Evde Gül Reçeli Nasıl Yapılır? Püf Noktası

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Reçel tüketimi özellikle sabah kahvaltılarında tercih edilmektedir. Ancak birçok kişi reçelleri soğuk sandviç yapımında da tercih etmektedir. Ülkemizde oldukça farklı bitki, sebze ve meyvenin reçeli yapılmaktadır. Patlıcan, turunç, incir, vişne ve çilek en çok tüketilen reçel çeşitleri arasında yer alır. Bu çeşitler daha da arttırılabilir.

Sebze ve meyvelerden reçel yapılabildiği gibi bitkilerin kullanımıyla da reçel yapımı gerçekleştirilir. Bu bitkiler arasında ön plana çıkan ise güldür. Gül reçeli yapmak için tercih edilecek gül yapraklarının özenle seçilmesi gerekir. Bilinenin aksine tüm gül çeşitleri ile reçel yapmak mümkün değildir. Reçel için uygun olmayan gül yaprakların kullanılması, reçelin istenilen tatta ve kıvamda olmasını engelleyecektir. Sizler için hazırladığımız bu tarif ile tadı, kokusu ve kıvamı tam yerinde olan enfes bir gül reçeli hazırlayabilirsiniz.

Evde Gül Reçeli Nasıl Yapılır? Püf Noktası - Resim : 1

EVDE GÜL REÇELİ YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

Evde ilk kez gül reçeli yapacak olanlar, hazırlık sürecinin göz korkutucu olduğunu düşünebilir. Ancak sadece elli dakika gül reçelini hazırlayabilir ve otuz dakika pişirerek reçelinizi hazır hale getirebilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde listelenmektedir;

  • 250 gram pembe gül yaprağı
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 litre su
  • 2 limonun suyu

EVDE GÜL REÇELİNİN HAZIRLANIŞI

Evde gül reçeli hazırlamak için ilk olarak bir gün önceden kullanılacak olan gül yapraklarının temizlenmesi ve uygun bir kap içerisinde suya bırakılması gerekir. Bu aşamada kabın içerisine az miktarda toz şeker ilave edilir ve üzeri kapatılır. Ertesi gün karışım derin bir tencereye aktarılır ve kalan şeker ile limon suyu ilave edilir. Kısık ateşte yirmi ila yirmi beş dakika kadar kaynamaya bırakılır. Karışım kaynadıktan sonra beş dakika daha ocakta bekletilir. İstenilen kıvama gelen gül reçeli soğumaya bırakılır ve ardından cam kavanozlara alınarak muhafaza edilir.

EVDE GÜL REÇELİ YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Evde gül reçeli yapmak için mutlaka reçel yapımında kullanılacak özel güllerin tercih edilmesi gerekir. Aynı zamanda yapraklar temizlenirken beyaz kısımların da özenle ayıklanmasına dikkat edilmelidir. Aksi halde reçelin tadında acılık olacaktır.

Gül yaprakları reçel yapımından bir gece önce suyun içerisinde bekletilir ise suyunu salacak ve reçelin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Hazırlanan gül reçelinin bekletilmesi için serin ve kuru bir ortamın tercih edilmesi gerekir. Aynı zamanda reçelin muhafazası için de mutlaka ağzı iyi kapanan cam kavanozlar kullanılmalıdır.

EVDE YAPILAN GÜL REÇELİNİN FAYDALARI

Evde yapılan gül reçeli doğal ve katkı maddesi olmaması ile sağlık açısından oldukça yararlıdır. Özellikle güçlü bir antioksidan kaynağı olan gül reçeli, günde bir ya da iki tatlı kaşığı kadar tüketildiğinde midedeki asit oranın azaltılmasını sağlayacaktır. Bu sayede midede oluşan yanma hissinin de geçmesine katkı sağlayacaktır.

Bunun yanı sıra gül reçeli doğal bir kan temizleyicisi olarak da tüketilebilir. Bu sayede cilt üzerinde meydana gelen sivilce ve akne oluşumlarını da engeller. Günde bir tatlı kaşığı olacak şekilde tüketilen gül reçeli, kadınların regl döngülerinin düzenlenmesini ve aşırı kanama sorunlarının düzeltilmesini sağlar. Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahip olan gül reçeli, iştahın artmasını ve kabızlık sorunun giderilmesini de sağlar. Öte yandan ağız ülserine çok iyi gelir.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız