Ford Otosan’dan şok karar! İşçi kıyımı başlattılar

İşçi başına 136 bin lira kâr elde eden Ford Otosan ‘işçiler verimsiz’ ve ‘işler kesat’ diyerek Eskişehir’deki fabrikasından işçi çıkarmaya başladı. İşten çıkarılan işçiler, “Sendikacıların umurunda bile değiliz. İşten çıkarıldığımı söyledim, haberleri bile yok. İnsan kaynaklarını arayıp sormamışlar bile” diyerek sendikaya da tepkilerini gösterdiler.

Ford Otosan’dan şok karar! İşçi kıyımı başlattılar

Ford Otosan 2024’ün ilk altı ayında 15.7 milyar TL net kâr elde etti. Koç Grubu bu dönemde 19 bin 516 Ford işçisinden kişi başına ayda 136 bin 600 TL net kâr elde etti. Şirketin Eskişehir’deki fabrikasından ise 4 bin 103 adet ağır ticari araç satışı yapıldı. Geçen sene ilk altı ay için 5 bin 771 adet kamyon satışı yüzde 29 oranında azalırken, şirket bu süreçte 6 binden fazla kamyon stokladı. 2023’ün ilk altı ayına göre kâr marjı yüzde 1.2 oranında düşen Ford Otosan çözümü işçi kıyımında buldu.

BAHANE ‘VERİMSİZ ÇALIŞMA’

Eskişehir fabrikasında işçilerden verimsiz çalıştıkları iddiasıyla yazılı savunma talep eden ve bir süredir teker teker işçileri işten çıkartan fabrika yönetimi geçen hafta 50 işçiyi toplu olarak işten çıkardı. İşten çıkartılan işçi sayısı son toplu çıkarmayla birlikte 100’ü aşıyor.

ARAÇ STOKLANDI

Ford Otosan’ın 2024 yılının ilk 6 ayı için açıkladığı faaliyet ve finansal tablolarında geçen senenin ilk altı aylık kâr marjının yüzde 7.7’den yüzde 6.5’e düştüğü görülüyor. Eskişehir fabrikasında altı ayda 6 bin 668 adet ağır ticari araç üreten şirketin işten çıkardığı işçilerden yaklaşık 5 bin araç kapasiteli otoparkının kapasite aşılarak doldurulduğunu ve yeni üretimlerin Gölcük’teki otoparklara çekildiğini öğreniyoruz.

PATRON VE SENDİKA BÜROKRATLARI EL ELE

Fabrika içinde yöneticilerin geçtiğimiz günlerde toplu alanlarda yaptığı duyurularda sık sık işlerin kötü olduğunu söylediklerini aktaran işçiler ise hem işten çıkarmalara hem de önceki dönemden beri süren ‘Daha hızlı üretin’ baskısına karşı tepkili. İşten çıkarılan bir işçi, “İki ay öncesine kadar boş durulan her saniyede üzerimize gelen yönetim şimdi bize ‘Kusura bakmayın işler kötü’ diyor. Bir su içmeye gittiğimizde bile azar işitiyorduk. Üretimin de yavaşladığı falan yok. Stoklar ise dopdolu. Kepçeler her gün dağı düzlüyor kamyon koymaya yer açmak için” diyor.

SENDİKADAN ŞİKAYETÇİLER

İşçiler, çıkarılan işçilerin soyunma odalarından güvenlik eşliğinde çıkarıldığını ve arkadaşlarıyla vedalaşmalarına bile müsaade edilmediğini belirtirken, sendikacılarla da görüşemediklerini ifade ediyor. İşten çıkarılınca bir sendikacıya ulaşıp durumu anlattığını söyleyen bir işçi, kendisine ‘Tazminatınızı alın önünüze bakın. Hakkınızda hayırlısı olsun’ dendiğini aktarıyor. Bir diğer işçi de “Sendikacıların umurunda bile değiliz. İşten çıkarıldığımı söyledim, haberleri bile yok. İnsan kaynaklarını arayıp sormamışlar bile” diyor.

İşçiler işten çıkarmalar konusundaki belirsizlik devam ederken temsilciler ve sendikacılardan işten çıkarılacak işçi sayısının 1200 civarında olacağını öğrendiklerini söylüyor. Bir işçi, “Türk Metal’e boşuna patron sendikası demiyorlar. Kendilerine yakın kim varsa onları kolluyorlar. Yönetimle görüşüp çıkışları ona göre yaptırıyorlar” ifadelerini kullanıyor.

Kaynak: Evrensel Gazetesi