Haberiniz olsun: Şehir Hastanesindeki o dert sona erdi!

Kocaeli Şehir Hastanesi'nin en büyük eksikliklerinden biri, hastane ve çevresinde eczane bulunmamasıydı. Bu durum, hastalar ve hasta yakınları için ilaç temininde sıkıntılara yol açıyordu. Ancak, son gelişmelerle birlikte bu eksiklik giderildi.

Haberiniz olsun: Şehir Hastanesindeki o dert sona erdi!

Kocaeli’de 2013 yılında ihalesi yapılan ve 2015 yılında inşaatı başlayan, açılışı defalarca ertelenen Şehir Hastanesi sonunda geçtiğimiz sene Nisan ayından itibaren hizmete girdi. Daha sonrası ise Kocaeli’nin şehir içi trafiğini ve Şehir Hastanesi’ne ulaşımı kolaylaştıracak Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı Projesi 17 Mart tarihinde seferlerine başladı. Yeni tramvay hattıyla birlikte, Kocaeli Şehir Hastanesi’ne ulaşım 15 dakikaya düşerken beş istasyonu olan hat günde 210 bin yolcu taşıyor. Hat, Otogar İstasyonu’ndan Plajyolu Tramvay Hattı’na da entegre olurken Hattın durakları Kanal Boyu, Turan Güneş, Başaran, FTR ve Şehir Hastanesi duraklarından oluşuyor. Tabii açıldığı günden bugüne kadar artıları olduğu kadar da gerek vatandaşların şikayetleri, gerek eksikleriyle de Kocaeli gündeminden düşmüyor. Hastanenin en büyük eksiği ise hastane çevresinde herhangi bir eczane olmayışıydı.

ÇEVRESİNDE ECZANE YOKTU

Hastanenin en kötü dezavantajlarından biri de hastane içinde veya çevresinde eczane olmayışıydı. Kocaeli Şehir Hastanesi’ne gidenler, yakınlarda eczane olmamasından muzdaripti. Sonunda hastane çevresine eczaneler açıldı. En yakın eczaneler hastaneye 5 dakika uzaklıktayken, kısa süre önceye kadar en yakın eczane Turan Güneş Caddesi’ndeki Alkan Eczanesi. Vatandaş yürüyerek 25, vasıta ile 6 dakikaya ilacını almak için yol tepmek zorundaydı. Eski İstanbul yolundaki Gizem Eczanesi ise yürüyerek 35 dakika mesafedeyken, kuş bakışı olarak yakın gözüken fakat otobanın kuzeyinde kalan Çağla Eczanesi’ne yalnızca aracı olanlar 4 dakika kadar kısa bir sürede ulaşabiliyor.

İÇERİSİNE ECZANE AÇILAMIYOR

Türkiye Eczacılar Birliği kaynaklarındaki bilgilere göre Şehir hastanelerinin içerisinde eczane olmamalı, yasada net. Ancak yap-işlet-devret mantığı ile şehir hastanesini yapan firma, örneğin alan 180 metrekare. O alanı eczane yapacak şarta uygun şekilde hazırlıyorlar. Yani, 60 metrekare düşürüp o alanı dışarı çıkartıyorlar ve burası hastane değil diyorlar. Hastane içerisinde eczane açılmamasının nedeni ise reçetelerin adil bir şekilde eczaneler arasında paylaştırılması. Normalde şehir hastanelerinin içerisinde ticari işletme açılabiliyor. Ancak hiçbir şehir hastanesinin içerisinde eczane açılamıyor. Hatta duvarları bile bitişik olamıyor. Bu Eczacılık Kanunu’na göre böyle.

Kaynak: Gamze Karaaslan