Güvenli asansör için bilmemiz gereken her şey!

Son günlerde kamuoyunun gündeminden düşmeyen asansör kazaları ile ilgili konunun uzmanı asansör sektöründe güvenilirliği ve kalitesi ile kendini kanıtlamış bir çok kamu binalarının ilk tercihi olan beelift asansör firmasının sahibi Serkan Arı’dan açıklama aldık

Güvenli asansör için bilmemiz gereken her şey!

Geçtiğimiz günlerde Aydın ilinin Efeler İlçesinde Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi ve Yurtlar (KYK) Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda yaşanan asansör kazasında üniversite öğrencisi Zeren Ertaş hayatını kaybetti. Yaşanan bu elim hadisenin ardından ise yurt öğrencileri ayaklandı. Ülkenin çeşitli yerlerinde yapılan eylemler ile seslerini duyurmaya çalışan öğrenciler, yetkililere seslendi.

ORTAYA ÇIKAN TABLO ENDİŞE UYANDIRMAYA BAŞLADI

Asansörlerin güvenlik açısından önemli bir faktör olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu durum öğrenci, öğretmen ve diğer personel için büyük bir endişe kaynağı oluşturmaya başladı.

BEELİFT ASANSÖR SANAYİ TİCARET A.Ş. FİRMASININ SAHİBİ SERKAN ARI AÇIKLAMA YAPTI

Son günlerde kamuoyunun gündeminden düşmeyen asansör kazaları ile ilgili konunun uzmanı asansör sektöründe güvenilirliği ve kalitesi ile kendini kanıtlamış birçok kamu binalarının ilk tercihi olan BEELİFT ASANSÖR SANAYİ TİCARET A.Ş. firmasının sahibi Serkan Arı’dan açıklama aldık. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Kentimizin tanınan ve sevilen İş İnsanlarından asansör sektörünün güvenilir markası Beelift Asansör San. Tic. A.Ş ‘nin sahibi Serkan Arı: “Emniyet tedbirlerinin hepsi bir arada olacak şekilde tasarımı ve montajının yapılması da güvenlik ve olası kazaların önlenmesi açısından oldukça önemlidir.”dedi

“HIZLI VE DİKEY KENTLEŞME ASANSÖR KULLANIMINI ZORUNLU KILMAKTADIR”

Serkan Arı yaptığı açıklamasının devamında: ”Öncelikle yakın zamanda Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda meydana gelen elim asansör kazasında hayatını kaybeden evladımıza rahmet, yakınlarına başsağlığı ve diğer yaralı öğrencilerimize acil şifalar dilerim. Asansör, dikey olarak yük ve insan taşımada kullanılan bir araçtır. Günümüzde hızlı kentleşmenin de etkisiyle daha yüksek, dikey ve derin yapılar inşa edilmektedir. İnşa edilen yüksek yapıların kullanımı esnasında, insanların ve yüklerin üst ve alt katlara ulaşımını kolaylaştırma ihtiyacı asansörlerin kullanımını zorunlu kılmaktadır.

“TEKNİK İŞLERİ YAPAN EKİBİN İŞİNİN EHLİ OLMASI ŞARTTIR”

Asansörler, günümüz yapılarının olmazsa olmaz bir unsuru halini almıştır. Aslında insanların hayatını oldukça kolaylaştıran ve konforunu artıran asansörler; gerekli denetimlerin ve düzenli bakımların yapılması koşulu ile aynı zamanda oldukça da güvenlidir. Şöyle ki; olası kazalarda veya teknik aksaklıklarda meydana gelebilecek zarar oranını minimuma indirgemek adına, bir asansörde birden fazla emniyet tedbiri mevcuttur. Emniyet tedbirlerinin hepsi bir arada olacak şekilde tasarımı ve montajının yapılması da güvenlik ve olası kazaların önlenmesi açısından oldukça önemlidir. Tabi ki, frenleme sistemi, emniyet sensörü vb. şekilde asansörlerde mevcut olan güvenlik aksamları teknik konular olup, işbu aksamların gereken zamanda doğru ve eksiksiz şekilde aktifleşebilmesi için de teknik ayar, düzenli bakım ve bu işlemleri yapacak işinin ehli iyi bir ekip olmazsa olmazdır. Her zaman önemle belirttiğimiz üzere; doğru ve düzenli bakımları yapılan asansörlerde kaza olma olasılığı çok ama çok azdır. Bu sebeple, asansörler servise/kullanıma açıldıktan sonra düzenli bakımları yapılmalı ve tüm emniyet uyarı sistemleri aktif olmalıdır. Örneğin, kapasite üzerinde kullanıcının asansörü kullanmak istemesi halinde, aşırı yük sistemi ikaz vermeli, ikazdan sonra kullanıcı inmelidir.

“GÜVENLİ BİR ASANSÖRE SAHİP OLMANIN İLK AŞAMASI, YAPI İNŞASI İLE BİRLİKTE BAŞLAMAKTADIR”

Elbette güvenli bir asansöre sahip olmanın ilk aşaması, yapı inşası ile birlikte başlamaktadır. İnşa edilecek yapıda asansör için ayrılan alanlar, yapıya özgü asansör tasarımı, kullanım yoğunluğuna ve kullanım şekline bağlı olarak yapılan trafik hesaplamaları da yapı inşasıyla birlikte oluşturulmaktadır. Örneğin bazı yapılarda, asansör başına günde ortalama 100 defa kullanım öngörülürken, bazılarında ise yine asansör başına ortalama 500 kez kullanım öngörülmekte ve buna göre planlama yapılmaktadır. Bu hususta güvenli asansör montajının gerçekleşebilmesi için yapının ne amaçla kullanılacağının kesinlikle önceden bilinmesi gerekmektedir.

“KAZA OLMA OLASILIĞI NEREDEYSE YOKTUR.”

Kullanım amacına ve talep edilen günlük kullanım kapasitesine bağlı olarak, doğru hız ve sayıda, kullanım amacına uygun kapasitede asansörler tasarlanmalıdır. Tabi ki imalat ve montaj da yine bu doğrultuda gerçekleştirilmelidir. Asansör kurulum sürecinin her aşamasında, denetimler eksiksiz şekilde yapılmalı, teknik testler yapılmaksızın asansörlere uygunluk verilmemelidir. Asansörler için doğru çalışma alanı belirlenmeli, asansörlerde kullanılacak olan malzemeler standartlara uygun kalitede olmalı, işin ehli kalifiye personel ile montaj ve bakımları gerçekleştirilerek, her aşamada denetim eksiksiz şekilde yapılmalıdır. Özetle, en güvenli asansör, tasarım-uygulama-denetim işbirliği ile montajı gerçekleşen ve düzenli bakım servisi ile tamamlanan asansördür. Bu şekilde hazır edilerek kullanıma sunulan asansörlerde kaza olma olasılığı neredeyse yoktur.

“KIRMIZI RENKLİ ETİKET YAPIŞTIRILAN ASANSÖRLER KESİNLİKLE KULLANILMAMALI”

Tüm bu bilinen gerçeklere rağmen, bir asansör kazası meydana gelmişse, yüksek ihtimalle bir ihmal veya kural ihlali mevcuttur. Şöyle ki, “ASANSÖR İŞLETME VE BAKIM YÖNETMELİĞİ” içeriğinde, asansör yaptırıcısı, asansör monte eden, bakım firması ve bina sorumlusunun “asansörlerin insan can ve mal güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarını sağlamak ve çevreyi korumak üzere” uymaları gereken kurallar açıkça düzenlenmiştir. Buna göre; asansör bakımları aylık düzenli olarak yetkili kuruluşlar tarafından yapılmalı, güvensiz olarak tanımlanan ve kırmızı renkli etiket yapıştırılan asansörler kesinlikle kullanılmamalı, bu asansörlere bakım hizmeti dahi verilmemelidir. Kırmızı etiketli asansörlerin kullanılması son derece tehlikeli olup, yönetmelikte belirtilen yasaklara uymayan bakım firmasının ve/veya bina sorumlusunun ayrıca hukuki sorumluluğunu da doğuracaktır.

“KAZADAN BİNA SORUMLUSU DA SORUMLU OLABİLECEKTİR”

Asansör kazalarının meydana geldiği yerlerde, Bina sorumlusu da asansör monte eden ve/veya bakım firması kadar sorumlu olabilecektir. Şöyle ki; ilgili yönetmeliğe göre “Bina sorumlusu asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere bakımını yaptırmaktan sorumludur.” Bu durumda, bina sorumlularının asansör bakımını kesinlikle aksatmadan yaptırması, asansör bakımını yapan firmalar konusunda da seçici davranması gerekmektedir.En uygun aylık bakım ücreti talep eden bakım firmasıyla çalışmayı değil; profesyonel şekilde gerekli bilgi ve donanıma sahip, işinin ehli, gerekli güvenlik tedbirlerini alan ve uygulayan bir bakım firmasıyla çalışmayı tercih etmelidir.

“DENETİMSİZ VE KALİTESİZ ÇALIŞMALAR ASANSÖR SEKTÖRÜ İÇİN BÜYÜK RİSK OLUŞTURACAKTIR”

Yakın zamanda gerçekleşen asansör kazalarına benzer kazaların yaşanmaması için ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan denetimlerin kesinlikle çok sıkı şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. En başta, asansör montaj ve bakım işi ile uğraşan firmalara, asansör montaj ve bakım alanında faaliyette bulunmaları adına “kapasite belgesi” verildikten sonra, işbu firmalar takip edilmeli ve denetlenmelidir. Firmaların kapasitelerinin üzerinde, gerektiği gibi ifa etmekte zorluk yaşayacağı sayıda iş sorumluluğu almalarına mani olunmalıdır. Aksi halde, gelişi güzel yapılmış, güvensiz, özensiz ve kalitesiz çalışmalarda artış yaşanacaktır. Bu durum ise maksimum dikkat, özen ve güvenliğe sahip olması gereken asansör sektörü için büyük bir risk oluşturacaktır.

“BAKIM FİRMASI KOORDİNELİ VE ŞEFFAF ÇALIŞMALIDIR”

Asansör hizmeti alınacak gerek montaj, gerekse de bakım firmalarının teknik açıdan deneyimli ve donanımlı, çözüm geliştirme kabiliyeti yüksek, maddi menfaatler uğruna güvenlik ve kaliteden ödün vermeyen firmalar olmasına dikkat edilmelidir. Asansör montajında asansör monte eden ve yapı sahibi, asansör bakımı konusunda ise asansör bakım firması ile bina sorumlusu mutlak surette koordineli ve şeffaf şekilde çalışmalıdır. Denetim ise her zaman ve her alanda mevcut olmalıdır.”

Kaynak: HABER MERKEZİ