Evde Acılı Nohut Dürüm Nasıl Yapılır? Tarifi, Püf Noktası
Gaziantep yöresinin yemekleri, ülkemiz genelinde en sevilen lezzetleri içerisinde barındırır. Aynı zamanda farklı lezzetler denemek isteyenlerde mutlaka Antep mutfağına ait yemekleri denemelidir. Acılı nohutlu dürüm tarifi bu yörenin en meşhur lezzetlerinden birisi olarak bilinir.
Sizlerde Gaziantep yöresinin bu meşhur lezzetini evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz. Dilerseniz öğlen yemeklerinizde bu lezzetli dürümü tercih edebilirsiniz. Dilerseniz de akşam yemeklerinizde hazırlayabilirsiniz. Bazı kişiler sabah kahvaltılarında dahi nohut dürüm yemeği tercih edebilmektedir. Bu durum kişilerin sahip olduğu damak tadına göre ve beslenme alışkanlıklarına göre değişiklik göstermektedir. Sizlerde farklı tatlar denemeyi seven misafirlerinizi ağırlarken de bu tarifi uygulayabilir ve konuklarınıza hoş bir sürpriz yapabilirsiniz. Damaklarda lezzet şöleni yaratacak acılı nohut dürüm tarifi sizler için derledik…
ACILI NOHUT DÜRÜM YAPMAK İÇİN KULLANILACAK MALZEMELER
Acılı nohut dürüm, nohut ile hazırlanan oldukça lezzetli bir tariftir. Birkaç malzeme ile on beş dakikada hazırlayacağınız bu lezzet, sizler için de vazgeçilmez tariflerinden biri olacaktır. Artık nohut dürüm yemek için Antep’e kadar gitmenize gerek yok. İşte evde acılı nohut dürüm yapabilmeniz için gerekli olan malzemeler;
- 500 gram haşlanmış nohut
- 1/2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 3 – 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kırmızı acı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- Tuz
Acılı nohut dürümün salatası için kullanılacak olan malzemeler ise şu şekildedir;
- 3 adet domates
- 1/2 kıvırcık
- 1 adet kırmızı soğan
- Yağ
- Sirke
- Limon / limon suyu
- Tuz
Dürümü hazırlamak için ise lavaş ya da tortilla ekmeği tercih edilir. Dilerseniz tırnak pide içine de dürümü hazırlamayı tercih edebilirsiniz.
GAZİANTEP’İN MEŞHUR ACILI NOHUT DÜRÜMÜNÜN HAZIRLANIŞI
Acılı nohut dürümü hazırlarken öncelikle haşlanmış olan nohutlar blender yardımı ile hafifçe ezilir. Ezilirken pürüzsüz bir kıvama gelmesine gerek yoktur. Nohut taneleri hafif bir şekilde kalabilir. Nohutlar hazırlandıktan sonra bir tavanın içerisine yağ koyulur ve kızdırılır. Yağ kızdıktan sonra içerisine salçalar eklenir ve iyice kavrulur. Salçanın kokusu çıktıktan sonra içerisine baharatlar eklenir ve bir süre daha kavrulmaya devam edilir. Karışım hazırlandıktan sonra dürümün salatası hazırlanır. İlk olarak salata malzemeleri küçük küçük doğranır ve içerisine baharatlar eklenir. En son salatanın sosları da ilave edilir ve salata hazır hale gelir. Kullanılacak olan lavaş, tortilla ekmeği ya da tırnak pide hafifçe ısıtılır. Isınmış olan dürümün içerisine ezilmiş nohut sürülür. Nohut sürüldükten sonra üzerine hazırlanmış olan salata ilave edilir. Son olarak üzerine hafif bir limon suyu gezdirilir ve dürüm sarılır.
ACILI NOHUT DÜRÜM NASIL SERVİS EDİLİR? PÜF NOKTALARI NELERDİR
Acılı nohut dürümü hazırladıktan sonra dilerseniz üzerine hafif bir tereyağı sürerek tost makinesinde ısıtabilirsiniz. Böylelikle lavaşın üzeri de kızarmış olur. Dürümler genellikle çapraz bir şekilde ortadan ikiye kesilerek, yanında içecek ile servis edilir. Acılı nohut dürümün sıcakken servis edilmesi ise en önemli noktadır. Bunun haricinde ise tabağın yanına yeşillik ekleyerek servis edebilirsiniz. Haşlanmış nohutları dürüm için hazır hale getirirken içerisine kemikli ya da kemiksiz et ilavesi yapabilirsiniz. Dürüme eklenmiş olan et, acılı nohut dürümün daha da lezzetli olmasını sağlar. Acılı nohutlu dürümün en önemli püf noktası kimyondur. Kimyon sevmeyenler tabi ki içerisine eklemek zorunda değildir.