Grundig hangi ülkenin markası, sahibi kim?

Grundig, tarihiyle elektronik sektöründe iz bırakan köklü bir markadır. Şirket, 1945 yılında Max Grundig tarafından Almanya'da kurulmuştur. İlk faaliyetlerine Almanya'daki lamba üreticilerinin ürünlerini test ederek başlayan Grundig, farklı üreticilerin lambalarını kullanarak ürettiği radyoları Almanya çapında dağıtmaya başlamıştır.

Grundig, kuruluşundan itibaren 10 yıl gibi kısa bir sürede dünyanın en büyük radyo üreticilerinden biri olmayı başarmıştır. 1970'lerin sonu ile 1980'lerin başında, şirketin altın çağına denk gelen bu dönemde, Grundig, çeşitli patentler alarak yeni ürünlerini pazara sunmuş ve televizyon üretimine de başlamıştır.

Ancak, daha sonraki yıllarda özellikle uzakdoğu üretimine karşı rekabet gücünü kaybeden Grundig, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ayrılan kaynakların azalmasıyla ürün yelpazesini genişletememiş ve pazar payında düşüş yaşamıştır. 1990'lar ve 2000'li yıllarda zorlu bir dönem geçiren şirket, 2004 yılında İngiliz Alba ve Türk Beko tarafından ortak olarak satın alınmıştır.

Beko'nun 2008 yılında Grundig'in tamamını satın almasıyla birlikte, şirketin adı Grundig Elektronik A.Ş. olarak değiştirilmiştir. 2009 yılında ise Grundig Elektronik A.Ş., Arçelik Anonim Şirketi tarafından devralınarak yüzde yüz Türk malı olmuştur. Günümüzde Grundig, Türk malı olarak üretimine devam etmekte ve rekabetçi ürünleriyle pazarda kendine sağlam bir yer edinmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ