Gül böreği nasıl yapılır?

Gül böreği, ince yufka katmanları arasına peynir veya patates içi konularak hazırlanan ve güller şeklinde katlanan lezzetli bir börek çeşididir.

Gül böreği nasıl yapılır?

İşte adım adım gül böreği tarifi:

Malzemeler:

• 6 adet yufka
• 200 gram beyaz peynir veya lor peyniri (veya patates püresi için 2 büyük boy patates)
• Yarım su bardağı süt
• Yarım su bardağı sıvı yağ (tercihen tereyağı veya zeytinyağı)
• Yarım su bardağı yoğurt
• 1 adet yumurta (üzerine sürmek için)
• Susam veya çörek otu (üzerine serpmek için)

Yapılışı:


1. Peynir içi hazırlığı:

• Peyniri bir kaba rendeleyin veya çatalla ezin. (Eğer patates püresi içi kullanacaksanız, patatesleri haşlayın ve püre haline getirin.)
• Peynirin üzerine yoğurdu ekleyin ve iyice karıştırın.


2. Yufka hazırlığı:

• Bir yufkayı düz bir zemine serin ve üzerine sıvı yağdan fırça yardımıyla sürün.
• Üzerine ikinci bir yufkayı koyun ve onun da üzerine sıvı yağ sürün. Toplamda 6 yufkayı bu şekilde üst üste koyun ve yağlayın.


3. Yufkayı kesme:

• Yufkaları üçgen şeklinde kesin. Yufkaların üçgen kenarlarını birbirine kısmen bindirecek şekilde kesin. Bu şekilde üst üste gelen yufkaları daha sonra katlamak kolay olacaktır.


4. Yufkalara iç doldurma:

• Her üçgen yufkanın taban kısmına peynirli içten koyun veya patates püresi ekleyin.
• Yufkaları rulo şeklinde sarın ve kenarlarını hafifçe bastırarak kapatın.


5. Gül böreği şeklini verme:

• Yufkaların uç kısmını alın ve birbirine doğru katlayarak bir gül şekli oluşturun. İç kısımlar dışarıya doğru gelecek şekilde katlayın.


6. Fırın hazırlığı ve pişirme:

• Fırınınızı 180°C (356°F) önceden ısıtın.
• Hazırladığınız gül böreklerini yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
• Üzerlerine çırpılmış yumurta sürün ve isteğe bağlı olarak susam veya çörek otu serpin.
• Fırında yaklaşık 20-25 dakika veya üzerleri kızarana kadar pişirin.
Gül böreği, sıcak veya ılık olarak servis yapılabilir. Afiyet olsun!