Genel af çıkacak mı? Mahkumlara af ne zaman çıkacak?

Genel af çıkacak mı? Mahkumlara af ne zaman çıkacak?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ocak ayında duyuracağı yeni yargı paketi ile bir dizi önemli düzenleme yapmayı planlıyor. İşte yeni paketin detayları:

Mahkumlara Af ve İnfaz Düzenlemesi Yok

  • Henüz resmi bir açıklama olmamakla birlikte, yeni yargı paketinde mahkumlara af veya infaz düzenlemesine dair bir madde bulunmuyor.

Evlenen Kadınlara Soyadı Kullanma Hakkı

  • Evlenen kadınların soyadı kullanma hakkında önemli bir değişiklik yapılıyor. 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla, kadınlara sadece evlilik öncesindeki soyadını kullanma hakkı tanınacak. Bu değişiklikle birlikte kadınlar, mevcut durumda kullanabildikleri iki soyadı yerine yalnızca evlilik öncesindeki soyadını kullanabilecekler.

Adli Para Cezalarında Yeni Limit

  • Adli para cezalarında ön ödemenin taban limiti 30 liradan 100 liraya yükseltilecek. Üst sınır ise 500 lira olacak. Hapis cezasının para cezasına çevrilmesindeki miktar, 100 lira ile 500 lira arasındaki bir rakamın gün ile çarpımıyla belirlenecek.

Hapis Cezası İnfazında Değişiklik

  • İnfaz süresine göre, yatarı bulunmayan mahkumiyetlerde hapis cezası uygulanacak. Suçlu, 1 ay hapis cezası almışsa, cezasının en az yüzde 40'ını yani 12 gününü cezaevinde geçirmesi gerekecek. Böylece denetimli serbestlik, ceza ile orantılı hale getirilecek.

Yeni Yargı Paketi Ne Zaman Çıkacak?

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yeni yargı paketini Ocak ayında açıklayacağını duyurdu. Paket, önemli düzenlemeler içerdiği için kısa süre içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulması bekleniyor.

Yılmaz Tunç'un açıklayacağı yeni yargı paketiyle birlikte, Türk yargı sisteminde önemli değişiklikler yaşanacak.