Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Güçlü Kadınlar’da konuk Hürriyet’ti

Nokta TV’de yayınlanan ‘Meltem Armağan ile Güçlü Kadınlar’ programının 100. Bölüm özel konuğu olan Başkan Hürriyet, “Kadınlarımız ‘Ben de varım’ deme cesaretinden asla vazgeçmesinler. O cesaretin kendilerine verdiği ruh halini hiç kaybetmesinler” dedi

Nokta TV’de yayınlanan ‘Meltem

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Nokta TV’de yayınlanan Meltem Armağan ile Güçlü Kadınlar programına konuk oldu. Başkan Hürriyet 100. Bölüm özel konuğu olduğu programda ‘Kadın Belediye Başkanı Olmak’ başlığı altında değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de kadın olmanın sadece siyasette değil başlı başına zor olduğunu vurgulayan Hürriyet sözlerinin devamında, “Kadına toplumun yüklediği roller, etiketler var. Bazı ön yargılar var. Bu önyargıları kırmak çok zor. Kadının kendi gücünü, kararlılığını her alanda göstermesi önemli. Her alanda kadın olmak gerçekten zor. Siyasette daha da zor çünkü erkek egemen bir alan. Kabul görmek kolay değil. 

“KENDİ GÜCÜNÜZÜ GÖSTEREBİLMENİZ ÖNEMLİ”

Bazı gerici anlayışlarla, ideolojik ayrıştırmalarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Kadınların sayısının az olmasından dolayı bazen ‘Erkek Mücadelesi’ içerisinde yok olabiliyorsunuz. Orada dik durabilmek, kendi gücünüzle, sözünüzle, kararlılığınızla var olabilmeniz ve yöneten pozisyonunda olabilmeniz kolay olmuyor. 

“KADIN YÖNETİCİLERİN SAYISI AZ”

Her siyasi partide kadınlar var ama yönetici kademesinde oldukça az. Vekilliklerde, belediye başkanlıklarında kadınların sayısı az. Oralarda kadınların az sayıda olmasının vermiş olduğu dezavantajlar da var. Kadının yönetme iradesini erkek egemen bir alanın kabul etmesi hiç de kolay olmuyor. ‘Bir kadın mı bizi yönetecek?’ düşüncesi zaman zaman bazı cümlelerde tezahür edebiliyor. Bunları ara ara yaşayabiliyoruz. Ben de yaşıyorum. Bunu vekillikte de yaşadım, belediye başkanlığında da zaman zaman yaşıyorum. 

“KADIN GİRDİĞİ YERE IŞIK SAÇIYOR”

Kadınların hep mücadele etmesi gerekiyor. Kadın kararlı durursa bir şekilde siyasette var olmayı başarabiliyorlar. Kadının olduğu ortam daha derli toplu hale geliyor. Kadın ortama girince konuşmalar, üslup, ses tonu bile değişiyor. Kadın girdiği yere ışık saçıyor gerçekten. Bakış açımız, estetik değerlerimiz ortamı güzelleştiriyor. Bu yönetirken de böyle” ifadelerini kullandı.  

“KÜÇÜK DESTEKÇİLERİM VAR”

Özellikle kadın ve çocukların kendisine gösterdiği sevgiye dair açıklamalarda bulunan Hürriyet, “Sevmek güzel şey sevilmek daha güzel şey. Küçük destekçilerim var. Milletvekilliğim döneminde sarılıp fotoğraf çekildiğim çocukların fotoğraflarını seçim otobüslerimizi süslemiştik. O fotoğrafların etkisinden mi bilmem şimdi ne zaman çocuklar görse gelip sarılıyorlar. 

“KARŞILIKSIZ SEVGİ ÇOK GÜZEL”

Milletvekilliği dönemimde de çocuklarla çok ciddi iletişim kurmuştum. Sporda, sanatta, kültürde aktif olmamın da bunda etkileri var muhakkak. Bundan kaynaklı kadınlarda da, annelerde de ciddi bir ilgi var. Özellikle orta yaş ve genç kadınlarda ciddi bir sevgi olduğunu hem anketlerde hem sokakta görüyoruz. Bu karşılıksız sevgi çok güzel bir şey. 

“HEPSİNİN YÜREĞİNE SAĞLIK”

Bu sevginin bir nedeni de kendinden görmesi insanların. Kimisi teyze olarak, kimisi arkadaş olarak görüyor beni. Yoldan geçerken özellikle gençlerin ‘Fatma Abla ne haber’ diyerek seslendiklerini bilirim. Bu kendiliğinden gelişen çok güzel bir samimiyet. İnsanlar beni kendi aile bireyi gibi görüyor. Bundan dolayı kadın ve çocuklarda çok ciddi bir seven kitlemiz var. Hepsinin yüreğine sağlık” diye konuştu. 

“KADIN GİRİŞİMCİLER MERKEZİ VİZYON PROJEMİZDİR”

Girişimci kadınlara dair hayata geçirilen projelere de değinen İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Göreve geldiğimizde ilk yaptığımız iş Kadın Aile Müdürlüğünü aktif etmekti. O müdürlüğün de en önemli projesi Kadın Girişimciler Merkeziydi. Bekirpaşa’da açtığımız Kadın Girişimciler Merkezimiz bizim vizyon projemizdir. Büyük bir projemizdir o. Kadınların üretmelerini desteklerken kadınların ev ekonomisine katkı sağlayan proje çok değerli. 

“ESKİDEN HEDİYELİK SAAT KULESİNİ BİLE ÇİN’DEN İTHAL EDİYORLARDI” 

Kadınların hobi alanında yaptığı işler kıymetli ama bu çalışmaları ekonomiye çevirmek çok önemli. Kadın Girişimciler Merkezinde 8 atölyemiz var. Kadın Girişimciler Merkezinde ‘siz sadece üretin biz e-ticaret yapılmasını sağlayan İzmit Çarşısı ve diğer alanlarda satmanızı sağlayacağız’ dedik. 1 buçuk yıl sonra amacımıza ulaştık. Şu anda Kadın Girişimciler Merkezinde üretilen birçok ürün ihraç ediliyor.  Mesela yeni evlenen çiftlere verdiğimiz saat kulesini daha önce İzmit Belediyesi Çin’den ithal ediyormuş. Biz Kadın Girişimciler Merkezinde bunu üretiyoruz. O parayı dışarıya vermek yerine kadın girişimcilere vermiş oluyoruz. Kendi içinde bir sistem kurmaya çalıştık” dedi. 

“YÖNETENLERİN SÖYLEMLERİNE DİKKAT ETMESİ GEREKİYOR”

“Avukatlık yaparken de çok aktiftim, çok az sayıda dava kaybettim” diye Hürriyet, “Avukatlıkta kadın – erkek ayrımı daha az. Çok başarılı olmuş kadın meslektaşlarımız. İlk Kadın Baro Başkanını çıkardı bu kent. Bu da kadınların istediklerinde ne kadar başarılı olabildiklerini gösteriyor. Ülkede kadına şiddet sürekli artıyor. Dileğimiz bunun son bulması. Çok daha radikal önleyici tedbirler alınmalı. O yüzden İstanbul Sözleşmesi yaşatır derken boşuna demiyorduk. Gerekli hukuki düzenlemeler yapılmalı. O yapılsa önleyici tedbirleri uygulanması daha kolay olur. Toplumu yönetenlerin söylemleri de toplumdaki şiddeti ya arttır ya azaltır. O yüzden yönetenlerin kurduğu cümlelere çok dikkat etmesi gerekiyor” dedi. 

“HER ALANDA KADIN PERSONEL İSTİHDAM EDİYORUZ”

Başkan Hürriyet, “Göreve geldiğimizde kadın çalışan sayısını arttırma yönünde çalışmalarımız oldu. Yönetici arkadaşlarımızın çoğunu kadın atadık. Başkan yardımcılarımızın yarısı kadın. Bütçemizin yüzde 75’ini bir kadın yönetiyor. Biçilen rolleri reddederek her alanda kadınları istihdam ettik. Kadın Ağır vasıta şoförlerimiz de var. Her alanda kadın personel istihdam ediyoruz. Kadınlara bazı getirdiğimiz haklar da var. 

“400’DEN FAZLA KADIN ÇALIŞANIMIZ VAR”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlar idari izinli. Toplu Sözleşmeye aile içinde şiddet uygulayan erkeklere yaptırım getirdik. Maaşlarının kadına ödenmesi ya da iş akdinin feshedilmesi gibi yaptırımlar var. Kadınlarımıza ciddi sosyal haklar tanıdık. 400’den fazla kadın çalışanımız var. Sürekli önceliklerimiz kadın istihdamı oluyor” şeklinde konuştu.   

“HAYALLERİNİN PEŞİNDEN KOŞSUNLAR”

Hürriyet programdaki sözlerini, “Kadınlarımız ‘Ben de varım’ deme cesaretinden asla vazgeçmesinler. O cesaretin kendilerine verdiği ruh halini hiç kaybetmesinler. Hayallerinden, kararlılıklarından, yapmak istediklerinden hiçbir zaman vazgeçmeyip o hayallerinin peşinden koşsunlar. Kararlılıkla mücadele etmek çok önemli. Hayat seni yere serebilir. O yerden kalkıp kalkmamak senin tercihindir. Ne iş yaparsak yapalım asla vazgeçmemek gerekiyor. O yüzden de kadınların kendi iradeleriyle hayallerinin peşinde koşması çok kıymetli. Kadınlar isterse birçok şeyi başarabilir. Kadınların azlığı bazen avantaja da dönebilir. Gücüyle, aklıyla, zekasıyla parlayan bir kadın olduğunda  çok hızlı yükselebiliyor insan. Mücadele zor ama yılmamak gerekiyor. Kadınların her alanda desteklenmesi gerekiyor” ifadeleriyle sonlandırdı.