Günler uzamaya başladı! Bilim insanları nedenini duyurdu! Her şey kötüye gidecek

Bilim insanlarına göre, insan kaynaklı iklim değişikliğinin etkileri hava durumunu önceden tahmin edilenden daha fazla değiştiriyor. Değişiklikler küçük olabilir, ancak sürekli bağlı, ileri teknolojili dünyamızda, GPS navigasyonu kadar yaygın olan bilgisayar sistemleri üzerinde önemli etkileri olabilir.

Günler uzamaya başladı! Bilim insanları nedenini duyurdu! Her şey kötüye gidecek

Bu durum, Proceedings of the National Academy of Sciences ve Nature Geoscience dergilerinde yayımlanan iki çalışma ile de destekleniyor. Bu çalışmalar, kutuplardaki buz tabakalarının erimesiyle deniz seviyesinin yükselmesinden kaynaklanan kütle değişimlerini inceliyor ve bunun günün uzunluğunu "benzeri görülmemiş bir hızda" artırdığını gösteriyor. Sonuç olarak, küresel sıcaklıklar yükseldikçe günler de uzuyor.Bilim insanları, iklim değişikliğinin geçmişte gün uzunluğunu nasıl etkilediğini ve gelecekte nasıl etkileyebileceğini anlamak için gözlemsel veriler ve iklim modellerini kullanarak 1900 ile 2100 yılları arasındaki 200 yıllık bir dönemi incelediler. Bu araştırma sonucunda, iklim değişikliğinin gün uzunluğu üzerindeki etkisinin önemli ölçüde arttığını tespit ettiler.

DÜNYA DÜZLEŞİYOR

Dünya'daki gün uzunluğunun değişmesi, esas olarak Ay'ın çekim kuvvetinin ve Dünya'nın dönüşünü yavaşlatması nedeniyle yüzyılda birkaç milisaniye artması normal bir durumdur. Bu süreç, buzul izostatik ayarlama olarak bilinir ve gezegenin mantosundaki erimiş kayanın kutup bölgelerine doğru hareketini ifade eder.Ancak, Kuzey Kutbu ve Antarktika'daki buz tabakaları ve buzullar eridiğinde, bu değişim daha ciddi hale gelir. Kutup bölgelerinden gelen su, dünya okyanuslarına ve özellikle ekvator bölgesine akar. 20. yüzyılın başından bu yana deniz seviyesindeki yükselme durmamış ve bu durum Dünya'nın şeklini daha da düzleştirmiştir.

DÜNYANIN DÖNÜŞÜNÜ ETKİLİYOR

ETH Zürih İnşaat, Çevre ve Geomatik Mühendisliği Bölümünde Uzaysal Jeodezi Profesörü Benedikt Soja, "Bu, Dünya'nın dönüşünü etkileyen büyük bir kütle değişimi olduğunu gösteriyor. Bu durum, bir patencinin kollarını açarak dönüşünü yavaşlatmasına benzer; kütleler dönme ekseninden uzaklaştığında fiziksel atalet artar ve Dünya daha yavaş dönerse, günler uzar." şeklinde açıklamada bulundu.Dünya'da her bir günü oluşturan saat, dakika ve saniye sayısı, yukarıda bahsedilen iklim değişikliği nedeniyle kutup buzullarının erimesi gibi karmaşık faktörlerin etkilediği Dünya'nın dönüş hızı tarafından belirlenir.

GÜNLER UZUYOR

Bilim insanları, kutup buzlarının erimesi ile günlerin uzaması arasındaki bağlantıyı daha önce kurmuştu; ancak yeni araştırmalar, küresel ısınmanın hava durumu üzerindeki etkisinin önceki ve son çalışmaların gösterdiğinden daha büyük olduğunu öne sürüyor. Bunun en doğrudan sonucu, günlerin her yüzyılda 1,33 milisaniye uzamasıdır.Ancak bu noktada durum daha da ciddi bir hal alıyor: Sera gazı emisyonları kontrolsüz bir şekilde artmaya devam ederse, araştırmacılar, iklim değişikliğinin gün uzunluğu üzerindeki etkisinin 21. yüzyılın sonlarına doğru yılda 2,62 milisaniyeye ulaşabileceğini tahmin ediyor. Bu, modern iklim değişikliğinin gezegenimiz üzerindeki etkisinin büyüklüğünü vurgulayan bir durum. Uzmanlar, bir saniyenin kaybının dünya genelindeki bilgisayar sistemleri üzerinde ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.

Kaynak: TR Haber