Fransız İhtilalini Anlatan En İyi 8 Film
1789 ile 1799 arasında meydana gelen Fransız İhtilali ya da Fransız Devrimi ile mutlak monarşinin yerini Cumhuriyet rejimi almıştır. Fransız İhtilali’nin nedenleri arasında Aydınlanma Çağı, sosyal, siyasal ve mali problemler yer alır. Fransız Devrimi’nin neticesinde eski düzen ortadan kalkar ve anayasal bir düzen kurulur. Bunun yanı sıra Cumhuriyet rejimi kurulur. Yaşanan bu zorlu süreç, köklü bir değişimin elde edilmesi ile sonuçlanmıştır. Dünya tarihinde oldukça önemli bir yere sahip olan Fransız İhtilali aynı zamanda birçok filmin de konusu haline gelmiştir.
Özellikle tarihe karşı merakı olanlar tarafından tercih edilen bu filmler ile o dönemin yaşam şartları ve insanların nelerle mücadele etmek zorunda kaldıkları, ihtilal dönemine nasıl geçildiği net bir şekilde gözler önüne serilmektedir. İzlerken ekrandan gözlerinizi bir saniye bile ayıramayacağınız birbirinden başarılı yapımları bu yazımızda sizler için bir araya getirdik.
DANTON
Fransa tarihine az biraz hakim olan herkes Danton ve Robespierre’i tanımaktadır. Filmin yönetmeni Andrzej Wajda, bu yapımı ile büyük bir başarı elde etmiştir. Fransız Devrimi’nden sonra nelerin olduğunu net bir şekilde ele alan yapım, karmaşanın ve bilinmezliğin yarattığı korkuyu gözler önüne seriyor. Danton ve Robespierre’nin birlikte yemek yediği meşhur sahnede, bu iki önemli tarihi kişilikte seyirci tarafından daha yakından tanınıyor.
BİR ULUS BİR KRAL
2018 yılında izleyici karşısına çıkan Bir Ulus, Bir Kral yapımı, Pierre Schoeller tarafından yönetilmiştir. Film, Fransız İhtilali’nin en önemli üç sahnesini izleyiciye sunuyor. Bastille’in Fırtınası, Versailles’de Kadın Yürüyüşü ve Kral XVI. Louis’in idamı. Aynı zamanda devlet organlarının evrimini, Devlet Genelinde Ulusal Kurucu Meclis’e ve Ulusal Meclis’e kadar Danton, Marat ve Robespierre gibi farklı devrimci liderlere zaman veren film, tüm bunları başarılı bir şekilde tasvir ediyor.
SAINT – JUST
Orijinal hali Saint – Just ya da La Force des Choses olan yapımın yönetmeni Pierre Cardinal’dir. Terör hükümdarlığı sırasında Robespierre’nin arkadaşı olan Jakoben lider Louis Antoine de Saint – Just’ı idam edilene kadar ulusunu yeniden şekillendirmeye çalışan bilgili ve ateşli bir radikal olarak resmetmektedir.
İKİ ŞEHRİN HİKAYESİ
Charles Dickens’in en ünlü ve en başarılı Viktorya dönemi romancılarından olduğu bilinmektedir. Romandan ekrana uyarlanan bu yapım, Fransız İhtilali’nin kalbinde var olan bazı temel ikiyüzlülükleri gözler önüne sermektedir. Masumların bile kontrol etme yeteneklerinin çok ötesinde olan korkunç tarihi olayların ortasında kalabildikleri yolları en net şekilde gözler önüne seren bu film, tarih severler tarafından mutlaka izlenmelidir.
MARIE ANTOINETTE
2006 yapımı olan Marie Antoinette, göze çarpan tüketimi ve algılanan şefkat eksikliğini ayaklanmalarda etken faktörler olarak gördüğü için devrimin kilit figürlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Sofia Coppola’nın yönetmenliğini üstlendiği bu film, baş karaktere çok daha cömert ve incelikli bir bakış açısı getiriyor.
LEYDİ VE DÜK
2001 yapımı olan Leydi ve Dük, terörün devrimin düşmanı olarak gördüğü kişilere uyguladığı fiili şiddeti göstererek birkaç riskten fazlasını almaya istekli olduğunu aktarmaktadır. Film, Fransa’da birçok kişi tarafından sert eleştirilere maruz kalmıştır. Bunun yanı sıra çok iyi bir şekilde kurgulanmış ve dönemi çok iyi bir şekilde yansıtan bu film, gerilim dolu anları ile izleyicisini ekran başına kilitlemeyi oldukça iyi bir şekilde başarıyor.
KURT KARDEŞLİĞİ
2001 yapımı olan Kurt Kardeşliği, Fransız İhtilali döneminde yaşanan olayları farklı bir şekilde izleyiciye aktarıyor. Filmde ilginç kostümler dikkat çekerken bir asilzadenin tamamen farklı bir kişiliğe dönüşmesi ele alınıyor.
KOLYENİN MESELESİ
Kolyenin Meselesi, tarihçilerin Louis XVI ve Marie Antoinette ile anlaşmalı bir hayal kırıklığına yıl açtığını belirttikleri olaylardan biridir ve film bunu konu alır.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.