Erzincan Siyanür Patlaması: Siyanür Nedir Ne İşe Yarar? Siyanür Havuzu Nedir? Siyanürle Altın Arama Nasıl Yapılır?

Erzincan İliç altın madeni kazası ardından Fırat Nehri için siyanür alarmı verildi. Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait Çöpler Madeni'nde meydana gelen toprak kayması ardından zehirli siyanür alarmı verildi. Peki, siyanür nedir ne işe yarar? Siyanürle altın arama nasıl yapılır? İşte yanıtı..

Erzincan Siyanür Patlaması: Siyanür Nedir Ne İşe Yarar? Siyanür Havuzu Nedir? Siyanürle Altın Arama Nasıl Yapılır?

Erzincan siyanür patlaması detayları merak edildi. Bölgede Anagold Madencilik'e ait olduğu söylenen siyanür atıklarının yer alışı vatandaşları telaşlandırdı. Zehirli bir kimyasal madde olan siyanürün insan sağlığına ciddi zararlar verebileceği söylendi. Son dakika gelişmelerinin takip edildiği Erzincan İliç maden kazası ardından siyanür havuzu nedir merak edildi. Vatandaşlar arama motorlarında altın madeninde siyanür neden kullanılır, siyanür ne için kullanılır, siyanür zehirli mi sorularına yanıt aradı. Peki, siyanür nedir ne işe yarar? Siyanürle altın arama nasıl yapılır? İşte merak edilenler..

SİYANÜR NEDİR NE İŞE YARAR?

Zehirli bir kimyasal madde olan siyanür insan sağlığına ciddi zararlar verir. Siyanür havuzu bu kimyasalın endüstriyel veya madencilik süreçlerinde kullanıldığı yerlerdeki tehlikeli atık depolama sistemleri olarak bilinir.

Erzincan Siyanür Patlaması: Siyanür Nedir Ne İşe Yarar? Siyanür Havuzu Nedir? Siyanürle Altın Arama Nasıl Yapılır? - Resim : 1

SİYANÜR HAVUZU NEDİR?

Erzincan'ın İliç ilçesinde Amerika ve Kanadalı Anagold Madencilik'e ait siyanür atıkları yer alıyor. Siyanür havuzları bu tür tehlikeli maddelerin kullanımı ve depolanması için kullanılıyor. Katı çevresel düzenlemelere tabi tutulan siyanür havuzu, sıkı kurallar ve denetimler yapılıyor.

SİYANÜRLE ALTIN ARAMA NASIL YAPILIR?

Genellikle altın madenciliğinde, metalin cevherinden ayrılmasında kullanılan siyanür altın arama nasıl yapılır hemen özetleyelim yığma çözündürme olarak bilinen yöntem ile açık olarak yapılan ve dev toplama pedleri üzerine serpilmiş devasa yığınlardaki cevher üzerine siyanür solüsyonu püskürtülür. Siyanür, altını cevherden çözüp çözeltiye dahil eder. Böylece yığın üzerinden akıp gider geriye altın matali kalır.