Hala “Siyonist proje” diyor ama...

Millet İttifakı’nın CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu cumhurbaşkanı adayı göstermesinin ardından AK Parti’nin ittifak arayışlarına girmesi, iktidar cephesinin seçim sonuçlarıyla ilgili beklentilerinin olumsuza döndüğüne dair yorumlara neden oldu.

Özellikle Hizbullah’ın devamı olarak görülen radikal İslamcı, Kürt milliyetçisi HÜDA PAR’la ittifak yapılması iktidarın oy hesabıyla büyük riskler alabileceğini gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yanında MHP ve BBP, diğer yanında HÜDA PAR ile birlikte gideceği seçimde nasıl bir sonuç alacak, bekleyip göreceğiz.

AK Parti’nin ittifak kurmak istediği diğer bir parti ise merhum Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan tarafından kurulan Yeniden Refah Partisi.

Geçtiğimiz günlerde AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Erbakan’ı ziyaret etmişti. Sonrasında Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, Cumhur İttifakı’na katılma şartı olarak 30 madde sunduklarını ve bu şartların AK Parti tarafından kabul edildiğini söylemişti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, YRP’nin '6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un kaldırılması talebiyle ilgili "6284 sayılı Kanun'un ruhuyla ve mevcudiyetiyle varlığı son derece önemlidir. Varlığının tartışmaya açılması dahi bizce kabul edilemez" demişti.

Binali Yıldırım da “30 şart”la ilgili olarak “Bu konuları hiç konuşmadık” dedi.

Yeniden Refah Partisi'nin Cumhur İttifakı'na katılmak için AK Parti’ye sunduğu 30 şartın arasında 6284 sayılı kanunun kaldırılmasının yanı sıra "toplumsal cinsiyet eşitliğinden vazgeçilmesi", "zinanın suç sayılması", "sapkınlıkların önlenmesi" gibi hükümler de yer alıyor.

AK Parti’nin bu şartları kabul etmesi mümkün görünmüyor. Benim de aklımdan geçen bir yoruma göre, Erbakan bu şartları sunarken kabul edilmeyeceğini biliyordu, kendisinin daha önce de açıkladığı gibi parti tabanı Cumhur İttifakı’na mesafeli.

Erbakan, seçimlere iki ay kala böyle bir tartışmanın partisinin adını gündeme taşıyacağını hesaplayarak ittifak görüşmesine girişmiş olabilir. Eğer öyleyse gayet anlaşılabilir bir taktik. AK Parti de ön hazırlığı yapılmamış böyle ani bir girişimle YRP’nin tanıtımına katkı yapmış, Cumhur İttifakı’ndan kopan seçmene alternatif adreslerden birini kendi elleriyle göstermiş oldu.

Diğer bir yorum ise, AK Parti’nin “30 şart” için seçim sonrasını işaret ederek oyalama taktiği ile meseleyi geçiştirmeye çalışacağı yönünde.

***

Bu sabah YRP Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) Üyesi, eski Kocaeli il Başkanı Mehmet Aras’ı aradım. Süreçle ilgili bir gelişme olup olmadığını sordum. YRP’de başkanlık divanının dün toplanmasını beklediklerini ama toplantının yapılmadığını, bugün-yarın bir karar çıkmasını beklediklerini söyledi.

Aras, 30 maddelik teklifin AK Parti’ye sunulmasının ardından Genel Başkan Fatih Erbakan’ın hafta sonu il başkanları ile görüştüğünü ve onların düşüncesini aldığını da anlattı.

AK Parti’ye bakışı Necmettin Erbakan çizgisinde olan Mehmet Aras, bu ittifaka karşı olduğunu da söyledi. 53 senedir Milli Görüş hareketi içinde olduğunu belirten Aras, AK Parti hakkında “Siyonist proje” iddiasını da bir kez daha ifade etti.

Partide genel görüşün kendisiyle paralel olup olmadığını sormam üzerine Aras, yaygın olarak bu görüşün ağırlıkta olduğunu söyledi ama parti prensibi olarak Genel Başkan’ın kararına uyacaklarını da ekledi.

Bu ittifakın seçimde kendilerine sıkıntı yaratıp yaratmayacağını sorunca Aras “Getirisi de olur, götürüsü de olur. 15 Mayıs’ta göreceğiz” yorumunu yaptı.

Benim Mehmet Aras’la yaptığım görüşmeden aldığım izlenime göre, YRP’nin Cumhur İttifakı’na katılması hala ihtimal dahilinde görünüyor.