Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hep 7 üstü deniyordu. Olası İstanbul depremiyle ilgili dikkat çeken açıklama

Indyturk’ten Lale Elmacıoğlu’nun sorularını yanıtlayan Üşümezsoy, riskli fay hatlarına vurgu yaparken beklenen sarsıntı rakamlarını da vererek alışılagelmişin dışında açıklamalarda bulundu

Indyturk'ten Lale Elmacıoğlu'nun sorularını

Indyturk’ten Lale Elmacıoğlu’nun sorularını yanıtlayan Üşümezsoy, Adana, Konya, Erzurum ve Muğla’da peşi sıra meydana gelen depremlerin, “büyük depremin habercisi” olup olmayacağı konusunda yorum yapılamayacağını söyledi.

“BOLU’NUN KUZEYİNDE DÜZCE FAYININ DEVAMI VAR, BURASI RİSKLİ”

Antakya’yı da vuran 6.5’lik deprem sonrasında oradaki tek riskli kalan yerin kuzey Adana yani Ceyhan-Kozan hattı olduğunu dile getiren Üşümezsoy, “Doğu Anadolu tipinde deprem beklemiyorum. Pazarcık’taki depremin devamı, Osmaniye’den Yumurtalık’a oradan da KKTC’ye gidiyordu. Deprem olabilir düşüncesi vardı ama tez çürüdü çünkü güneye doğru indi. Doğu Anadolu fayının Adana’dan geçtiği iddiaları çürüdü, Fay Adana’ya değil, Antakya’ya gitti” diye konuştu.

Konya ile Ladik arasındaki sırtta, kuzey-güney fay hattının varlığını gösterdiğini, en güneyde Hatay Antakya’da çok binanın yıkıldığını ama fayın bir ay sonra kırıldığını da aktaran Üşümezsoy, “Bolu’nun kuzeyinde Düzce fayının devamı var, burası riskli. Sünnice Dağı var, etkili yer” şeklinde konuştu.

Prof. Üşümezsoy, Türkiye’nin hangi noktalarının riskli olduğu konusunun uzun uzun konuşulacak bir konu olduğunu belirtmesine karşın belirli bir yer söylemesi konusunda baskıda bulunduk.

“KUMBURGAZ ÇUKURUNDA DEPREM OLURSA 6.5’İN ALTINDA OLUR”

Gemlik-Mudanya hattının riskli olduğuna dikkat çeken Üşümezsoy, burada meydana gelecek 6.5 – 7 büyüklüğündeki bir depremin beklenmeyen bir durum olmayacağını savundu. 

Tartışılan İstanbul depremi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Üşümezsoy, “Adalar fayı ölü fay. Büyük İstanbul depremi, 1894’te İzmit Çınarcık ve 1912’de Tekirdağ’da olmuş. 1999’daki Gölcük depremi de son örneğiydi. Beklediğimiz son depremdi, çünkü Marmara’daki faylar, 1999’da kırılmış. Kumburgaz çukurunda bir segment var ama orada da deprem olursa 6.5’in altında olacağını düşünüyorum. 7’lik deprem yapamaz.

Kuzey Marmara değil ama güney Marmara’da 17 Ağustos sonrası bir risk söz konusu. Gemlik Körfezi’nden Bandırma’ya giden fay hattında risk yer alıyor. O da 7’nin altında bir deprem yapar” ifadelerini kullandı