Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Fahrettin Batı: “Ekim ve Kasım’da satış hareketliliği bekliyoruz”

Sıfır araçlarda 6 ay ve 6 bin kilometre satış yasağının vatandaşlara da uygulanmasının ardından piyasanın kayıt dışı satıcılardan kurtulmaya başladığını belirten Kocaeli Oto Ticaret Merkezi Başkanı Fahrettin Batı, “İkinci el araçlarda satış hareketliliğini Ekim ve Kasım ayında bekliyoruz” dedi.

Sıfır araçlarda 6 ay

Kocaeli Oto Ticaret Merkezi Başkanı Fahrettin Batı, sıfır araçlarda 6 ay ve 6 bin kilometre satış yasağının vatandaşlara da uygulanmasının ardından piyasanın kayıt dışı satıcılardan kurtulmaya başladığını belirterek piyasada fiyatların Ekim ve Kasım ayında oturmaya başlayacağını söyledi. İkinci el araç piyasasının durgun seyrettiğini söyleyen Batı, “Daha önce sıfır aracın üzerinde satılan, fazladan alınan para ya da fazladan satış olayı bitti. Çünkü otomobil bayilerinde yeterince otomobil oluyor artı. Bunun sebebi de 6 ay ve 6 bin kilometre uygulamasının vatandaşlara da dahil edilmesi ile kayıt dışı, ticaret için yapanlar, al sat yapanlar piyasadan kayboldu. Onlara da yasak geldi” dedi.

VATANDAŞLAR BAYİDE ARAÇ BULABİLİYOR

Batı, “Bayiye gidip fazladan avanta vererek ya da hatır gönül işi ile araç alıp satanlar 6 ay beklemek zorunda kaldıkları için araç almıyorlar. Sektör artık kayıt dışından yavaş yavaş sıyrılıyor. Kayıt dışı araç ticareti yapanların paralarının büyük bir bölümü borsaya geçti. Dolayısı ile vatandaşlar bayiye gittikleri zaman araç bulabiliyor ya da kısa süreli bir bekleme yapıyor. Bayilerde artık sıfır araç var. Piyasa oturdu. Araçların üzerindeki o köpük kayboldu, fazladan alınan para kayboldu” dedi.

KREDİ DURUMLARI SATIŞLARI ETKİLİYOR

İkinci el piyasasını değerlendiren Batı, “500 bin TL’ye kadar olan araçların satışında hiçbir sorun yok. 1 milyon ve üzerindeki bantta olan araçlarda satış hala çok zayıf. Çünkü insanlar genelde kredili aldıkları için ve şuanda da bankaların kredi vermemesi ya da çok cüzi bir miktar kredi vermeleri satışları da dolaylı yönden etkiliyor. Ekim ve Kasım ayında piyasa oturmuş rakamlara alışacaktır. Önümüzde yerel seçimler var. Seçim yaklaştıkça kredinin bir kısım ucunu açacaklarını düşünüyorum. Satış hareketliliğini Ekim ve Kasım ayında bekliyoruz” dedi.

1 MİLYONLUK ARAÇLARDA YÜZDE 5, PREMİUM ARAÇLARDA YÜZDE 10 DÜŞÜŞ VAR

Son olarak Batı, “İkinci el araçlarda fiyatlarda bir nebze de olsa azalma olduğunu belirten Batı, “1 milyona kadar olan araçlarda yüzde 3 ile 5 düşüş oldu. 2 milyon ve üstü Premium araçlarda ise bu düşüş oranı minimum yüzde 10 civarında düşüş var. Bunun sebebi de o fiyattaki araçları herkesi alamaması, kredi kullanamamaları olarak sıralayabiliriz” dedi.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ağustos ayı verilerine göre, enflasyon
Sıradaki Haber Liste açıklandı! Peki, Kocaeli kaçıncı sırada