Fırında Acılı Güveç Nasıl Yapılır? Böyle Bir Güveç Lezzeti Yok!

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Fırında hazırlanan sebzeler ve etler çok daha lezzetli ve sağlıklıdır. Yumuşacık sebzeler ve etler tüketmek için siz de fırında güveç ile yemeklerinizi hazırlayabilirsiniz. Güveç tarifleri arasında herkese uygun tarifler yer alır. Veganlar ve vejetaryenler sebzeli güveç tariflerini deneyebilir. Tavuk severler ise mutlaka tavuklu sebzeli güveç tarifi ile güveçte kaşarlı tavuk sote tarifini denemelidir.

Fırında güveç yapmak isteyenler; yaz güveci, patlıcan güveç ve karidesli güveç gibi farklı tarifleri de deneyebilir. Sizlerde daha sağlıklı ve daha lezzetli yemekler yapmak istiyorsanız mutlaka fırında acılı güveç tarifini denemelisiniz…

Fırında Acılı Güveç Nasıl Yapılır? Böyle Bir Güveç Lezzeti Yok! - Resim : 1

FIRINDA ACILI GÜVEÇ YAPMAK İÇİN GEREKEN MALZEMELER NELERDİR?

Fırında acılı güveç yapmak oldukça keyiflidir. Aynı zamanda güveci hazırlaması da çok kolaydır. Bu sebeple de yemek yapmayı sevmeyenler için fırında acılı güveç tarifi çok pratik olacaktır. Fırında acılı güveç yapmak için kullanılması gereken malzemeler şu şekildedir;

  • 500 gram kuşbaşı et
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet yeşil biber
  • 2 adet orta boy patates
  • 1 adet patlıcan
  • 4 – 5 diş sarımsak
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 adet domates

Fırında acılı güveç yemeğinin sosu için kullanılacak olan malzemeler ise;

  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber (acı)
  • İsteğe göre 1 çay kaşığı isot
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı sıcak su

FIRINDA ACILI GÜVEÇ NASIL HAZIRLANIR?

Fırında acılı güveç yapmak oldukça kolaydır. Yaklaşık on dakika içerisinde güveç hazırlanmış olur ve fırına verilir. Fakat şunu belirtmek gerekir ki, yemeğin hazırlanması kısa sürse de pişmesi oldukça uzun sürer. Fırında acılı güveç tarifini yapmak için öncelikle malzemelerde belirtilen bütün sebzelerin güzelce yıkanması gerekir. Yıkanan sebzelerin kabukları soyulur ve küp küp doğranır. Hazırlanan sebzeler bir kenara ayrılır. Daha sonra güvecin içi tereyağı ile yağlanır ve soğanlar yerleştirilir. Soğanların da küp küp doğranması tercih edilir. Soğanların üzerine ise etler yerleştirilir. Daha sonra farklı bir kap içerisinde sos hazırlanır. İlk olarak yağ kızdırılır ve salçalar eklenir. Salçalar kokusu çıkana kadar kavrulduktan sonra içerisine baharatlar eklenir. Hazırlanmış olan sebzeler derin bir kabın içerisine alınır. Sebzelerin üzerine sos ilave edilir. Sebzeler ile sos iyice harmanlanana kadar karıştırılır. Sebzeler ile sos karıştıktan sonra hazırlanmış olan sebzeler, güveçteki etlerin üzerine yerleştirilir. Sebzelerin üzerine tekrar tereyağı ilave edilir. En son olarak da güvecin içerisine sıcak su eklenir. Güvecin üzerine ıslatılmış yağlı kağıt kapatılır. Yağlı kağıdın üzeri de bir kat folyo ile kapatılır. Güveç 170 derecelik fırında yaklaşık iki saat kadar pişirilir. İki saatin sonunda fırında acılı güveciniz hazır hale gelir.

FIRINDA ACILI GÜVEÇ TARİFİNİN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Fırında acılı güveç yaparken kullanılacak olan et çok önemlidir. Tarifi hazırlarken dana eti kullanılması ise yemeği daha da lezzetli hale getirecektir. Dana eti yerine kuzu etini de kullanmak mümkündür. Güveç hazırlamanın en önemli püf noktası, baharat kullanımıdır. Bunun haricinde ise sebzeleri çiğ bir şekilde güvece yerleştirmeye dikkat etmek gerekir. Pişmiş sebzeler kullanılmamalıdır. Güveç fırından çıktıktan sonra sıcak bir şekilde servis edilir. Şehriyeli pirinç pilavı, fırında acılı güvecin yanına çok yakışacaktır.