Evde Peynir Nasıl Yapılır? Tarifi, Püf Noktası

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Peynir yapımında en çok dikkat edilmesi gereken konu malzemelerin dozunda kullanılmasıdır. Aksi taktirde peynirin kıvamı tutmayacağı için ortaya başarısız bir deneme çıkar. Evde peynir yapmak için gerekli olan malzemeler şu şekildedir:

  • 2 litre tam yağlı süt
  • 1 çay bardağı kalın yoğurt
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • Temiz bir tülbent

EVDE PEYNİR TARİFİ

Evde Peynir Nasıl Yapılır? Tarifi, Püf Noktası - Resim : 1

Evde peynir yapmak için uygulanabilecek iki seçenek bulunur. Bu seçenekler mayasız ve mayalı peynir yapımlarıdır. Mayalı peynirin yapımı daha zahmetlidir. Aynı zamanda mayanın seçimi ustalık gerektirdiği için ilk kez peynir yapacak kişilere tavsiye edilmez. Evde mayasız peynir yapmak için aşağıda yer alan adımları izleyin:

  • Tencereye 2 litre tam yağlı sütü ekleyin. Ocağın altını açıp kaynayana kadar bekleyin.
  • Süt kaynamaya başladıktan sonra 1 çay bardağı yoğurdu ekleyin. Daha sonra yoğurdun erimesi için devamlı olarak karıştırın.
  • Bir süre sonra sütte kesikler oluşmaya başlayacaktır. Kesikler görüldükten beş dakika sonra 1 yemek kaşığı tuz ekleyin. Daha sonra bir müddet daha kaynatın.
  • Ocağın altını kısıp biraz karıştırın.
  • Kesikler kendini iyice gösterdikten sonra ocağın altını kapatın.
  • Karışımı torbaya dikkatli bir şekilde dökün.
  • İsteğe bağlı olarak sarı suyu elde etmek için alta bir kap koyabilirsiniz.
  • Peyniri tülbentin içine koyup mutfağın bir köşesinde bekletin. Suyunu iyice süzmesi için üzerine tencere gibi bir ağırlık konabilir.
  • Verilen malzemelerle yapılan peynirin bu şekilde 6 saat beklemesi yeterlidir. Eğer daha çok süt kullanılmışsa buna bağlı olarak bekleme süresi uzar.
  • Peyniri süzerken ayırdığınız sarı suyu bir litrelik cam kavanoza doldurun.
  • Hazır hale gelen peyniri dilimleyin. Üzerine bir kaşık tuz atarak salamura haline getirebilirsiniz. Peynir kendi suyu içinde kalırsa daha uzun bir ömre sahip olur.

EVDE PEYNİR YAPIMININ PÜF NOKTASI

Evde Peynir Nasıl Yapılır? Tarifi, Püf Noktası - Resim : 2

Evde peynir yaparken dikkat edilmesi gereken bir numaralı püf nokta seçilen süttür. Günlük doğal süt kullanılırsa peynir çok daha lezzetli olur. Peynir yaptıktan sonra eklenen tuzun amacı peynirin hızlı bir şekilde yumuşamasının önüne geçmektir. Yumuşak bir yapıda peynir isteyen kişiler tuz eklemeyebilir. Az miktarda hızlı tüketmek amacıyla peynir yapanların da sonradan tuz eklemesine gerek yoktur.

EVDE PEYNİR YAPIMINDA TUZ KULLANIMI

Peynir yaparken kullanılan tuzun salamura olması tavsiye edilir. Turşu ve salça yapımında da tercih edilen bu tuz özellikle fazla peynir yapıp sonra tüketmek için saklamak isteyenlerin kullanması gereken bir malzemedir. Bu sayede peynir bozulmadan uzun süre muhafaza edilebilir. Salamura tuz kullanmak istemeyen kişiler peynir yapımında iri taneli kaya tuzunu kullanabilir.

PEYNİRİN FAYDALARI

Günlük tüketim için uygun bir kahvaltılık olan peynir hem yetişkinler için hem çocuklar için etkili besin maddeleri içerir. Vücudun günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayan peynir kemiklerin güçlenmesinde etkilidir. Peynirin diğer faydaları şu şekildedir:

  • Yüksek besin değerlerine sahip olmasına rağmen düşük kaloridedir. Uzun süre tok kalmaya yardımcı olduğu için zayıflamak isteyenler sıklıkla tüketebilir.
  • Kan şekerini dengeme özelliğine sahip olduğu için diyabetin önüne geçer.
  • Kardiyovasküler hastalıklarına karşı etkili koruma sağlar.
  • Sinir sistemi üzerinde olumlu özellikler gösterir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiren yapısı sayesinde hastalıkların oluşmasını engeller.
  • Protein içeriği sayesinde dişleri kuvvetlendirir.
  • Sindirim sisteminde yer alan bakteri florasını korumaya yardımcı olur.
  • İçindeki A vitamini göz sağlığını korumaya yarar.
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız