’da yaşanan sel felaketi, çiftçiyi çok zor durumda bıraktı. Yüzlerce dönüm arazi ve mahsül sular altında kaldı, çiftçinin 6 aylık emeği çöp oldu, gitti.

Kandıralı çiftçilerin yaşadığı bu zorluğu kamuoyuna anlatabilmek, çareler arayabilmek için Pazartesi akşamı Gündem Özel programında Kandıra Ziraat Odası Başkanı Erdal Çetin’i ağırladım.

İnanın çok faydalı bir program oldu. Kandıra’nın tarımına ilişkin oldukça önemli bilgilere sahip oldum. Çiftçinin gerçek sıkıntıları neler, onları öğrenebilme fırsatı yakaladım.

Kentimizin tarımına ilişkin bu yaklaşık 1 buçuk saatlik programı öne çıkan bazı başlıklar altında özetlemek istedim.

Başlayalım.

BÜYÜKŞEHİR’E MİNNETTARLAR

Kandıra Ziraat Odası Başkanı Erdal Çetin’in ifade ettiği gibi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin tarımla ilgili verdiği desteklere minnettarlar. Mazot, gübre ve tohum desteği, Kandıralı çiftçiyi ayakta tutuyor. Öyle ki Başkan Çetin, Sakaryalı çiftçilerin Kocaeli’den kayıt yaptırarak KBB’nin desteklerinden faydalanabilmek istediğini ifade ediyor. Hatta Çetin açık açık şunu da söylüyor: Büyükşehir Belediyesi bize daha ne yapsın?

HARAM YİYENLER

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin verdiği 250 litre mazot desteğini, tarlasını ekip biçmeyenler de alıyor. Öyle ki, tarlasını kiraya veren isimler kiracısıyla, “Büyükşehir Belediyesinin mazot ve gübre desteğini ben alırım. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt benim adıma olur” diye pazarlık yapıyormuş. Lamı cimi yok, bunun adı haram yemektir.

ACİL PLANLAMA LAZIM

Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi açılmadan önce, özellikle sera tarımına büyük ağırlık verilmesi gerekiyor. Büyükşehir Belediyesinin yüzde 50 desteği varmış sera kurmak isteyenlere de. Faydalı ve doğru ürünler, Kandıra GİOSB için üretilirse Kandıra tarımda öyle bir kalkınır ki, durduramazsınız. Ama GİOSB açılmadan önce bu hamlelerin yapılması, ortamın hazırlanması gerekiyor. Neler üretilmeli, hangi ürünleri Kandıra GİOSB’a direkt satabilirizin fizibilite çalışması yapılması gerekiyor. Ciddi bir planlama işi. Eğer Kocaeli’de alım garantili tarım örneğini Kandıra GİOSB’da hayata geçirebilirsek, tarıma yatırım katlanarak artacaktır. Şimdiden uyaralım, acil eylem planına ihtiyacımız var.

EMLAKÇI CENNETİ

Kandıra’da 300’den fazla emlakçı cirit atıyor. Bu emlakçılar kitabına uygun şekilde tarlada nasıl villa sahibi olabilirsiniz, adım adım alıcılara da anlatıyorlarmış. Arsalar satıldıkça, tarım üretimi azalıyor. Üretim azaldıkça, gençler tarımdan kaçıyor. Gençler kaçtıkça Kandıra geriye gidiyor, tarım geriye gidiyor. Yukarıdaki örnekte olduğu gibi, alım garantili tarım Kocaeli’de hayata geçerse, makus tarihimiz değişebilir. Lütfen sesimizi duyun ey yetkililer!

TIBBİ AROMATİK BİTKİ

Alım garantili tarım örneği bir tek Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin projesi tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği projesinde var. Bu proje ilk yıllardaki karmaşanın ardından rayına oturmaya başlamış. Gerçekten önemli, üzerine daha çok kafa yorulmalı.

TOPLULAŞTIRMA ALANI

Kandıra’da 17 mahalleyi kapsayan bir toplulaştırma çalışması var. Ziraat Odası Başkanı Erdal Çetin, eğer bu yöntem doğru uygulanırsa hem üretim kalitesinin artacağını hem de çiftçinin gelirinin artacağının altını çiziyor. Ancak bu tarım alanları yapılaşmaya açılırsa... Es Salatu Ve's-Sela...

EN BÜYÜK SORUN PAZAR

Benim anladığım kadarıyla Kandıralı çiftçi, desteklerden yana mutlu. En büyük sorunu ise destek değil, pazar sıkıntısı. Çiftçi, ürettiğini satmayı başaramıyor. Başkan Çetin diyor ki, Kandıra’da Muhtar Barış Yaşar sayesinde Kandıra karpuzu daha yeni meşhur oldu. Yine diyor ki, “Ben biliyorum, Adana’da bile Kandıra karpuzunu soruyorlar. Biz Kocaeli’de Kandıra karpuzunu dahi satmayı başaramıyoruz.” Bu cümleleri duymak hakikaten üzücü.

KAYNARCA NE YAPMIŞ?

Çiftçide kooperatife karşı bir güvensizlik var. Zamanında canları çok yanmış. Ancak komşu Sakarya’da, Kaynarca ilçesinde güzel bir işe imza atılmış. Kaynarca’da çok büyük bir lahana potansiyeli var. Kış aylarında traktörlerce lahana toplanıyormuş ve orada da tıpkı Kandıra’daki gibi lahana üreticileri adeta toptancıların gözünün içine bakıyormuş kendi ürünlerini alsın diye. Daha sonra bir birlik kurma kararı alınmış. Birlikte de Kaynarca Belediye Başkanı, Kaynarca Kaymakamı ve Kaynarca Ziraat Odasına yer verilmiş. Şimdi birlikten mal almak için toptancılar adeta sıraya giriyormuş. Çiftçinin malı sıradan satılıyormuş. Çiftçi de rahat etmiş, malım satılacak mı, paramı alabilecek miyim derdinden kurtulmuş. Benzer bir yapılanmanın Kandıra’da kurulmaması için hiçbir neden göremiyorum. Ya siz?

TRT meselesi...

CHP İl Örgütü bugün Adliye binası önüne giderek TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı hakkında suç duyurusunda bulundu.

CHP’lilerin iddiaları aslında doğru. Kamu kanalında kendilerine az yer verilmesinden ve negatif haberlerin çoğunlukta olmasından rahatsızlar.

Haklılar.

Fakat bu yeni bir şey değil ki. Bana kalırsa bu bir hedef şaşırtma.

Madalyonun diğer yönü benim açımdan çok daha kıymetli.

CHP Genel Başkanlık koltuğuna bir çınar ağacı gibi kök salan Kemal Kılıçdaroğlu, örgütlerinin dikkatini başka yönlere çekiyor.

Uyanık olun değişim isteyen CHP’liler.

Adam değişmemek adına her şeyi yapıyor...

İpucu

Siz yaptığınız şeylersiniz, yapacağınızı söylediğiniz şeyler değil.

Carl Gustav Jung