Erden Timur dolandırıcılık suçundan mı yargılanacak? Sosyal medya Lube Ayar’ın haberiyle çalkalanıyor! Erden Timur olayı nedir? Erden Timur hapse mi girecek?
Galatasaray Sportif AŞ Yönetim kurulu Başkanvekili Erden Timur, dolandırıcılık suçundan mı yargılanacak? Sosyal medya bu haberle çalkalanıyor. İşte detaylar…
Galatasaray Sportif AŞ Yönetim Kurulu Başkanvekili Erden Timur’la ilgili dün akşam bomba bir haber piyasaya düştü. Gazeteci Lube Ayar, Galatasaray Başkanvekili Erden Timur’la ilgili Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nin ‘kamu yararına bozma’ kararını verdiğini ve bu nedenle Erden Timur’un ‘dolandırıcılık’ suçundan yargılanacağını açıkladı. Gazeteci Lube Ayar, konuyla ilgili ek bilgiler vererek çeşitli evraklar da paylaştı. Lube Ayar Erden Timur’la ilgili açıklamalarında şu bilgileri paylaştı: “24 Ekim 2022’de Adalet Bakanlığı, karar hakkında “kanun yararına bozma” istemiyle Başsavcılığı’na gönderdi. İki ay sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da karara ilişkin “kanun yararına bozma” isteminde bulundu.
ERDEN TİMUR OLAYI NEDİR?
22 Aralık 2022 tarihli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tebliğinde şöyle denildi: “NEF 22 Ataköy projesinde bulunan bağımsız bölümlerin anlaşmaya uygun şekilde devredilmediği gibi taşınmazların metrekarelerinin de sözleşmede belirtilenden eksik olduğundan bahisle şüpheliler hakkında açılan soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmişse de; söz konusu taşınmazlara ilişkin sözleşme ve tapu kayıtlarının getirtilmesi, hukuk davalarının akıbetinin araştırılarak celbi, müşteki şirket ile şüpheli şirketin defter ve kayıtlarının getirtilerek bilirkişi incelemesi yapılması ve şüphelilerin beyanlarının alınması sonucu şüphelilerin hukuki durumunun tayin ve takdiri gerekirken, eksik soruşturmaya dayalı olarak kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir. Bu karara yönelik itiraz üzerine soruşturmanın genişletilmesine karar verilmesi gerektiği gözetilmeden, yazılı şekilde itirazın reddine karar verilmesinde isabet görülmemiştir. Anılan kararın bozulması lüzumu ihbar ve tebliğ olunur.”
KARARI AÇIKLADI
Dosyayı incele Yargıtay 11. Ceza Dairesi ise kararında olay şöyle anlatıldı: “Çınar Denizcilik ve Altınbaş Denizcilik şirketlerine ait olan Egeria isimli lüks yatın, NEF 22 Ataköy projesinde yer alan 25 milyon 721 bin dolar bedelli olup 3.679,20 metrekare büyüklüğe sahip olduğu bildirilen 8 adet dükkan karşılığında şüpheliler Hasan Peker ve Fatih Peker’in şirketlerine satıldığı, projenin inşaat aşamasında olması nedeniyle taraflar arasında gayrimenkul satış vadi sözleşmeleri düzenlendiği, devamında proje tamamlanmasına rağmen devir işlemlerinin geciktirildiği, şikayetçiler dükkanları satmak istediklerinde beş adet dükkanın şüpheliler Hasan Peker, Fatih Peker ve Erden Timur’un bilgisi dahilinde şüpheliler Selçuk Burak Çelik, Hasan Akdeniz, Salih Yiğiner, Necmettin Şafak Gerçin aracılığıyla yine bu şüphelilerle iştirak halinde hareket eden diğer şüpheliler Fırat Ronahi Göleli, Emrah Topal ve Sedat Şahin’e devredilmesine karşın satış bedellerinin ödenmediği anlaşılmıştır” denildi.
DOLANDIRICILIK SUÇU
Kararda Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen diğer dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda satışı yapılan dükkanların büyüklüğü ve rayiç bedellerinin şüpheliler tarafından belirtilenin ‘çok altında’ olduğunun tespit edildiği de vurgulandı. Egeria adlı süper yatın yurt dışına kaçırılarak iade edilmemesi ve NEF 22 Ataköy projesi kapsamında başka mağdurlara yönelik dolandırıcılık suçu işlendiğine dair iddialara rağmen soruşturmanın eksik yapıldığı vurgulandı.
YARGITAY 11. CEZA DAİRESİ…
Yargıtay 11. Ceza Dairesi, şüpheliler Erden Timur, Emrah Topal, Ergin Göleli, Fatih Peker, Fırat Ronahi Göleli, Hasan Akdeniz, Hasan Peker, Necmettin Şafak Gerçin, Salih Yiğiner, Sedat Şahin, Selçuk Burak Çelik, Sulhattin Göleli, Şükran Altıntaş, Yılmaz Barlık, Peker Gayrimenkul ve Timur Gayrimenkul hakkında verilen “kovuşturmaya yer olmadığına” dair karara karşı yapılan itirazın reddi hakkında “oybirliğiyle bozma talebi yerinde görülmüştür” dedi.
NEF MAĞDURLARI
Yargıtay kararının en çarpıcı detayı ise NEF 22 Ataköy projesiyle ilgili olarak şüpheliler hakkında başkaca soruşturmalar bulunup bulunmadığının araştırılması oldu. Bu karara uygun olarak “eksiksiz” bir soruşturma yapıldığı takdirde diğer NEF mağdurlarının şikayetleri de aynı dosya altında görülebilecek.”