HDP ne ister, Kılıçdaroğlu ne verir?

Meral Akşener’in ikna edilerek Altılı Masa’ya geri döndürülmesinin ardından Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanmak için desteğini alması gereken iki toplum kesimi daha var.

Kılıçdaroğlu bir süredir “endişeli muhafazakar” olarak tanımlanan kesimlerin desteğini alabilmek için çaba sarf ediyor. Önceden AK Parti’ye oy vermiş, şu anda kararsız havuzunda duran ama CHP’li bir isme oy vermeye eli gitmeyen bu kesimin desteği Kılıçdaroğlu için çok önemli.

Özellikle başörtüsü konusundaki kazanımların kaybedilmesinden endişe eden kadınların ikna edilmesi “helalleşme” politikasında merkezi bir yer teşkil ediyor.

Adaylık açıklamasının ardından Kılıçdaroğlu’nun ilk seslendiği kesim de onlar oldu. Sosyal medya hesabından “muhafazakar genç kadınlara” seslenen Kılıçdaroğlu “Kazanım ve özgürlüklerinizin yok edilmesine izin vermeyeceğiz” mesajı verdi.

Kılıçdaroğlu’nun kimi çevrelerde çok eleştirilen “helalleşme” politikası, muhafazakar kesimden oy akışı sağlayabilecek mi, bunu göreceğiz. Ama Kürtlerin desteğini almadan bu seçimi kazanabilmesi çok da mümkün görünmüyor.

Kılıçdaroğlu’nun HDP ile görüşmesine İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in de itiraz etmeyeceğini açıkça beyan etmesinin ardından, şimdi gözler Kılıçdaroğlu ve HDP yönetiminin yapacağı görüşmelere çevrilecek.

Seçim sürecinin en sıcak tartışmalarından biri de, bu görüşmelerde HDP’nin neler talep edeceği olacak. Ondan sonra da Kılıçdaroğlu’nun neleri vaat edeceğini ve İYİ Parti’nin nasıl bir tavır takınacağını konuşacağız.

HDP’nin “normalleşme ve demokrasiye dönüş programı” karşılığında Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini biliyoruz.

HDP’nin Kılıçdaroğlu’ndan neler talep edebileceğini, partinin 27 Eylül 2021’de açıkladığı deklarasyonda bakarak tahmin etmeye çalışıyoruz.

"Adalete, Demokrasiye, Barışa Çağrı Deklarasyonu"nda öne çıkan maddeler arasında; yurt içinde ve yurt dışında askeri operasyonların durdurulması, yeni Anayasa hazırlanması, kayyum atamalarının kaldırılması, kayyum mağdurlarının haklarının iade edilmesi ve ana dilde eğitim hakkının tanınması yer alıyor.

Millet İttifakı tarafından hazırlanan mutabakat metninin HDP’nin tüm beklentilerini karşılamadığı açık. HDP, Kılıçdaroğlu’ndan bu eksiklerin karşılanmasını talep edecek mi?

Öte yandan iktidar da bu süreçte Millet İttifakı ile HDP arasında bir kriz yaratmak için fırsatları değerlendirecektir. Gözler İYİ Parti üzerinde olacaktır. HDP’yi yakından takip eden yorumculara göre, Meral Akşener’in masaya gelmek gibi bir talebi olmayan HDP ile yapılacak görüşmelere itiraz etmesi beklenmiyor.

Yüzde 50 +1’i yakalamaktan başka bir şansı olmayan Kılıçdaroğlu’nun yüzde 10-12 civarında bir oy alması beklenen HDP’yi ikna etmesi Cumhurbaşkanlığına gidecek yoldaki en önemli kazanım olacaktır. 2019’da HDP’nin desteği ile İstanbul ve Ankara’nın da aralarında bulunduğu 11 büyükşehrin alınması ve “Asla yenilemez” denilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı büyük bir zafer kazanılması mümkün olmuştu. Kılıçdaroğlu’nun bunun bir kez daha başarılması için her şeyi yapacağını tahmin etmek zor değil.

Görüşmelerde en kritik konu dış politika ve savunma olacak gibi görünüyor. Millet ittifakı, dış politika konularında yeni bir paradigma sunmadı. İttifakın en zayıf olduğu başlık bu. “Fabrika ayarlarına dönüş” olarak özetlenebilecek bir vaadin ötesinde bir vizyon sunulmuş değil.

HDP’nin de Millet İttifakı’nın da anlaşmaya varmak ve seçimi kazanmak için bu konu başta olmak üzere, bazı başlıkları seçim sonrasına ertelemesi büyük bir ihtimal gibi görünüyor.