Enginar Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Papatyagiller familyasına ait olan enginar, evlerde yetiştirilebilen sebzeler arasında yer alır. Birçok kişi artık hem doğal ürünler tüketmek hem de yüksek fiyatlara sağlıklı gıdalara ulaşmak istemediği için tüketeceği sebze ve meyveleri kendi üretmeye başladı.

Belli başlı sebze ve meyvelerin üretilmesi için çok büyük arazilere ihtiyaç yoktur. Balkonlara yerleştirilecek birkaç saksı ya da bahçelerde ayrılacak küçük alanlar, organik sebze ve meyve yetiştiriciliği için oldukça idealdir. Elbette bu aşamada yetiştirilecek olan ürünün doğru ekim zamanın ve bu ürünlerin nasıl bir bakıma ihtiyacı olduğunun da ayrıntılı bir şekilde bilinmesi gerekir.

Enginar Tohumu Ne Zaman Ekilir? - Resim : 1

ENGİNAR YETİŞTİRMEK İÇİN EN UYGUN ZAMAN

Enginar, insan sağlığı açısından oldukça yararlı sebzelerin başında yer alır. Enginar yetiştirme isteyenler, bu sebzenin tohumlarının ne zaman ekilmesi gerektiğini araştırmaya başladı. Genel olarak ılıman mevsimlerin sebzesi olan enginar, çok sıcak ve çok soğuk hava koşullarını sevmez. On beş ila on sekiz derecelik hava sıcaklıkları bu sebzesinin yetiştirilmesi için idealdir. Sıcaklığın sıfırın altına düşmesi halinde ise enginarın yaprakları zarar görür. Yirmi derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ise gelişim yavaşlar ve yirmi beş derecenin üzerinde ise tamamen durur. Bu nedenle enginar yetiştiriciliğinin ılık ve hafif nemli havalarda yapılması gerekir.

Akdeniz ve Ege Bölgeleri’nde yetiştirilecek olan enginar için en iyi zaman ekim ve kasım aylarıdır. Marmara Bölgesi için bu zaman aralığı mart ve nisan aylarıdır. Ekim işlemi fideden yapılacak ise dikimlerin 1x1 metre mesafede olmasına da özen gösterilmelidir.

ENGİNAR YETİŞTİRİCİLİĞİNİN PÜF NOKTALARI

Enginar yetiştirmek için tohumlar bilinen ve güvenilir bir işletmeden alınabilir. Enginar tohumlarının kaliteli olması, veriminde yüksek olmasını sağlayacaktır. Tohum seçiminin yanı sıra enginar yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken diğer noktalar ve bu noktaların püf noktaları şu şekilde sıralanır;

  • Enginar, iyi drene edilmiş, derin bünyeli ve humusça zengin olan topraklardan hoşlanmaktadır. Ağır karakterli topraklar enginarın köklerinin çürümesine neden olur. Aynı zamanda tercih edilecek toprağın pH değeri 6 ila 6,5 arasında olması gerekir.
  • Enginar ekimi için orta boyutta ve drenaj delikleri olan saksılar tercih edilmelidir. Saksılar toprakla doldurulduktan sonra her saksıya iki ya da üç adet olacak şekilde enginar tohumu ekilmelidir.
  • Enginar tohuma ekildikten sonra üzeri toprakla kapatılır. Fakat bu aşamada tohumun hava alması için çok fazla baskı uygulanmasından da kaçınılmalıdır.
  • Ekim işleminden sonra ilk can suyu verilir ve sulama işlemi düzenli bir şekilde devam ettirilir.
  • Yapılacak sulama işlemi toprağın nem oranına göre belirlenmelidir. Bu aşamada parmağın ucuyla hafifçe toprağa bastırılır ve toprakta hafif ıslaklık var ise sulama işlemi bir ertesi güne bırakılabilir.
  • Enginar tohumları çimlenmeye başladığında da aynı bakım devam ettirilmelidir.

ENGİNAR NE ZAMAN ÜRÜN VERİR?

Ekimi yapılan enginar tohumlarının bakımı doğru ve düzenli bir şekilde yapıldığınca ilk iki yıl gelişim sürecini tamamlayacaktır. Üçüncü yıldan sonra ise meyve vermeye başlayacaktır. Enginar ekiminin ardından sekiz ila on yıl boyunca verim alınması mümkündür. Onuncu yıldan sonra ise enginarın verimi ve meyve sayısı düşüş göstermeye başlayacaktır.

Evlerde ya da bahçelerde yetiştirilecek olan enginar için doğru konumların belirlenmesi gerekir. Çok fazla soğuğa ve rüzgara maruz kalmayacak ancak yeteri oranda güneş ışığı alabilecek noktalar tercih edilmelidir.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız