Günlük 2 bin liraya çalışacak eleman bulamıyorlar

İstanbul ve diğer büyükşehirlerde, sektör temsilcileri günlük 2 bin liraya çalışacak kalifiyeli eleman bulamıyor. Sektördeki sıkıntılar giderek artarken, çözüm için acil önlemler alınması bekleniyor.

Günlük 2 bin liraya çalışacak eleman bulamıyorlar

Türkiye genelinde inşaat sektöründe yaşanan eleman sıkıntısı, sektör temsilcilerini endişelendiriyor. Anadolu Yüksek İnşaat Derneği (AYİDER) Başkanı Hüseyin Şişik, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, geçici işçi ithalatının çözüm getirebileceğini ancak bu tür tedbirlerin geçici olduğunu belirtti.

"MESLEK OKULLARININ ÜZERİNDE DURULMALI"

Şişik, kalıcı bir çözüm için meslek okullarına önem verilmesi gerektiğini ifade ederek, "Her aile çocuğunun mimar veya mühendis olmasını istiyor ancak sektör ara eleman bulmakta zorlanıyor. AYİDER olarak, ilgili bakanlıklarla görüşme yaparak meslek okullarının daha etkin hale getirilmesi için çaba harcayacağız. Sektör için kalifiye ara eleman yetiştirmenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu noktada meslek okullarını odak noktasına koymalıyız" dedi.

"SEKTÖRÜN EN BÜYÜK ELEMAN EKSİKLİĞİ.."

AYİDER üyesi müteahhit Melih Tavukçuoğlu da Türkiye'nin her bölgesinden inşaat işçilerinin çeşitli bölgelere gitmesi nedeniyle büyükşehirlerde kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığına dikkat çekti. Tavukçuoğlu, "Sektörün en büyük sorunu ara eleman eksikliği. Üniversitelerden mezun olan mimar ve mühendis sayısı yeterli olsa da meslek ve teknik liselerimiz ara eleman yetiştirmekte yetersiz kalıyor. İnşaat sektörü riskli bir iş kolu olduğu için herkes bu sektörde çalışmak istemiyor. Bu durum ücretlere de yansıyor. İyi bir usta, bazen bir mimardan daha fazla maaş alabiliyor. İnşaat sektörünün en kritik noktası ara eleman yetişmemesi" şeklinde konuştu.

Sektör temsilcileri, eleman sıkıntısının giderilmesi için acil önlemler alınması gerektiğini ve meslek okullarının güçlendirilmesinin sektöre önemli bir katkı sağlayabileceğini dile getiriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ