Evde tarhana nasıl yapılır?
Tarhana, geleneksel bir Türk mutfağı ürünüdür ve tahıl (genellikle buğday veya arpalar) ile yoğurt veya yoğurt suyunun fermente edilmesi sonucu elde edilen bir kurutulmuş çorbadır. Tarhana, Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan, Orta Doğu ve bazı Balkan ülkelerinde de benzer şekillerde yapılır ve tüketilir.

Tarhana, genellikle kış mevsiminde hazırlanır ve daha sonra yıl boyunca tüketilir. Hazırlanışı aşağıdaki gibidir:
Malzemeler:
- 2 kilogram domates
- 2 kilogram kuru soğan
- 2 kilogram kırmızı biber
- 1 kilogram haşlanmış nohut
- 1 demet maydanoz
- 1 demet taze nane
- 1 kilogram süzme yoğurt
- 4 yemek kaşığı kaya tuzu
- 4 kilogram un (azar azar eklenecek)
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
Yapılışı:
- Uç kısımlarını aldığınız domatesleri iri parçalar halinde doğrayın. Etli kırmızı biberleri ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardıktan sonra iri parçalar halinde doğrayın.
- Kabuğunu soyduğunuz kuru soğanları dörde bölün. Maydanoz ve nane yapraklarını ayıklayıp bol suyla yıkayın ve kurutun.
- Haşlanmış nohut, iri parçalar halinde doğranmış kuru soğan, kırmızı biber ve domatesi tencereye alın. Sebzeler sularını salacağı için az miktarda su ekleyin ve kısık ateşte pişirin.
- Pişirme işlemi sonunda püre haline gelen karışımı ocaktan alın. Karışımın oda ısısına gelmesini bekleyin ve ardından incecik kıyılmış yeşillikleri ekleyip aromalarını karışıma geçmesini sağlayın.
- Fazla suyunu bırakması için karışımı ince delikli bir süzgeçten geçirin. Ardından mutfak robotunda püre haline getirin.
- Süzme yoğurt ve kaya tuzunu ekleyip karıştırın. Eğer kuru maya kullanacaksanız, ekşimesini kolaylaştırmak için bu aşamada ekleyin. Azar azar elenmiş un ekleyip poğaça hamuru kıvamında bir hamur yoğurun.
- Hamuru büyük bir cam veya çelik tencereye alın, üzerini pamuklu bir bezle örtün. 3-4 gün boyunca oda ısısında, güneş ışığı almayan bir yerde bekletin ve gün içinde 2-3 kez hamuru yoğurarak havalandırın.
- Temiz ve pamuklu bir bez ya da büyük boy tepsilerin üzerine güneş alan bir yere serin. Hamurdan alıp elle açarak kağıt ya da bezin üzerine serin. Aralıklarla ters yüz ederek kurumasını sağlayın.
- Kenarları tamamen kuruyan ancak ortaları hala hafif nemli kalan kuru tarhanaları elinizle ufalayın. Mutfak robotunda toz haline getirin. Büyük parçaları süzgeçten geçirip tekrar mutfak robotunda çekerek toz haline getirin.
- Toz tarhanayı geniş tepsiye yayın ve ara ara karıştırarak gölgede kurutma işlemini tamamlayın. Ardından kurumuş tarhanayı temiz cam kavanozlara koyup sıkıca kapatın. Kapalı, serin ve rutubetsiz bir yerde saklayın.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.