Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gebze Teknik Üniversitesi’nden yapay zeka uygulaması

Gebze Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü’nde Öğretim Üyesi olan Doç. Dr. Selçuk Topal, blokzincir güvenliğini değerlendiren yapay zeka tabanlı bir uygulama geliştirdi.

Gebze Teknik Üniversitesi Matematik

Blokzincir projelerine yatırım yapmak isteyen kullanıcıların kimlik bilgileriyle dolandırılmasının önüne geçmeyi hedefleyen Topal, hem web hem de mobil platformlarda kullanılabilen bir uygulama geliştirmeye karar verdi. Yaklaşık 7 yıllık bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkan “Web3 Decision” isimli uygulama, blokzincir ağlarının güvenilirliğini ve akıllı sözleşmelerin güvenlik düzeyini analiz eden detaylı bir tarama ve denetleme sistemi sunuyor. Kullanıcılar, tarama sonuçlarına göre blokzincir projelerinin akıllı sözleşme detayları, kod kalitesi ve güvenlik açıkları hakkında bilgi alarak güvenli bir şekilde işlem yapabilecekleri projeleri seçme imkanına sahip oluyorlar.

‘COİN, SANAL PARA İSTİSMAR EDİLEBİLİR HALE GELDİ’

Doç. Dr. Selçuk Topal, uygulamanın en önemli özelliğinin, blokzincir teknolojisindeki sorunları tespit ederek çözümler sunmak olduğunu belirtti. Uygulama, blokzincir projelerinin güvenlik derecesini kullanıcıya aktarıyor. Topal, “Token, coin, sanal para gibi terimler günümüzde istismar edilebilir hale geldi. Geliştirdiğimiz uygulama, sistemdeki açıkları belirleyip kullanıcıya hangi seviyede risk taşıdığını gösteriyor. Arkasında bilimsel teorilere dayalı bir denetim mekanizması olup olmadığını kontrol ediyoruz” dedi.

‘TAMAMEN OBJEKTİF ÇALIŞIYOR’

Topal ayrıca, bu denetim ağının yapay zeka ile çalıştığını ve hiçbir dış müdahaleye izin vermediğini vurgulayarak, “Yapay zeka tamamen objektif çalışıyor, sonuçları titizlikle analiz edip kullanıcılara sunuyor” şeklinde konuştu. Uygulama, özellikle girişimciler ve start-up kurmak isteyen öğrenciler için de önemli bir kaynak olabilir. Projelerini analiz ettirmek isteyen kişiler bu sistemden faydalanarak güvenilir sonuçlara ulaşabilecekler. Uygulamanın performansına da değinen Topal, yoğun veri analizlerinin dahi bir dakika içinde tamamlanabildiğini ve yapay zeka desteği ile kullanıcıların hızla sonuç alabileceklerini ifade etti.