Halloween nedir ve Cadılar bayramı nereden geliyor? Cadılar bayramını kutlamak günah mı?

Halloween nedir ve Cadılar bayramı nereden geliyor? Cadılar bayramını kutlamak günah mı?

Halloween, bilinen adıyla Cadılar Bayramı, hem Pagan hem de Hristiyan kökenlere sahip bir bayramdır. Ancak bu bayramın İslam dininde bir yeri yoktur ve kutlaması caiz değildir. Peki, Cadılar Bayramı'nın hikayesi nedir ve neden kutlamak caiz değil?

Cadılar Bayramı'nın Tarihi ve Anlamı

Cadılar Bayramı, başta Kuzey Amerika olmak üzere, korkutucu kostümler, makyajlar ve bal kabağı konseptiyle birçok ülkede eğlence amaçlı olarak kutlanmaktadır. Bayramın kökenleri Pagan dönemine dayanırken, Hristiyan dünyasının etkisiyle bütünleşmiştir. Paganlar için kışın başlangıcı ve hasatın sonunu simgeleyen bu özel gün, Hristiyanlıkla birlikte 'Tüm Kutsalların Akşamı' anlamına gelmeye başlamıştır.

İlk olarak İngiltere, İrlanda ve İskoçya'da, Hristiyanlık dini gelmeden önce kutlanan Cadılar Bayramı, Hristiyanlıkla birlikte kutsal azizleri ve din adına yaşamını yitirenleri anmak amacıyla kutlanmaya başlandı. Ancak Hristiyanlık, bayramın uygulamasına kendi dokunuşlarını katarak değişiklikler yapmıştır. 31 Ekim'de, korkunç ve siyah kıyafetli kimselerin meydanlara çıkıp ağıtlar yakması ve ziller çalmasıyla kutlanmaya başlanmıştır. Bugünkü kostümlü kutlamaların temeli de bu uygulamalardan gelmektedir. Aynı zamanda, bu özel gün için "Ruh Pastaları" hazırlanıp herkese dağıtılması gelenek haline gelmiştir.

Cadılar Bayramı'nın İslam Dinindeki Yeri

Araştırmalar, Cadılar Bayramı'nın kökeninin putperestlikten Hristiyanlığa geçtiğini göstermektedir. Ancak İslam dininde böyle bir bayram ya da kutlama yer almamaktadır. Bu sebeple, Müslümanlar için Cadılar Bayramı'nı kutlamak ya da tebrik etmek caiz değildir.