Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ev kiralarında emsal karar: Adil değil!

İstanbul’da evini 2019 yılında kiraya veren ev sahibi, yüzde 25 artıştan daha fazla zam yapmak istedi. Mahkemeye uzanan süreç içerisinde ise istinaf mahkemesi ev sahibi haklı buldu.

İstanbul'da evini 2019 yılında

Son yıllarda artan kira fiyatlarından dolayı ev sahipleriyle karşı karşıya gelenlerin haberine bir yenisi daha eklendi. İstanbul Eyüpsultan’da ev sahibinin yüzde 25’ten fazla zam istemesi üzerine mahkemeye taşınan süreçte mahkeme, ev sahibini haklı buldu.

DAHA FAZLA ZAM YAPMAK İSTEDİ

Eyüpsultan’da yaşanan olayda 2019 yılında evini kiraya veren ev sahibi, kiraya zam yapmak istedi çünkü aynı binada olan diğer konutlar, çok daha yüksek fiyatlara kiralanmıştı. Ev sahibinin bu durumu karşısında ise kiracı, hükümetin belirlediği yüzde 25 zam oranından dolayı bunu kabul etmedi ve olay mahkemeye taşındı.

İSTİNAF KARARI BOZDU

Davaya bakan yerel mahkeme kiracıyı haklı buldu ve yüzde 25 ile kira zammını sınırladı. Yerel mahkemenin kararı sonrasında konuyu istinaf mahkemesine taşıyan ev sahibi istediğini aldı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararının bozulmasına hükmetti.

Konuya ilişkin karar ise şöyle;

Her somut olayın özelliğine göre, uyarlama istenen taşınmazın mevcut durumunun dikkate alınması gerektiği, yerel mahkemece uyarlama davalarında uygulanması gereken kurallar, belirtildiği şekilde tek tek ortaya konularak ve konularında uzman üç kişilik bilirkişi kurulundan, tüm bu veriler, kiralananın niteliği, kullanma alanı, konumu, bölgedeki kira parasını da etkileyecek normalin üstündeki imar ve ticaret değişiklikleri, emsal kira paraları, vergi ve amortisman giderlerindeki artışlar, döviz kurlarındaki ani ve aşırı iniş ve çıkışlar ile ülkeyi sarsan ciddi ekonomik kriz veya doğal afetlere bağlı ödeme esaslarının yeniden düzenlenmesini gerektirecek olayların varlığı araştırılıp değerlendirilmek suretiyle bir rapor alınarak hasıl olacak sonuca göre karar verilmesi gerektiği olduğundan bahisle hakkaniyete uygun hüküm kurulması gerektiği ifade edilmiştir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu
Sıradaki Haber TÜPRAŞ’ın beklediği haber geldi! Uluslararası karar açıklandı