Hep bir ağızdan yuhaladılar! Kandıra’da tepkiler Büyükakın, Ölmez ve Katırcıoğlu’na

Kandıra’da yapılması planlanan çöp tesisine karşı bir araya gelen Kandıralılar hep bir ağızdan isyan etti. Kalabalık adına açıklamayı Kandıra Kültür Çevre Derneği gerçekleştirdi. Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Adem Arı tarafından yapılan açıklamada Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a, Kandıra Belediye Başkanı Erol Ölmez’e ve Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu’na tepki gösterildi. Açıklamaya katılan kalabalık ismi geçen siyasileri yuhaladı.

Hep bir ağızdan yuhaladılar! Kandıra’da tepkiler Büyükakın, Ölmez ve Katırcıoğlu’na

2019 yılında yapılan yerel seçimden kısa bir süre önce Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Doç. Dr. Tahir Büyükakın, kentte ciddi ve tehdit edici bir çöp tesisi sorunu yaşandığını belirtmiş ve birinci önceliklerinin İZAYDAŞ dışında ikinci bir çöp tesisi kurmak olduğunun belirtmişti. Aradan geçen 5 yılda sadece çöp tesisinin yeri tartışıldı. İzmit, Gebze, Dilovası, Körfez, Derince ve Kandıra ilçelerinde çöp tesisinin yapılacağı araziler ile ilgili araştırmalar yapıldı. Son olarak çöp tesisinin Kandıra ilçesine yapılmasına karar verildi. Kandıralıların tepkisi sonrası çöp tesisi gündemi rafa kaldırıldı.

Hep bir ağızdan yuhaladılar! Kandıra’da tepkiler Büyükakın, Ölmez ve Katırcıoğlu’na - Resim : 1

SON KARAR KANDIRA

Yerel seçimlerden sonra Büyükşehir Belediyesi, çöp tesisini İzmit-Kandıra Yolu üzerinde, Sokak Hayvanları Barınma Merkezi ile Kandıra Akçakese Köyü arasındaki hazine arazisinde yapılması için karar aldı. Çöp tesisi için ÇED toplantısı yapılacak. ÇED toplantısı öncesi Kandıra halkı ve akademik odalar birliği bugün akşam saatlerinde Akçakese Köyü yakınlarında basın açıklaması düzenledi.

YOĞUN KALABALIK

Bölge halkının yoğun ilgi gösterdiğim basın açıklaması kitlesel bir eyleme dönüştü. Afiş çalışması yapan köylüler 'Şimdi yanımızda olmayan siyasetçi köyümüze gelmesin', 'Çapulcu değil vatandaşız', 'Kandıra yeşil kalsın' pankartları astı. Köylülerin basın açılmasına Akademik Odalar Birliği, Kandıra Kültür Çevre Derneği de destek verdi. Milletvekili Muhip Kanko'nun da katıldığı eylemde çöp tesisine karşı imza toplandı.

Hep bir ağızdan yuhaladılar! Kandıra’da tepkiler Büyükakın, Ölmez ve Katırcıoğlu’na - Resim : 2

BAŞKANLARI YUHALADILAR

Sakarya Üniversitesi Öğretim üyesi Adem Arı Kandıra Kültür Çevre Derneği adına hazırlanan basın açıklamasını okudu. Köylerin isimlerini sayarak yoklama yapan Arı konuşmasında, “Gözlerim birilerini aradı. Kandıra Belediye Başkanı Erol Ölmez nerede?, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın nerede?” diye sordu. Arı’nın soruları üzerinde başkanları yuhalayan katılımcılar “Başkan şaşırma sabrımızı taşırma” ve “Yalaka Erol” şeklinde sloganlar slogan attı.

“SEÇİME KADAR RAFA KALDIRILDI”

Açıklamasına devam eden Adem Arı, “Belirlenen 16 yer arasında Kandıra yok iken her nasılsa Kandıra 2020 yılı başında gündeme düşüverdi. Ocak 2020'de bu meydanda basın açıklaması yapmak üzere toplandık. Katılan iki bin kişi ile tepki sürecini başlattık. Projeyi iptal ettiremedik ancak dört yıl askıya alınmasını sağladık. O günlerde "Büyükşehir Kandıra'ya çöp tesisi yapmaktan vazgeçmedi yerel seçime kadar projeyi rafa kaldırdı" istihbaratını almıştık.

“ANKARA’DA AZARLANDIK”

25 temmuz akşamı çevre muhtarları ve konuya duyarlı arkadaşlarımız ile bir araya geldik. İki gün sonra yol haritamızı belirlemek üzere istişari toplantı yaptık. Zor ve mücadeleli bir yolun başında olduğumuzun farkında idik. Karşımızda Büyükşehir Belediyesi zaten vardı. Siyaset, hükümet Yerel Belediyemiz de aleyhimizdeydi. Kandıra Belediyesi bu yan duruşun her türlü bedelini ödeyecektir. Siyasetten hiçbir destek alamadık. Ankara'ya gittik. Sizin Kandıranızın vekili yok mu dediler. Yok dedik. "Biz sizin vekiliniziz" diyerek Kandıra'nın tarlalarında başlarında yemeni ayağında şalvar karpuz yiyenler; Ankara'da meclise kendilerini ziyarete gittiğimizde fotoğraf çektirirken "Trabzonlular bana kızmasın" yollu latife yapmaktan bile geri durmadılar. Ankara'da aşağılandık, Ankara'da azarlandık.

“HOR GÖRÜLDÜK”

Kandıra'da hor görüldük. Biz bu memleketin yerlisiyiz dedikçe bize Kızılderili muamelesi yapıldı. Bu memleketi nasıl kazandığımızı çok iyi bilirim. Kandıra KAN'dan gelir. KAN-DERE. Kanla kazandığımız bu toprakları "kan-ter içinde kalarak korumasını da biliriz." Bugün burada toplandık demokratik isteklerimizi bu şekilde dile getiriyoruz. İlerleyen süreçte ne yaparız bilemiyorum ama köylerden, tarlalardan, derelerden tepelerden İzmit'e akacak traktörler için şimdiden barikatlarınızı hazırlayın.

“4 YILLARI DOLMADAN İSTİFAYA ZORLAYACAĞIZ”

Kandıralılar adına haklı mücadelemizde halkıyla beraber olmayan siyasileri cezalandıracağız. Seçilmiş olanları dört yıllarını doldurmadan istifaya zorlayacağız. Biz neye karşıyız? Öncelikle ÇED’leri onaylanıp faaliyete geçen tesisler neden kapatıldı? Bir kişinin olmaz demesiyle neden projeler iptal edildi? İlgili makamlara, belediyeye, meclise siyasete aktarmamıza rağmen bu proje bize niye dayatılıyor. Bu su kaynaklarının aktığı vadide Sarısu nehri bulunmaktadır ki Sarısu Kocaeli'nde doğup denize dökülen tek suyumuzdur. Sarısu vadisi korunması gereken birinci derece tarım alanları ile kaplıdır. Bu arazi Kandıra'nın coğrafi işaret alınmış karpuz ve biberinin yetişme alanıdır. Kandıra sebzesinin yüzde 75'i bu arazide üretilmektedir. Burayı istemiyorsanız nereye yapalım diye sorulacak soruların muhatabı biz değiliz. Ayrıca her ilçe kendi tesisini yaparak minimize de edebilir” dedi.

Hep bir ağızdan yuhaladılar! Kandıra’da tepkiler Büyükakın, Ölmez ve Katırcıoğlu’na - Resim : 3

Kaynak: Serhat Güneş