Gemi Kaptanı Nasıl Olunur, Hangi Üniversiteye Gitmek Gerekir?
Gemi kaptanı olmak için bazı gereklilikler yerine getirilmelidir. İlgili bölümden mezun olmak, gereken şartlar arasındadır. Gemi kaptanı olmak isteyenlerin ilgili bölümden mezun olduktan sonra sağlaması gereken şartlar da vardır.
Gemi kaptanlığı, en fazla talep gören meslekler arasındadır. Bu işi yapabilmek, pek çok kişinin hayalini süsler. Ancak hem fiziksel hem de psikolojik anlamda da bu mesleği icra edecek kapasitede olmak gerekir. Bu sayede gemi kaptanı olarak zorlanmadan, yıllarca çalışabilirsiniz.
Gemi Kaptanlığı Nasıl Bir Meslek?
Gemi kaptanlığı hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi vardır. Gemi kaptanları, sadece gemiyi idare etmekle kalmaz. Aynı zamanda gerekli teknik detayları da bilir. Bu sayede bir arıza olduğunda doğru müdahaleyi gerçekleştirir. Geminin kaptanları, gemide bulunan diğer personelleri de yönetebilecek kabiliyette olmalıdır.
Gemi Kaptanı Hangi Bölümden Olunur?
Gemi kaptanı olmak için okunması gereken bölüm deniz ulaştırma ve işletme mühendisliğidir. Bu bölümde okurken staj sürecinde başarılı olmak gerekir. Aynı zamanda Gemi Adamları Yeterlilik Sınavı’na katılmak da şartlardan biridir. Bu bölümün eğitim süresi dört yıldır. Ancak iki yıllık deniz ulaştırma işletme bölümü de vardır.
Gemi Kaptanlığı Bölümü Hangi Üniversitede Var?
Gemi kaptanlığı bölümünün olduğu üniversiteler şunlardır:
- İstanbul Üniversitesi
- Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Dokuz Eylül Üniversitesi
- Girne Amerikan Üniversitesi
- İskenderun Teknik Üniversitesi
- İstanbul Teknik Üniversitesi
- Ordu Üniversitesi
- Piri Reis Üniversitesi
- Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
Gemi Kaptanı Olmak İçin Kaç Puan Gerekir?
Gemi kaptanı olmak için gereken puan miktarı yıllar içerisinde değişir. Deniz ulaştırma ve işletme mühendisliği 2023 taban puanları okullara göre şöyledir:
- İstanbul Üniversitesi 364,26248
- Karadeniz Teknik Üniversitesi 341,68803
- Dokuz Eylül Üniversitesi 392,33708
- İstanbul Teknik Üniversitesi 470,69417
- Piri Reis Üniversitesi 406,45387
- Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi 288,06007
2 Yıllık Gemi Kaptanlığından Mezun Olanlar Ne İş Yapar?
2 yıllık gemi kaptanlığından mezun olanlar yani deniz ulaştırma işletme okuyanlar, şu işleri yapabilir:
- Denizcilik güverte zabitliği
- Gemi kaptanlığı
- Brokerlik
- Deniz sigortacılığı
- Liman yönetimi
- Gemi kumanyası
Gemi Kaptanı Olmak İçin Boy Sınırı Var mı?
Gemi kaptanı olmak için boy sınırı 165 cm olarak belirtilir. Aynı zamanda beden kitle endeksi de önemlidir. Kişinin boy ve kilo sınırları önemlidir. Kaptan olmak isteyenler, sağlık kontrollerinden de geçirilir.
Gemi Kaptanı Maaşları Ne Kadar?
Gemi kaptanı maaşları yıllara göre değişiklik gösterir. Kaptan maaşları, çalışılan firmaya göre de değişir. Bazı firmalar, oldukça yüksek maaşlar verir. Yabancı firmaların maaş skalası daha yüksektir.
Lise Mezunu Gemi Kaptanı Olur mu?
Lise mezunu kişilerin gemi kaptanı olması mümkündür. Bunun için özel eğitimlere katılmak gerekir. Özel firmaların verdiği eğitimlerle uluslararası geçerliliği olan sertifika alınabilir. Bu sayede lisans eğitimi olmadan da gemilerde kaptanlık yapılabilir. Ancak gemi firmaları, kaptanlık için başvuran kişilerden lisans mezunu olmalarını isteyebilir. Yabancı dil bilgisi, deneyim de gereken şartlar arasında yer alabilir.
Kaç Yılda Kaptan Olunur?
Kaptan olma süresi dört yıldır. Dört yılda deniz ulaştırma ve işletme mühendisliği eğitimini tamamlayanlar, kaptan olabilir. Kaptanlık deneyim gerektiren bir iş olduğu için hemen büyük gemilerde çalışmak mümkün olmayabilir. Bu nedenle gemide yardımcı kaptan gibi farklı pozisyonlarda deneyim kazanılır.
Gemi kaptanları sürekli denizde olduğu için yerleşik bir hayat kurmakta zorlanır. Bu nedenle gemi kaptanı olmak isteyenler, mesleğin bu yönünü de göz önünde bulundurmalıdır. Gemi kaptanlığı, zorluklarına rağmen keyifli bir meslektir.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.