Havuç Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Antioksidan ve C vitamini açısından oldukça zengin olan havuç, insan sağlığı açısından oldukça önemli faydalara sahiptir. Günümüzde artık her mevsim bulunabilen havuçlar sera koşullarında yetiştiriliyor. Bunun yanı sıra pek de organik olmayan yöntemler, havuç yetiştiriciliğinde de kullanılmaktadır.

Artık insanlar organik ürünlere ulaşma konusunda büyük sıkıntılar yaşadığı için tükettikleri meyve ve sebzeleri kendi alanlarında yetiştirmeyi tercih ediyor. Bu durum daha çok büyükşehirlerde yaşayan kişiler tarafından tercih ediliyor. Nitekim daha kırsal ve sahil kesiminde yaşayanların organik ürünlere ulaşması daha kolay oluyor. Havuç yetiştiriciliği ise son günlerde en çok araştırılan konular arasında yer aldı.

Havuç Tohumu Ne Zaman Ekilir? - Resim : 1

HAVUÇ NE ZAMAN VE NASIL EKİLİR?

Havuç yetiştirmek için ilk olarak bu ürünün nasıl ekilmesi gerektiği ve bakımının nasıl yapılması gerektiği hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. İlk olarak havuç tohumlarının kaliteli olması gerektiğini belirtelim. Kaliteli havuç tohumları, verimin yüksek olmasını sağlayan en önemli unsurdur. Sonrasında ise havuç ekimi için en uygun dönemin kış mevsimi olduğu bilinmelidir. Ekim mevsiminden sonra havuç yetiştiriciliğinde bilinmesi gereken önemli noktalar şu şekilde sıralanabilir;

  • Havuç ekimi için ekim yapılacak toprağın iki ila üç santimetre derinliğine tohumlar yerleştirilmelidir. Havuç tohumundan en iyi şekilde verim alabilmek için ekimden önce tohumların çimlendirilmesi gerekir. Bunun için suyun içerisinde ya da nemli bir poşetin içerisinde havuç tohumları bir gece bekletilebilir. Nemli ortamda bekleyen havuç tohumları hızlı bir şekilde çimlenecektir.
  • Havuç ekimi yapılacak olan toprağın nemli ve ortalama olarak yirmi derecelik bir ısıya sahip olması gerekir. Aksi halde soğuk toprak, havuçların köklerinin sağlığının bozulmasına ve dolayısı ile gelişimin olumsuz yönde etkilenmesine neden olur.
  • Toprağa ekilen havuç tohumları ortalama olarak on beş gün içerisinde çimlenecektir. Bu aşamadan sonra yapılacak olan sulama, toprağın kontrol edilmesinden sonra yapılmalıdır. Çok sulu toprak, köklerin çürümesine neden olur.
  • Havuç toprağın altında kalacağı için buna uygun bir saksı seçilmelidir. Aynı zamanda seçilen saksıların drenaj deliklerinin olması gerekir.
  • Havuçların ekildiği saksılar direkt güneş ışığı almayacak, serin ve nemli bir bölgede konumlandırılmalıdır.

HAVUÇ HASADI NE ZAMAN YAPILIR?

Genellikle Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilen havuçlar, ekim işleminden sonra doğru ve düzenli bir bakım ile yetmiş gün sonra hasat edilebilir. Aralık, ocak ve şubat ayları havuç ekimi için en ideal aylardır. Ancak bulunulan konumun iklim koşullarına göre ekim dönemi ağustos, eylül, ekim ve kasım ayları olarak da kabul edilebilir. Genel olarak yetiştirilecek olan havuçların haftada iki kez, düzenli olarak sulanması yeterlidir. Ancak bu aşamada daha önce de belirttiğimiz gibi toprağın nem oranına dikkat edilmesi gerekir.

HAVUCUN İNSAN SAĞLIĞINA FAYDALARI

Organik, taze ve mis gibi havuçlar tüketmek için herkes evinin bir bölümünde üretime başlayabilir. Özellikle insan sağlığı açısından büyük bir öneme sahip olan havuç yetiştiriciliği her daim elinizin altında C vitamini deposunun olmasını sağlayacaktır. Havuç tüketimi, bu besin ögesinin sahip olduğu C vitamini ile bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Öte yandan A vitamini içeriği ise göz sağlığını korur. Havucun bilinen diğer faydaları ise şunlardır;

  • Akciğer sağlığını koruyan havuç, kanser oluşum riskini azaltır.
  • Bağırsak sisteminin düzenli olarak çalışmasını sağlar.
  • Mide sorunlarının giderilmesini sağlar.
  • Cildi yeniler.
  • Enfeksiyonu ortadan kaldırır.
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız