Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Halka Arz Ne Zaman Satılır? Halka Arz Hisse Nasıl Alınır? Halka Arz Haram Mı?

Sermaye Piyasası Kurulu’ndan onay alan şirketler halka arz olmaya devam ediyor. Halka arz alım satımı yapan vatandaşlar arz listelerinin yanı sıra yanı sıra halka arz alım satım nasıl yapılır araştırıyor. Peki, halka arz ne zaman satılır? Halka arz hisseleri nasıl alınır? Halka arz haram mı? İşte yanıtları..

Sermaye Piyasası Kurulu'ndan onay

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) onaylı şirketler araştırılıyor. 21 Ekim 2023 Cumartesi günü halka arz sorgulamaları yapan vatandaşlar son durumları merak ediyor. Yeni hafta için borsa işlemi yapacak olan vatandaşlar halka arz alım satım işlem basamaklarını inceliyor. Arama motorlarında halka arz ne zaman satılır, halka arz hisseleri, e bebek halka arz, bu hafta halka arz olacak şirketler, halka arz hisse nasıl alınır, halka arz haram mı, yeni halka arz ne zaman araştırmaları yapmaya başladı. Peki, halka arz ne zaman satılır? Halka arz hisseleri nasıl alınır? Halka arz haram mı? İşte merak edilen soruların yanıtları..

HALKA ARZ NE ZAMAN SATILIR?

Halka arz edilen hisse senetleri payların borsada işlem görmeye başladığı günden itibaren istenilen gün satılabiliyor. Birçok halka arz hissesi işlem görmeye başladıktan sonra birkaç gün tavan serileri yapıyor. Ancak bu durum tüm halka arzlarda her zaman böyle olacağına dair kesin bir tahmin yürütmek için yeterli olmuyor. Bazı yatırımcılar halka arzları tavan serisi bozulana kadar elde tutmayı ve tavan bozduğunda satmayı tercih ediyor. Bazı yatırımcılar ise tavan bozulsa dahi hisseyi elde tutmaya devam ediyor ve daha uzun vadeli düşünüyor. Bu durum tamamen yatırımcının hisse senedinden beklentisine bağlı olarak değişiyor.

HALKA ARZ HİSSE NASIL ALINIR?

Halka arzların kaç gün tavan yapacağının kesin bir tahminini yapmak mümkün değil. Halka arzların yapacağı tavan sayısı, hisse senedi ve şirkete olan ilgiye ve şirketin kârlılık durumuna göre değişiyor. Bir hisse senedinin halka arz işlemleri BİST üzerinden satış yöntemi ile talep toplama şeklinde gerçekleşiyorsa, hisse senedinin kodu piyasa ekranında arama alanına yazarak bulunabiliyor. Alım satım ekranı açıldığında işlem yapmak istediğiniz hisse miktarını ilgili alana girerek alım yapabilirsiniz. Şirket hisselerini satın alan yatırımcılar satın aldıkları pay kadar söz konusu şirkete ortak olurlar. Halka arza yatırım yaparak, büyüme potansiyeli olan bir şirketten pay sahibi olabilirsiniz. Bu şekilde kısa veya uzun vadeli kar etme şansınız var. Kullandığınız bankaların mobil uygulamaları üzerinden halka arz kısmından alım satım yapabilirsiniz.

HALKA ARZ HARAM MI?

Halka arz bir şirketin hisselerini halka açarak kamuya satışa sunma işlemidir. Bu şirketin özel mülkiyetini halka açma ve hisse senetlerini genel olarak yatırımcılara sunma anlamına gelir. Halka arz, genellikle büyük şirketler için sermaye artırma amacıyla yapılır ve yatırımcılara hisse senetleri satın alma fırsatı sunar. Halka arz İslam hukukuna göre günah olup olmadığı konusu, İslam’da fıkhi görüşlere ve dini otoritelerin yorumlarına bağlı. İslam’da finansal işlemler ve yatırım konularında farklı fıkhi görüşler bulunur. Bazı Müslümanlar halka arzın İslam hukukuna uygun olduğunu düşünebilirken, diğerleri bunu faiz, riba veya gayri helal malların ticareti gibi sebeplerle haram olarak değerlendiriyor.