Fethiye Caddesi krizine dair tüm yaşananlar
İzmit Fethiye Caddesinde bulunan Vakıf İş Hanının yıkımı geçtiğimiz yıl gerçekleştirilmişti. İş hanında hizmet veren esnaflar, İzmit Birlik Limited Şirketini kurdu. Bu şirket vakıf hanını tekrar inşa etmek istiyor. Ancak ortada çok ciddi bir inşaat krizi var. Bu kriz dün gece en üst seviyeye çıktı. Muhabirimiz Serhat Güneş, gece boyunca Fethiye Caddesindeydi, yaşananları yerinde takip etti. Yaşananlar zaten ortada. Dün akşam Vakıf İş Hanı yöneticileri bölgedeki inşaatı başlatabilmek adına UKOME ve İl Emniyet Müdürlüğünden izinleri alıp caddeye girmek istedi. Öncelikle şunun altını çizeyim. Bu konuyu siyasetin tamamen dışında tutarak irdelemek istiyorum. Önce dünden başlayalım, dün Fethiye Caddesinde neler yaşandı? İzmit Belediyesi, Fethiye Caddesine döşenen taşların zarar görmemesini gerekçe ederek Vakıf İş Hanı inşaatı için malzeme taşımak isteyen İzmit Birlik Limited Şirketinin önüne barikatlar kurdu ve yetkilileri içeri almadı. Bölgeye gece yarısı AK Parti İzmit İlçe Başkanı Ali Güney ve CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar da gitti. Hatta İKM Başkanı Murat Öztürk, o hengamenin arasında Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ı arayarak bu krizi çözeceğini falan da söylemiş.
DOĞRU BİR HAREKET OLMAMIŞ
Şunu ifade ederek değerlendirmeye geçeyim. Sevgili Murat Öztürk, devlet-belediye işleri ciddiyet ister. Artık tarafların kafa kafaya geldiği bir anda Tahir Büyükakın’ı arayıp sorunu çözeceğim çıkışı doğru bir yaklaşım değil. O ana kadar sizce Tahir başkanın olaylardan haberi yok mu? Güldürmeyin beni Allah aşkına.
İLK OLARAK ŞUNU SÖYLEDİM
Şimdi yaşananlara geçelim. Yazı biraz uzun olacak. Öncelikle Vakıf İş Hanını yapacak İzmit Birlik Ltd Şti. yöneticisi Ali Osman Aykan’dan konuyu baştan sona dinledim. Aykan’a ilk olarak şunu söyledim; “Konuyu siyasi tartışmanın tamamen uzağında dinlemek ve değerlendirmek istiyorum.” O da bana, “Benim hiçbir siyasi partinin kapısının önünden geçmişliğim yok. Ben esnafım. Esnaf kimliği olan bir insanım. Ne bir siyasi parti üyeliğim var ne de siyasi bir olayım” diyerek girizgah yaptı. Gelin önce Ali Osman Aykan’dan yaşananları dinleyelim:
YOL İZİNLERİNİ ALDIK
“Aslında mesele eylül ayına dayanıyor. Biz Vakıf İş Hanı için Eylülün 20 yada 22’sinde tadilat ruhsatımızı aldık. Ruhsatı da İzmit Belediyesinden aldık. Gerekli yol izinleri de UKOME ve İl Emniyet Müdürlüğünden alındı. Eylül ayında da bir kriz yaşadık ama dünkü kadar gündem olmadı. Biz Eylül ayında ruhsatı aldıktan sonra, birinde 13 ton birinde 14 ton yük olan iki kamyon demirimizi getirdik. Sorun çıkmasın diye akşam saatlerinde inşaat yapılsın dedik. İzmit Belediyesi Zabıta Müdürünü aradım ve malzemeleri getireceğimi söyledim.
DEMİRLERİMİZİ GERİ DÖNDÜRDÜK
Daha sonra İzmit Belediyesi Fen İşleri Müdürü Burak Güleşen’le görüştük. O gece 23:30’a kadar kamyonlarımız Yahyakaptan’da E-5 üzerinde bekledi. İzmit Belediyesi, sorunu Büyükşehir’le çözmemizi, güzergahı Yürüyüş Yolu üzerinden geçirmemizi istedi. O gece krizi aşamadık, demirlerimizi geri döndürmek durumunda kaldık.
ÜÇ GÜN RANDEVU İSTEDİK, BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR
Daha sonra üç gün boyunca İzmit Belediyesi Başkan Yardımcısı Emirşah Torun’dan randevu talep ettik. Ama randevu alamadık. Biz Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri randevu istedik. Cuma günü bir baktık ki Emirşah Torun, İKM Başkanı Murat Öztürk’le beraber gazetelere poz verip bir basın açıklaması yapmış. Biz yol veriyoruz, ancak güzergaha izin vermesi gereken Büyükşehir, çünkü kamyonların Yürüyüş Yolunda gitmesi gerekiyor.
5 KEZ HÜRRİYET’TEN RANDEVU İSTEDİK
Tabi şaşırdık. Keşke İzmit Belediyesi planını programını buna göre yapsaydı. Emirşah beyle daha sonra görüşmeyi başardık. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’ten 5 kez randevu istedik ancak alamadık. 28 ton demiri 4’e böldüm, 7 tona düşürdüm ama yine başarılı olamadık.
İZMİT BELEDİYESİNİN YOL GÖSTERME YETKİSİ YOK
İki aydır uğraşıyorum. Bakın bize İzmit Belediyesinin yol gösterme yetkisi de yok. Buradaki yetki UKOME ve Trafik Şubededir. Bana Fethiye Caddesi üst baştan ya da Alemdar Caddesinden girebileceğim bildirimdi. 1 ay geçerli yol kapama belgem de hazır.
ZAFER BEY HAKLI
Bakın dün akşam Fethiye Caddesi ihalesini alan firmanın sahibi Zafer bey şöyle bir cümle kullandı: “Ben bu projenin yollarını daha bitirmedim. Geçici ve kalıcı kabullerimi yaptıramadım. Orada araçların geçişinden kaynaklı oluşabilecek zararların sorumlusu ben olurum. O yüzden buraya girmenizi istemiyorum.” Biz buna da ‘hay hay’ diyoruz. Zafer bey haklı, bende bu projeyi yapsam araç geçirmek istemem. Bakın, ben 18 Nisan’da binanın yıkımına başladım, mayıs ayının ortasında tamamlandı. Bu yıkım esnasında Vakıf İş Hanının bir tarafından 29 cm, bir tarafından 23 santimlik bir tecavüz durumu oldu. Kanuna göre böyle bir durum ortaya çıkınca yeniden projelendirme yapmamız lazım. Biz de yaptık. Belediyeden onay aldık, Vakıflar Genel Müdürlüğünden onay aldık. İzmit Belediyesi de sürecin sonunda inşaat ruhsatımızı çıkardı.
BİZE BİR YAZI BİLDİRMELERİ KAFİ
Şimdi şunu net bir şekilde söylüyorum. Vakıflar Genel Müdürlüğüne iş yapıyorum. Devlet ihalesiyle iş yapıyorum. Bana İzmit Belediyesi sadece şunu desin; taşların yıpranmaması gibi, devam eden projeleri gibi mücbir sebebe bağlayan bir yazı tarafımıza verilsin. Bize bir tarih verilsin. 15 Ocak olur 1 Şubat olur her neyse. Ben de bunu gidip sorumlu olduğum Vakıflar Genel Müdürlüğüne bildireyim ve zarar görmeyeyim.
O ZAMAN NEDEN RUHSAT VERİLDİ?
Ama soruyorum size Allah aşkına, Büyükşehir Belediyesinin zaten trafiğe kapalı olan bir yolunu gidip açtırmak benim görevim midir? Keyfi bir şekilde inşaatı beklettiğimiz şeklinde bir algı yaratılıyor. İşi siyasete çekmeye çalışanlar da var. Olaylar tamamen anlattığım gibidir.” Ali Osman Aykan’ın açıklamalarını okudunuz. Şimdi benim kafamı kurcalayan şu; İzmit Belediyesi bu firmaya ruhsatı vermiş. Madem tamamen İstiklal veya Alemdar caddeleri kullanılmak istenmiyor. Neden ruhsat verilmeden önce Büyükşehir Belediyesiyle temasa geçilmedi? Zamanında bu sorun aktarılsa, iş birliği talebinde bulunulsa belki de Büyükşehir Belediyesi Yürüyüş Yolunda Fevziye Camiinin önünden araç geçişi için yolu açacak. Yani bu son güne bırakılacak bir iş mi?
KÖTÜ BİR SÜREÇ YÖNETİMİ
Benim anladığım kadarı ile Büyükşehir Belediyesi olayın hiçbir şekilde içinde değil. Ama olay bir anda, “Büyükşehir yol vermiyor” konusuna dönmüş. İzmit Belediyesi yetkililerinden henüz konuyla ilgili resmi bir bilgilendirme yapılmadı. Ancak onlar da şunu söylüyor; Fethiye Caddesinin üst başından kamyonlar inşaat alanına 180 metre yol gidecek. Eğer Büyükşehir Belediyesi Yürüyüş Yolundan geçişi açarsa bu mesafe 40 metreye düşecek (Ali Osman Aykan bu mesafenin kuş uçumu 80 metre olduğunu söyledi) O yüzden Büyükşehir izin versin, kamyonlar buradan da geçsin. İzmit Belediyesi yetkililerinde Fethiye Caddesine döşenen taşların zarar görme endişesi de var. Bakın; Fethiye Caddesinde insanlar çok sıkıntı çekti ama proje gerçekten güzel oldu. Bende bir İzmitli olarak oranın bozulmasını istemem. Ancak burada baştan savma yönetilen bir süreç, son dakikaya bırakılan işler var. Madem iş bu noktaya ulaşacak İzmit Belediyesi neden inşaat ruhsatını verdi? Hadi verdiniz, bugüne kadar neden diyalog kurularak bir çözüm üretilmedi. İnanın anlamıyorum. Evet, biraz uzun bir yazı oldu. Fethiye Caddesinde yaşanan Vakıf İş Hanı krizi önüyle sonuyla bir şekilde…