Gece Niyet Etmeyi Unuttum Sabah Etsem Olur Mu? Sabah Niyet Edilen Oruç Kabul Olur Mu? Niyet Getirmeden Oruç Tutulur Mu?

Mübarek Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlar niyet getirmeden oruç tutulur mu sorgusu yapmaya başladı. Niyetlenmeden oruç tutup tutamayacağını sorgulayan vatandaşlar niyet etmeyi unutursak oruç kabul olur mu sorgusu yaptı. Peki, gece niyet etmeyi unuttum sabah etsem olur mu? İşte yanıtı..

Gece Niyet Etmeyi Unuttum Sabah Etsem Olur Mu? Sabah Niyet Edilen Oruç Kabul Olur Mu? Niyet Getirmeden Oruç Tutulur Mu?

11 ayın sultanı Ramazan ayında oruç tutan vatandaşlar oruç niyeti araştırmalarını hızlandırdı. Arama motorlarında sahura kalkmadan niyet etmeden oruç tutulur mu, niyet etmeyi unutursak oruç kabul olur mu sorguları hızlandı. Milyonlarca vatandaş sabah niyet edilen oruç kabul olur mu sorusuna yanıt aramaya başladı. Diyanet'ten beklenen niyet açıklaması geldi. Peki, niyet getirmeden oruç tutulur mu? Gece niyet etmeyi unuttum sabah etsem olur mu? İşte merak edilenler..

SABAH NİYET EDİLEN ORUÇ KABUL OLUR MU?

Ramazan ayında sabah niyet edilen oruç kabul olur mu sahura kalkamayan kişiler sabah uyandıklarında niyet ederek oruçlarını tutmak istiyor. Niyet etmek oruç tutmanın şartlarındandır. Sahura kalkıp niyet etmeden oruç tutmak sahi değildir. Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir.

NİYET GETİRMEDEN ORUÇ TUTULUR MU?

Niyet getirmeden oruç tutulur mu niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli olsa da niyeti dille ifade etmek de önemlidir. Oruç tutacak kişinin sahura kalkması da niyet etmiş anlamına gelir. Nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir. İmsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş ve oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi durumda gündüz niyet caiz olmaz. Oruç tutacak kişinin "niyet ettim yarınki orucu tutmaya” şeklinde niyet etmesi yeterlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir.