Etin fiyatı altın gibi artıyor: Haftalık değil, saatlik değişiyor

Etin fiyatı altın gibi artıyor: Haftalık değil, saatlik değişiyor

Tarım ve hayvancılık kenti Urfa’da hayvancılık bitmek üzere. Fiyatların haftalık değil saatlik değiştiğini belirten esnaf “Adamla canlı hayvanda anlaşıyorum 160 liraya, parasını hemen atmazsam akşam diyor ki 165 lira. Hemen değişiyor altın gibi oldu yani” diyor.

Artan maliyetler ve ithalat nedeniyle hayvancılık yapılamaz oldu. Türkiye ette dışa bağımlı bir ülke haline geldi. Bu durum et fiyatlarının yükselmesine ve vatandaşın ete ulaşamamasına neden oldu. Vatandaşlar ucuz et alabilmek için Et ve Süt Kurumu mağazalarının önünde her gün uzun kuyruklar oluşturuyor.

“SEBEP YANLIŞ TARIM VE HAYVANCILIK POLİTİKALARI”

Gazete Duvar’dan Fatma Keber’e konuşan Küçükbaş Hayvancılık Besi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İzzet Çiftçi’ye göre, fiyatların yüksek olmasının en önemli nedeni yanlış tarım ve hayvancılık politikası. Çiftçi, hayvancılık politikalarında yanlış gördüğü uygulamaları 'yıllardan beri dile getirdiğimiz şuydu, küçükbaş damızlık kuzulara destekleme olmaması, besicilik yer tahsisinin yapılmaması, yerli ırk büyükbaşların korunmaması ve desteklemede geç kalınması, yerli ırkın yok olması' diye sıraladı.

Etin fiyatı altın gibi artıyor: Haftalık değil, saatlik değişiyor - Resim : 1

“GENÇLER HAYVANCILIKTAN SOĞUDU”

Kırsaldan kentlere doğru yaşanan göçün de etkili olduğunu belirten Çiftçi, “Gençler artık hayvancılık yapmak istemiyor, o kadar emek ve alın terinin boşa gitmesi gençleri hayvancılıktan soğuttu” dedi.

“İHRAÇ ETMEMİZ GEREKİRKEN İTHAL EDİYORUZ”

“Hayvancılık için acil eylem planı yapılmalı” diyen Çiftçi şöyle devam etti: “Çiftliklere kesimlik ithal büyükbaş hayvan doldurulması çözüm değil. Şu an ülkemizden milyarlarca dolar et ve süt ürünü ihraç edilmesi gerekirken ithal ediyoruz. Geldiğimiz nokta hayvancılık politikası iflas etmiştir. Hayvancılığın acilen desteklenmesi lazım.”

“URFA’DA HAYVANCILIK BİTMEK ÜZERE”

Çiftçi, “Biz Urfalı üreticiler olarak küçükbaş besicilik yapmak için Tarım ve Orman Bakanlığı’na yer tahsisi talebinde bulunduk. Büyükşehir meclisi, ilgili kamu kurumu, kuruluşlar onay verirken bakanlık projemize 'Cumhurbaşkanlığı kararnamesi gereği uygun görülmemiştir’ yazısı gönderdi. Bu kafa ile nasıl hayvancılık yapılır! Urfa tarım ve hayvancılık şehri ama hayvancılık bitmek üzere. Yoğun göç dalgası devam ediyor. Sorun sadece et fiyatları da değil, hangi ülkenin etini yiyeceğiz?"

“ALIM GÜCÜ ÇOK DÜŞTÜ, FİYATLAR ARTTI”

Bir markette işletmeci olan İlyas Dal güncel et fiyatlarını sıralarken fiyatların her an yükselmeye devam ettiğini söyledi, "Dana eti 520 lira, kıyma 500 lira, parça 520 lira, kuşbaşı 530 lira, kuzu eti de 450...”

Fiyatlardaki artışın kendilerini olumsuz etkilediğini belirten Dal, “Alım gücü çok çok düştü. Şöyle söyleyeyim yüzde 40'a 50'ye kadar düşüş oldu. Biz bile, 3-4 ay öncesine kadar haftalık 10 kuzu keserken, şimdi 6'ya düştük 5'e düştük" dedi.

Fiyatların yüksek olmasını ekonomik krize bağlayan Dal şöyle devam etti: “Yem fiyatlarının, nakliye maliyetlerinin yüksek olması bütün verilere sirayet ediyor. Hayvancılarda da birçok gıda sektöründe bu sorun var.”

“FIRSATÇILIK DA YAPILIYOR”

Fiyatlardaki artışta hayvancıların da yer yer fırsatçılık yaptığını iddia eden Dal, “Fiyatın yükseldiğini görünce hayvanları satışa çıkarmıyorlar, saklıyorlar. Hayvan satışa çıkmayınca talep de olduğu için ister istemez fiyat değişiyor. Adam yarın 500'e satacağı hayvanı bugün 400'den piyasaya çıkarmak istemiyor doğal olarak” diye konuştu.

"SABAH ALDIĞIM FİYATI AKŞAM ALAMIYORUM"

Market esnafı olarak fiyatlar nedeniyle hedef haline getirilmelerine tepki gösteren Dal şöyle konuştu: “Marketçiler olarak bu konudan çok rahatsızız. Fiyat tablosunda biz son noktayız. Bizim kâr marjımız hiçbir zaman değişmez. Ben 500 liraya da alsam 100 liraya da alsam kar marjım yüzde 20'dir. Yerinde üretimde, satış noktasında, toptan kısmında fiyatlara müdahale edilmediği sürece marketlere gelip fiyatları denetlemenin bir anlamı yok. Ben yüksek alırsam yüksek satmak zorundayım. Her bir fiyat dalgalanmasında Ticaret Bakanlığı geliyor marketleri denetliyor, fiyatları değiştirdin mi değiştirmedin mi diye. Tabii ki değiştireceğim şu anda et haftalık değil saatlik değişiyor. Sabah aldığım fiyatı akşam alamıyorum. Örneğin, adamla canlı hayvanda anlaşıyorum 160 liraya, parasını hemen atmazsam akşam diyor ki 165 lira. Hemen değişiyor altın gibi oldu yani”

Kaynak: HABER MERKEZİ