Görenler sahile akın etti: Marmara Denizi’nde esrarengiz renk değişimi

Marmara Denizi’nde suyun renginin parlak maviye dönüştüğünü gören vatandaşlar sahile akın etti. İşte gizemli renk değişikliğinin nedeni...

Görenler sahile akın etti: Marmara Denizi’nde esrarengiz renk değişimi

Marmara Denizi'nin Bursa kıyılarında mavi renkli parlamalar oluştu. Özellikle Mudanya kıyılarında görülen renk değişikliği vatandaşların sahile koşmasına neden oldu. Suda oluşan ışıklı parlak görüntü vatandaşları şaşırttı.

Görenler sahile akın etti: Marmara Denizi’nde esrarengiz renk değişimi - Resim : 1

Deniz tabanında özellikle kahverengi birikintilerin bulunduğu yerlerde, suya temas edilmesiyle parlak mavi ışığın çıktığı görüldü. Deniz biyolojisinde nadir görülen bu durumun nedeni merak edildi.

Görenler sahile akın etti: Marmara Denizi’nde esrarengiz renk değişimi - Resim : 2

Bu duruma planktonların çoğalmasının neden olduğu açıklandı. Benzer bir olayın yaşandığı Tekirdağ’da Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Şirin, deniz suyu sıcaklığının artışına bağlı olarak meydana gelen plankton çoğalmasının doğal bir süreç olduğunu söyledi.

Plankton çoğalmasının ve etkilerinin yıllara göre dalgalı bir seyir izlemesinin küresel iklim değişikliğinin sonuçlarından olduğunu vurgulayan Şirin, suyun renginin değişmesinin herhangi bir olumsuzluğa yol açmadığını belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ