Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Engelli Fatura İndirimleri ve Destekleri Nelerdir?

Sosyal devlet anlayışıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından engelli vatandaşlara birçok destek veriliyor. Fatura desteğinin yanı sıra vergi indirimleri ve farklı muafiyetler de uygulanıyor. İşte engellilere verilen destekler…

Sosyal devlet anlayışıyla Aile

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından engelli ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara birçok farklı destek veriliyor. Engelli maaşı dışında bireylerin sosyal yaşama daha kolay katılmalarını sağlamak ve yaşamlarını idame ettirmelerini desteklemek amacıyla çeşitli destekler verilmektedir.

Sadece devlet eliyle verilen destekler değil, aynı zamanda çeşitli kurumlar tarafından da engelli bireylere yönelik fatura destekleri ve indirim seçenekleri sunulmaktadır. Elektrik Tüketim Desteği ile Doğal Gaz Tüketim Desteği gibi birçok destek bu kapsamda engelli ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara verilen destekler arasında yer almaktadır.

ENGELLİLERE HANGİ FATURALAR İNDİRİMLİ?

Engellilere başta olmak üzere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından birçok ihtiyaç sahibi için farklı destek ödemeleri yapılıyor. Bu destekler arasında fatura indirimleri ve destekleri de bulunmaktadır. Elektrik, su ve doğal gaz faturalarına ek olarak bazı operatörler tarafından da fatura indirimleri sunulmaktadır.

Engelli ve yardıma muhtaç bireylere yönelik fatura desteklerinin yanı sıra ÖTV, KDV ve konut vergisi gibi bazı vergilerden de muaf olmaları sağlanmaktadır. Bu sayede engelli vatandaşların hayatlarını çok daha rahat ve ekonomik şekilde idame ettirmeleri sağlanmaktadır. GSM operatörleri tarafından da engelli vatandaşlara yönelik özel tarifler uygulanarak telefon ve internet faturalarının da indirimli olması sağlanmaktadır.

ENGELLİLERE ÜCRETSİZ TOPLU TAŞIMA ŞARTLARI NELER?

Engelli kimlik kartına sahip bireyler için fatura desteklerinin yanı sıra farklı tür sosyal yardımlar ve destekler de verilmeye devam ediyor. Bu kişiler için toplu taşıma araçlarında ücretsiz seyahat etme hakkı sunulmaktadır. Tüm resmi ve özel halk otobüsleri, deniz ulaşım araçları ve TCDD bünyesindeki trenlerden engelli bireyler için ücretsiz ulaşım desteği verilmektedir.

Engelli vatandaşlar ücretsiz seyahat hakkından yararlandırılmaması veya engellenmesi durumunda ise ilgili birimlere vatandaşların şikayette bulunmaları mümkündür. Ayrıca tüm iç ve dış hat uçuşlarında engelli bireyler %20 indirimli olarak seyahat edebilmektedir. Engelli vatandaşların şehir içi ve yurt içi seyahatlerinde ücretsiz veya indirimli olarak seyahat edebilmeleri için engelli kimlik belgesine sahip olmaları gerekiyor.

ENGELLİLERE KONUT VERGİSİ MUAFİYETİ NEDİR?

Engelli vatandaşlara yönelik birçok vergi muafiyeti desteği de bulunuyor. Bu kapsamda konut vergisi muafiyeti uygulanabiliyor. 200 metrekareden küçük tek konutu olan engelliler emlak vergisinden muaf olabilmektedir. Konut alım süreçlerinde de bu kişilere çeşitli destekler verilmektedir.

Emlak vergisinden muafiyetin yanı sıra TOKİ, hazırladığı projeler kapsamında hedeflenen konut sayısının %5’ini engelli vatandaşlara ayırmaktadır. Kimlik fotokopisi ve engelli salık kurulu raporu ile başvuru yapılarak hak sahipleri kura ile bu kapsamda belirlenmektedir.

ENGELLİLERE KDV VE ÖTV İNDİRİMİ

Engelli vatandaşlara yönelik ayrıca KDV ve ÖTV gibi vergilerden de muafiyet imkanı sunuluyor. Bu kapsamda Engellilerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilen her türlü araç, gereç ve özel bilgisayar programlarını KDV’den müstesna şekilde almaları sağlanmaktadır.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti de yine engelli vatandaşlara sağlanan destekler arasında yer almaktadır. Bu destek ile engelli bireyler ÖTV muafiyetiyle otomobil sahibi olabilmektedir. Çok daha uygun fiyatlara bu sayede engelli vatandaşlar araç sahibi olabiliyor.

Engelli ve yaşlı aylıkları, evde bakım maaşı ve diğer birçok nakdi devlet desteği de bu kapsamda engelli bireylere ve yakınlarına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenmektedir. Bu kişiler için daha pek çok farklı destek ödemesi de yapılmaktadır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Salihli kökenli Nöroloji uzmanı Tolgahan
Sıradaki Haber MANİSALI DOKTORDAN ‘GERÇEĞİN DOKUNUŞU’