Evde Biber Salçası Nasıl Yapılır? Tarifi, Püf Noktası

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Yemeklerinde biber tadı isteyenlerin mutfağından eksik etmediği biber salçası kış için yapılan stoklama konusunda ilk sıralarda yer alır. Biberin kendine has hoş tadı ve acı aroması sulu yemeklerin ihtiyacı olan lezzeti verir. Yemeklerin içine eklemek dışında sos haline getirilip tüketilebilen biber salçası geniş bir kullanım alanına sahiptir. Evde biber salçası yapmak için gereken tüm malzemeler şunlardır:

  • 5 kilogram kapya biber
  • İsteğe bağlı olarak 500 gram acı sivri biber
  • 3yemek kaşığı kaya tuzu
  • Saklamak için yarım su bardağı ayçiçek yağı

EVDE BİBER SALÇASI YAPMANIN TARİFİ

Evde Biber Salçası Nasıl Yapılır? Tarifi, Püf Noktası - Resim : 1

Ev yapımı biber salçası için gerekli malzemeler bir araya getirildikten sonra yapım işlemi hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. Burada karar verilmesi gereken nokta biber salçasının acı olup olmayacağıdır. Eğer biber salçasının acı olması isteniyorsa tarife 500 gram kadar acı biber eklenebilir. Acı tadı sevmeyen kişiler bu malzemeyi görmezden gelebilir. Evde biber salçası yapmak için aşağıda yer alan adımları izleyin:

  • Kapya biberleri bol suda yıkayın.
  • Biber salçasının acı olmasını istiyorsanız sivri biberleri de yıkayın. Daha sonra sap kısımlarını bıçakla kesin. Çekirdekleri bir güzel temizleyin.
  • Yıkadığınız biberleri rastgele iri parçalar olacak şekilde doğrayın. Daha sonra derin ve kapaklı bir tencereye alın. Tencerenin içindeki biberlere az miktarda kaya tuzu serpin. Son olarak biraz sıcak su ilave ederek 20 dakika kadar pişirin.
  • Biberleri haşladığınız suyu çorba gibi farklı tariflerde kullanmak adına ayrı bir yere kaba süzebilirsiniz.
  • Salçanın pürüzsüz bir kıvam alması için tel süzgeçten geçirin. Bu aşamada biberlerin kabuklarını ayıklayın. Bu işlemi haşlanan biberleri el mikseri yardımıyla püre haline getirerek de yapabilirsiniz.
  • Bu aşamadan sonra elde ettiğiniz biber püresini salça yapmak için iki seçenek bulunur. İlki biber püresini güneşte beklettikten sonra fazla suyunu çektirmesini sağlamaktır.
  • Güneşte bekletme yöntemi için damak tadına göre kaya tuzu ekledikten sonra biber püresini geniş tepsilere dökün. Pürenin içine toz ve kir girmemesi için uygun bir yer seçin. Bu püreyi bir kaşıkla günde iki kez karıştırın.
  • Salça kıvamına gelen püreyi kapaklı, temiz ve kuru kavanozlara alın. Daha sonra kavanozları ters çevirip bir gece güneş almayan kuru bir yerde muhafaza edin. Biber salçasının bozulmaması için kapağını ilk kez açtıktan sonra sıvı yağ döküp kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Bu işlemden sonra biber salçasının olduğu kavanozu buzdolabında saklayın.
  • İkinci yöntem ise biber püresini kaynatmaktır. Derin bir tencerenin içine alınan püreyi kısık ateşte suyunu çekmesi için kaynatın. Dibinin tutmaması adına arada bir kaşık yardımıyla karıştırın.
  • Püre suyunu çektikten sonra kıvam alır. Biber salçasını temiz ve kuru kavanozlara aktarın. Kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirip bir gece boyunca bekletin. İlk kez kullanmaya başladıktan sonra uzun süre dayanması adına üzerine sıvı yağ döküp kapağı kapalı şekilde buzdolabında yerleştirin.

EVDE BİBER SALÇASI YAPMANIN PÜF NOKTASI

Ev yapımı biber salçası yaparken düdüklü tencere kullanmak daha hızlı pişmesini sağlar. Yapım esnasında biberin suyunu süzmek kıvam almasını kolaylaştırır. Karıştırma esnasında tahta kaşık kullanmak biber salçasının sulanmasının önüne geçer.

5 KİLO BİBERDEN NE KADAR SALÇA ÇIKAR?

Tarife uygun olarak hazırlandığı taktirde 5 kilo biberden 1 kilo biber salçası elde edilir.

EVDE BİBER SAÇLASI YAPARKEN HANGİ EŞYALAR GEREKİR?

Ev yapımı biber salçası için tencere ve kapaklı cam kavanoz olması yeterlidir.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız