Evde beslenilecek en güzel canlılar

Berkan Aslan

Berkan Aslan

Tüm Yazıları

Değerli okuyucularım, Dünya değişiyor ve bizler dünyanın bu değişen yapısına ayak uyduruyoruz ya da uydurmak zorunda kalıyoruz.

Küçüklüğümüzde sokakta kedi ve köpeklerle büyüyen çocuklarız hepimiz.

Sokaklarda bir çoğumuz sokak kedilerini ve köpeklerini evimize alıp evde oyunlar oynamış her birini ellerinizle beslemişizdir. Ekmeği ufalayıp kuşları beslemişizdir. Bizim çocukluğumuz hep sokaktaki canlılarla iç içe geçmiştir.

Şimdiki çocuklar ise tam tersi tamamıyla sokaktaki canlılarından bihaber sadece uzaktan izleyerek geçiriyorlar çocukluklarını. Aman çocuğum dokunma aman çocuğum ısırır aman çocuğum parçalar, üstün kirlenir sakın dokunma, bitlenirsin.

Pet shoplarda satılan hayvanları satınalıp lüks evlerimizde onlara da bir yaşam alanı oluşturduk. Kedi ve köpekler artık hayatımızın her bir noktasında yerini almaya başladı.

Avrupa'da kedi köpeklerin yanı sıra, sincap, iguana, kaplumbağa,

papağan, gecko, beta balığı, albino kurbağa, varanus griseus, bearded dragon, gecko, sugar glider, piton yılanı, yarasa, gelincik, rakun, baykuş, ginepig, hamster , kirpi, gibi hayvanlar besleniyor. Hem de çocuklar bebekliklerinden itibaren bu hayvanlarla iç içe büyüyorlar. Demek ki bu canlıların tamamı evcilleştirilen canlılarmış.

Türkiye şartlarında beslenilmesi yasak olmayan ve doğal yaşam alanları oluşturularak beslenilecek bu hayvanları haydi hep beraber tanıyalım.

İGUANA ;

İguanalar egzotik hayvanlar olup kertenkele familyasından gelmekteler.

Doğal ortamlarında ortalama 20 sene yaşayan bu canlılar, etobur ve ot obur hayvanlardır. Sıcağı ve nemi seven canlılar olduklarından, özel teraryumlarda beslenebilen, ısıtıcı kablolar, UV lambalar ve buhar cihazları ile doğal ortam sağlanmalıdır. Marul, salata, roka, muz, kaşar peyniri, haşlanmış yumurta, haşlanmış sosis, haşlanmış et, kedi maması, çekirge ve sütlü ekmek ile besleyebilirsiniz. Ilık suda duş almaya bayılırlar. Gün içerisinde %50 otobur % 50 etobur beslenmelidirler.

BUKALEMUN ;

Bukalemunlar egzotik hayvanlar olup belki de dünyanın en çabuk strese kapılan canlılarından bir tanesidir. Tamamıyla etobur hayvanlardandır. Sıcak iklimde yaşayan yani egzotik hayvan türlerindendir. Tamamıyla böcek ve minik kuş türleri ile beslenmektedir. Çekirge ve tüm böcek türlerini severek yiyebilir. UV lambası ve ısıtıcı kablo ile gün içerisinde sıcak bir atmosfer sağlanması gerekir.Ortalama yaşam ömürleri 7 senedir. Çok çabuk strese girdiklerinden korkudan çok fazla hareketlilikten ve kalabalıktan hoşlanmazlar. Bulundukları ortamın rengini alırlar. Bukalemunların renk pigmentleri vardır bu nedenle de üzerinde bulundukları her renge bürünebilirler.

GECKO ;

Geckolar doğal ortamlarında yaklaşık 10-12 sene yaşarlar. Tamamıyla etobur hayvanlardır. Un kurdu, çekirge ve küçük cinsteki böcekler ile beslenirler. Sıcak teraryumda mümkünse kapalı bir kap/kayalık ile doğal ev ortamında beslenilmelidir. Bu canlılar UV lambaları olmadan diğer sürüngenler gibi kesinlikle beslenilmemeli. Çok narin yapıları bulunmaktadır.

KARA KAPLUMBAĞASI ;

Adından da anlaşılacağı gibi , karada yaşayan her türlü meyve ve sebze ile beslenilen aynı zamanda kedi ve köpek maması da verilebilecek, güçlü yapıda, zararsız canlılardır. Kışın kış uykusuna yatarlar. Cinslerine göre yaşam ömürleri farklılık gösterebilir. Güçlü bacakları ve tırnakları sayesinde toprağı kazıp kendini toprağa gömebilirler.

SU KAPLUMBAĞALARI / SİNGAPUR ;

Su kaplumbağaları hem karada hem de suda yaşayabilen ender canlılardan bir tanesidir. Havaların soğuması ile kış uykusuna yatmaktadırlar. Hem etobur hem de otobur canlılardır. Çok dayanıklı çok güçlü yapıları sayesinde her ortama ayak uydurabiliyorlar. Su seviyesi soğumaya başlayınca yavaş yavaş kış uykusuna yatıyorlar. Bu nedenle de hep sıcak ve hareket halinde olmalılar. 30-70 Yıl aralığında yaşam ömürleri bulunmaktadır.

PAPAĞAN ;

Dünyanın en güzel camlıları arasında yer alan papağanlar yaradılış gereği çok oyuncu ve renkli canlılardır. Çoğunlukla konuşabilen türleri nedeniyle evlerde , ofislerde tercih edilmektedir.10 -80 yıl aralığında cinslerine göre yaşam ömürleri bulunmaktadır. Tuzsuz çekirdek ve meyve ile beslenebilen bu canlılar rüzgarsız , soğuk olmayan sıcak iklime sahip mekanlarda beslenilmelidir. İnsanları taklit etme yetenekleri ile dünyada en çok beslenilen canlılar arasında yerini almıştır. Mümkünse tek beslenilmeli ve büyük kafesler tercih edilmelidir.

ALBİNO KURBAĞA ;

Bu kurbağa türlerinin en büyük özellikleri minyatür ve beyaz renkte olmalarıdır. Tatlı suda beslenilen bu kurbağalar akvaryumlarda mümkünse bitkilerle beraber , akvaryum motorunun da bulunduğu ılık suda bakımı kolay bir canlıdır. Gün içerisinde karides , un kurdu , solucan gibi gerek kurutulmuş gerekse canlı yem verilebilir.7-8 Yıl yaşayabilen bu canlılar için akvaryumun temiz olması ve sıcak olması çok önemli.

GİNEPİG / DUNA / GİNE DOMUZU

Yaklaşık 7 sene yaşam ömürleri bulunan ginepigler, dünyanın en korkak hayvanlarından bir tanesidir. Tamamıyla otobur beslenen bu canlılar sıcak mevsimleri çok severler , su ihtiyaçlarını beslendikleri gıdalar üzerinden karşılarlar. Çok değişik sesler çıkaran bu canlılar dünyanın en sevimli canlılarıdır. Büyük kafes içerisinde beslenilmesi gereken bu hayvanların sürekli temizliği yapılmalıdır. Ev içerisinde kokunun oluşmaması için kokulu talaşlar kullanılabilir. Bakliyat çeşitleri ile öğünlerini zenginleştirebilirsiniz. Asla saldırmaz , ısırmazlar. Bebekli aileler gönül rahatlığıyla besleyebilirler. Tek bir sorunumuz var oda tüy dökme problemi.