Halkın sesini özlemek: Kandıralılara teşekkürler!

Emirhan Akman

Emirhan Akman

Tüm Yazıları

“Dertsizlere benim sözüm

Benzer kaya yankısına” -Yunus Emre

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kandıra’ya yapılması planlanan “biyokurutma” merkezi Kocaeli için bir ‘laboratuvar’ ortamı yarattı. Vatandaşlara ilk önerim gazetelerin bu haberleri nasıl verdiklerine dikkat etmeleri. Kim kimin tarafında çok net görebilirsiniz. Bu ortam her zaman nasip olmaz, muğlak zamanlarda, olaysız durumlarda saflaşma belirginleşmez çünkü buna ihtiyaç yoktur fakat Kandıra olayı öyle bir girdap yarattı ki herkes fikir belirtmek zorunda kalıyor. Birilerine bağlı olanlar sanki kendi fikirleriymiş gibi ‘halkın isteklerini’ yok sayıp, kurumların isteklerini öne çıkarıyor, adeta bir ‘kolaylaştırıcı’ rolünü oynuyor.

HALKIN SESİNİ ÖZLEMEK

Açıkçası Kandıra’da halkın inisiyatifiyle düzenlediği ve eylemin sonunda Kandıra-İzmit yolunu kapattığı eylemi izlerken, atılan sloganları dinlerken gazeteci olarak içimden tek bir düşünce geçti: “halkın sesini özlemişim”. Olayı yerinde takip eden oldukça fazla gazete olmasına rağmen, Kandıralıların sesi, Nokta Gazetesi ve Bugün Kocaeli dışında hiçbir gazetede hakkıyla yer almadı. O gün ve ilerleyen günlerde ise Kandıralıların sesini gazetelerinin üst kısımlarında göremeyenler Kocaeli Büyükşehir’in açıklamalarını anında ve en üstten verdiler… Hatta bazı gazetelerde neredeyse “protestolar” için adeta bir ‘polis’ gibi endişelenen gazetecilerin köşelerini okudum. Protesto görünce ilk aklına gelen ‘endişe’ olan gazeteci olur mu? Olur, korkaktan her şey olur.

GAZETECİLER KANDIRALILARA BORÇLULAR

Kandıralılar gazetecilere değil, gazeteciler Kandıralılara borçlular… Kandıra halkı cesaret göstermese gazeteciler dahi bilgilendirilmeyecekti. Geçtiğimiz hafta Kocaeli Büyükşehir Belediyesi apar topar gazetecililer için bir ‘basın bilgilendirme toplantısı’ düzenledi. Toplantıda Kandıra’ya yapılması planlanan biyokurutma tesisini anlatmak istediler. Yıllardır gündemde olan tesis için, ÇED toplantısına 4-5 gün kala böyle bir şeye başvurmak olsa olsa endişeyi gösterir. Gazetelerin çoğu Kandıralıların sesini hakkıyla duyurmadığı halde, Kandıralılar gazetecilere bile sahip çıkmış oldular… Böylece Kandıralıların gazetecilere değil, gazetecilerin Kandıralılara borcu oluşmuş oldu. Biz kurum olarak başından sonuna bunu sonuna kadar ödeme niyetindeyiz fakat diğer kurumlar için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.

ERDOĞAN’A RAĞMEN KAZANAN BÜYÜKAKIN

Kandıralıların eylemleri Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve Kandıra Belediye Başkanı Erol Ölmez’i istifaya çağırmaya kadar gelmiş durumda, Kandıra’ya bu tesisi yaptırmama iradeleri çok güçlü bunu görebiliyorum. Bazı şeyleri ise anlamakta güçlük çekiyorum. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kocaeli’deki yeni durumu tam kavrayabildiğini düşünmüyorum. Tahir Büyükakın CHP’nin neredeyse ‘hiç’ tanınmayan adayı karşısında 100 bin oy kaybetmiş, şehri içinde bir olan muhalif belediye sayısı 3’e çıkmış yeni bir Kocaeli olduğunu görmemekte ısrar ediyor. Üstelik ekonomik kriz ve enflasyonun etkisi de ortada.

Son altı ayda Büyükşehir’ün üç projesi, halktan veto aldı bilmem farkında mısınız? Önce Sörler Okulu’nun oraya yapılması planlanan otoparktan vazgeçildi, sonra Milli İrade Meydanı’ndaki halkın otoparkı “Ama Happy Moon’s ve Mado gelecek…” gibi gerekçelerle bir meydana dönüştürülmek istendi fakat yüklenici firma Büyükşehir’i ortada bıraktı. Şimdi ise Kandıra’daki çöp tesis konusu var. Tahir Büyükakın’ı hiç bu kadar üst üste hata yaparken görmemiştim, bu ilk kez oluyor. Büyükakın’ın AK Parti içindeki en büyük önemi şudur: AK Parti’de seçimler çoğu kez Erdoğan sayesinde kazanılır, Büyükakın son seçimde Erdoğan’a rağmen kazanan nadir adaylardan birisiydi. Yani Büyükakın her şeye rağmen Kocaeli’de kredisi çok yüksek bir başkan fakat bu hata yapmasına engel değil, hata yapıyor.

KANDIRALILARA TEŞEKKÜRLER

Kandıra halkını gönülden kutluyorum. Parti ayırt etmeksizin Kandıralıların ilçelerine sahip çıkma iradelerinin sonuna kadar arkasındayım… Evet bu kente bir çöp tesisi daha gerekli, buna hiç şüphe yok. Lakin Kandıralıların iradesi ortada, istemiyorlar ve buna hakları var. Kandıra Kocaeli’nin turizm potansiyeli en yüksek ilçesi ve bence bu potansiyelin henüz başındayız. Bu anlamda zaten Kandıra son akla gelmesi gereken bir yerken dönüp dolaşıp oraya gitmenin anlamını da anlamış değilim. Kandıralılar bize unuttuğumuz şeyleri tekrar hatırlattılar. Mesela halkın sesini sandık dışında bir yerde ilk kez duydum, hoşuma gitti. Birilerinin itiraz edebilmesine, birilerinin her şeye rağmen itirazı sürdürülebilmesine hayranlıkla bakıyorum.