Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Et ve Balık Kurumu’nda 72 yıllık dönüşüm: İhracattan ithalata…

Ekonomi ve tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, 1952 yılında kurulan Et ve Balık Kurumu’nun 72 yılda amacının dışına nasıl çıktığı hakkında bir paylaşım yaptı.

Ekonomi ve tarım yazarı

Ekonomi ve tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, sosyal medya hesabında 1952 yılında kurulan Et ve Balık Kurumu’nun 72 yılda amacının dışına nasıl çıktığı hakkında bir paylaşım yaptı.

DESTAK OLMA AMACIYLA YOLA ÇIKTI

Yıldırım, 1952 yılında hayvancılığını geliştirmek, üreticiye destek olma amacıyla yola çıkan kurumun, geçen 72 yıllık süreçte nasıl amacından çıktığını ve özellikle ithalat yapar hale geldiğini aktardı. Kurumun Resmi Gazete’de kuruluş kararını da paylaşan Yıldırım’ın paylaşımının tamamı şu şekilde;

“İTHALAT OFİSİNE DÖNÜŞTÜ”

Et ve Balık Kurumu’nun 72. yılında ihracattan ithalat bağımlılığına. Et ve Balık Kurumu 1 Ekim 1952’de kuruldu. Kuruluş amacı ülke hayvancılığını geliştirmek, üreticiye destek olmaktı. Yaptığı başarılı çalışmalarla Türkiye, canlı hayvan ve et ihraç eden ülke oldu. 1980 yılına kadar Ortadoğu’nun canlı hayvan ve et ihtiyacını karşıladı. 1992’de özelleştirme kapsamına alındı. Toplam 35 işletmesinden 20 işletmesi satıldı, 5 işletmesi bedelsiz olarak resmi kurumlara devredildi, 3 işletme kapatıldı. 2010 yılından itibaren adeta “ithalat ofisi”ne dönüştürüldü. Şu anda besilik hayvan ve et ithalatında tekel durumunda.