Gökhan Ercan: "Kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşüm"

CHP İzmit İlçe Başkanı Gökhan Ercan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararname’yi ""Kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşüm" sözleriyle eleştirdi.

Gökhan Ercan: "Kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşüm"

Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Gökhan Ercan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararname hakkında açıklama yaptı. Ercan, bunun kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşüm olduğunu söyledi.

“TEMEL HAKLAR HİÇE SAYILMIŞ”

Ercan’ın açıklaması şu şekilde: “Söz konusu yasada, kentlerin ve yapıların depreme hazırlıklı hale getirilmesine dair bir hüküm bulunmadığı gibi, yurttaşın barınma, mülkiyet, konut, savunma ve hak arama haklarının ihlali niteliğinde düzenlemeler yapılmış; evrensel hukuk kuralları ile güvence altına alınan temel haklar hiçe sayılmıştır.

“İNŞAAT RANTI”

Bu değişiklik ile; üzerinde yerleşim mevcut olsa dahi herhangi bir yer rezerv alan seçilebilecek, buradaki vatandaş evinden sürülebilecek, tapu sahibi olduğu mülkü el değiştirecek ve bu suretle barınma ve mülkiyet hakları ihlal edilmiş olacaktır. Depreme hazırlık amacına değil, yurttaşların hakları yok sayılma pahasına şehrin değerli alanlarını yıkıp yeniden inşaat rantı yaratmaya yönelik bir yasa yürürlüğe konulmuştur.

“KARAR YETER SAYISI AZALTILARAK”

Bu kanunda hedeflenen bir şehir planlamacılığı ya da depreme hazırlık amaçlı kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşüm olduğu çok açıktır. Yurttaşın kendi evi hakkındaki çok önemli kararlara katılım ve itiraz hakkı elinden alınmış; karar yeter sayısı azaltılarak mülkiyet hakkı yok edilmiştir Burada asıl tehlike, binanın yeniden yapılması, müteahhide verilmesi, sözleşme yapılması ve yıkım gibi hayati kararların %50+1 tarafından alınabilmesi maddesinin içerisinde saklıdır.

“ÇELİŞKİ VE TEHLİKE…”

Mevcut yasadaki riskli yapı hakkında karar yeter sayısı, arsa payının 2/3 oranında iken, değişiklik ile bu oran salt çoğunluğa indirgenmiştir. Kat Mülkiyeti Kanununda dahi bazı kararlar, kat maliklerinin 4/5'inin veya yasaklı ve önemli konularda tamamının kararı ile alınırken, söz konusu yasada; tevhit, ifraz, binanın yeniden yapılması, müteahhide verilmesi, sözleşme yapılması ve yıkım gibi hayati kararların %50+1 tarafından alınabilmesi büyük bir çelişki ve tehlike oluşturmaktadır.

“İNSAN HAKLARINA AYKIRIDIR”

Bu durumda karara katılmayanlar ve azınlık durumda kalanların itirazları tamamen yok sayılmış ve nihai olarak yapılarına el konulup hisselerinin satılabilmesinin önü açılmıştır. Yasa bu haliyle mülkiyet hakkının açıkça ihlali anlamına gelmektedir. Malikin muvafakatı aranmaksızın resen uygulama yapılması ve kolluk kuvvetlerinin zorla müdahalesi konut dokunulmazlığı hakkının ihlalidir, insan haklarına aykırıdır.

“KOLLUK KUVVETLERİ ZORLA…”

Yasada, idarenin; “istediği şehirde istediği bölgede istediği alanı ilan edip derhal yıkıma başlamak ve ranta kavuşmak” arzusu o denli ölçüsüzdür ki; vatandaşın muvafakati olmasa bile polis/ kolluk müdahalesiyle konuta zorla girilmesi ve resen işlem yapılması öngörülmektedir. Yapının riskli olup olmadığının tespiti, yapının tahliyesi ve yıkım aşamalarında kolluk kuvvetlerinin zorla yurttaşın evine girebileceği, eşyasının tahliye edileceği ve evinin yıkılacağı düzenlenmektedir.

“DÜZENLEMEYE GÖRE…”

Tebligat ve yargı usulü değişiklikleri ile bilgi edinme, etkili başvuru, hak arama ve savunma hakları ortadan kaldırılmaktadır.Tebligat Kanundaki düzenlemeler ile taraflara yapılacak tebligat usulünün tamamen değiştirilmesidir. Zira düzenlemeye göre daire sahiplerine riskli yapı kararı, yıkım kararı, satış kararı gibi hayati önemdeki bildirimler doğrudan tebliğ edilmeyecek, e-devlet, muhtara ilan gibi çeşitli vasıtalarla yapılacaktır. Bu durumda dairesi hakkında alınan kararlardan haberdar olmayan maliklerin ise taşınmazının satılması dahi gündeme gelebilecektir.

“YALANINIZ İLE TERS DÜŞÜYORSUNUZ”

Kişilerin itiraz haklarının ellerinden alınması. Halka rağmen alınan hiçbir karar, gerekçesi ne olursa olsun kabul edilemez. Rant için, halkın mağdur edildiği Kentsel Dönüşüm adı altında uygulamaya geçirilmeye çalışılan “rantsal dönüşüm” projesini kabul etmemiz mümkün değildir. Kanun koyucular, halktan aldıkları yetki ile devlet imkanlarını halkın aleyhine kullanamazlar. Her fırsatta övünerek ve artık kendiniz de inanmaya başladığınız “Avrupa bizi kıskanıyor” yalanınız ile ters düşüyorsunuz. Sosyal Devlet, yurttaşlarının eğitim, sağlık, barınma gibi hizmetleri sunan bir anlayışı ifade eder. Rant için onların barınma alanlarına göz diken, müdahale eden bir anlayışı değil” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ