Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gürcistan’da ‘yabancı ajan’ krizi

Gürcistan’da muhalefet, “Yabancı Etkinin Şeffaflığı” yasasının yürürlükten kaldırılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Gürcistan'da muhalefet, "Yabancı Etkinin

Gürcistan’da Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili’nin ardından, bazı muhalefet partileri de “Yabancı Etkinin Şeffaflığı” yasasının iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketi ve parlamentoda temsil edilen diğer bazı muhalefet partileri, ülke genelinde aylardır protestolara yol açan bu yasanın yürürlükten kaldırılması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne dilekçe sundu.

ANAYASA MAHKEMESİNE SUNULDU

Birleşik Ulusal Hareketi’nin Başkanı Tinatin Bokuçava ve muhalefet kanadından milletvekilleri, Gürcistan’ın Batum kentinde bulunan mahkemenin önünde düzenledikleri basın toplantısında açıklamalarda bulundular. Bokuçava ve beraberindeki milletvekilleri, toplam 38 milletvekilinin imzasını taşıyan bir dilekçeyi Anayasa Mahkemesi’ne sunduklarını duyurdu. Bu açıklamanın hemen ardından, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi’nin Milletvekili Givi Mikanadze de partisinin ofisinde bir basın toplantısı düzenleyerek yasaya karşı dilekçe sunulmasını değerlendirdi. Mikanadze, yasa karşıtı dilekçelerin sadece muhalefet ve Cumhurbaşkanı Zurabişvili tarafından değil, ayrıca ülkede faaliyet gösteren 121 sivil toplum kuruluşu (STK) tarafından da Anayasa Mahkemesi’ne sunulduğunu belirtti.

SEKTÖRÜN ŞEFFAF OLMADIĞINA DEĞİNDİ

Mikanadze, bu STK’lerin yüzde 79’unun yıllık gider raporlarını yayımlamadığını ve bazılarının resmi internet sitesinin bile bulunmadığını ifade ederek, bu durumun sektördeki şeffaflık eksikliğini ve genel durumu gözler önüne serdiğini vurguladı. “Bu da, bu sektördeki durumun ne kadar ağır olduğunu ve şeffaf olmadığını bir kez daha gösteriyor,” dedi Mikanadze. Ayrıca, yasanın iptali için dilekçe sunan STK’lerin de şeffaf faaliyet göstermediğini öne sürdü.

‘YABANCI BİR GÜCÜN ÇIKARLARINI GÖZETEN ORGANİZASYON’

Gürcistan Meclisi’ne Nisan ayında sunulan “Yabancı Etkinin Şeffaflığı” yasa tasarısı, ülkede büyük tartışmalara yol açmıştı. Yasa, fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcistan’daki kuruluşların “yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon” olarak kaydolmalarını ve aksi halde para cezalarıyla karşılaşmalarını öngörüyor. Bu düzenleme, ülkede gösterilere neden olmuş ve yasaya karşı geniş bir muhalefet oluşmuştu.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu haberin fotoğrafı yok
Sıradaki Haber Lübnan’da İsrail bombardımanı “500 bin yerinden edildi”. Meloni: “Bu kadar trajedi yeter”